Hlavní obsah

Otevírací doba o Vánocích: kdy na nákup a kdy za kulturou

Foto: DGLimages, Shutterstock.com

Foto: DGLimages, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Které obchody budou mít o Vánocích a na silvestra zavřeno a které ne? Jak to je s otevírací dobou bank nebo lékáren? Všechno jsme pro vás zjistili!

Článek

Termín letošních Vánoc je pro zaměstnané lidi prvním dárkem. Štědrý den je v úterý, 1. a 2. svátek vánoční pak ve středu a čtvrtek. Když si v práci vezmete v pondělí a pátek dovolenou, získáte nerušený týden, který můžete věnovat rodině, pohádkám a odpočinku po předvánočním shonu. Znamená ta spousta volna i spoustu zavřených obchodů?

Kdy je zavřeno o Vánocích?

Stále platí, že obchody nad 200 metrů čtverečních by měly mít v předem daných svátcích zavřeno. O Vánocích to je po 12. hodině 24. prosince a oba svátky vánoční – tedy 25. a 26. prosince. V tu dobu si můžete jít nakoupit do malých obchodů, potraviny a další doplňkové zboží si můžete v některých oblastech nechat dovézt z internetových obchodů s potravinami, například Rohlíku a Košíku.

Stejná otevírací doba, tedy na Štědrý den do 12. hodin a ve svátky zavřeno, platí pro hobby markety, prodejny s nábytkem nebo doplňky a prodejny s oblečením (co si obléci ke stromečku).

Na Štědrý den mívají zavřeno pošty, zásilkovny nebo místa, kam se ukládají balíky z e-shopů. Banky mají zavřeno na Štědrý den i následující dva dny.

Nedostupná bude i většina řemeslníků (co nabízí hodinový manžel), takže pokud se něco stane, počítejte s využitím pohotovostní služby, za kterou si samozřejmě připlatíte.

Foto: Dragon Images, Shutterstock.com

Většina obchodů má 1. a 2. svátek vánoční zavřenoFoto: Dragon Images, Shutterstock.com

Otevírací doba obchodů na silvestra

Velké obchody musí mít zavřeno také 1. ledna, takže si vše potřebné musíte nakoupit 31. prosince, kdy je obyčejný pracovní den – letos připadá silvestr na úterý, sváteční Nový rok tedy na středu (tipy na skvělé pohoštění).

V obou případech zůstávají kromě malých obchodů otevřené i benzinové pumpy, lékárny, obchody například na nádražích, v nemocnicích nebo na letišti. Počítejte s tím, že se některým menším obchodům, které neprodávají potraviny a jiné nezbytnosti, nevyplatí mezi svátky otevírat a budou mít zavřeno, někde až do 6. ledna.

Vánoční prázdniny

Rodiče dětí, které chodí do školy a školky se musí připravit na to, že děti mají volno 14 dní. Prázdniny začínají v sobotu 21. 12. a děti do lavic usednou až 6. ledna 2020. Naštěstí stačí letos dospělým 6 dní dovolené, aby mohli být s dětmi celé dva týdny doma.

Kam na Štědrý den? 

Dobrou zprávou je, že si s dětmi můžete naplánovat, kromě pohádek v televizi  nebo procházky, i zajímavé výlety. Mnoho muzeí a zajímavých míst má totiž na 1. a 2. svátek vánoční otevřeno. Zoologické zahrady navíc mívají právě na Štědrý den speciální program s nadílkou pro zvířata i návštěvníky. Hezký den můžete prožít i na mnoha zámcích či hradech, vánočních trzích nebo v historických objektech – připomenete si tam klasické české vánoční tradice a naladíte se na večerní nadílku.

Pokud budete potřebovat zabavit děti, aby byl čas na přípravu slavnostního stolu, můžete vyrazit do aquaparku – například Centrum Babylon v Liberci má i na Štědrý den otevřeno od 10–16 hodin a jistě nebude jediné.

To se bude hodit i rodinám, které tráví Vánoce na horách. Ne všechny sjezdovky totiž budou na Štědrý den v provozu, takže si nezapomeňte plavky, protože plavání může být ideálním náhradním programem.

Reklama

Načítám