Hlavní obsah

Zmrzlinové dobroty i v zimě? No jasně!

Foto: Petr Makovička

I zmrzlina může v zimě lahodit vašim chuťovým buňkámFoto: Petr Makovička

Reklama

Také už máte toho plíživého mrazu až po krk? Vyhlaste agresivní zimě válku a přejděte do protiútoku. První strategie? Provokace! Forma? Sladká zmrzlina. Smažená, pečená i jako dort! Jste pro? Tak pojďte do toho! Tato chladivá pochoutka se dá totiž mlsat nejen v létě…

Článek

V redakci moc dobře víme, že zmrzlina patří zejména k létu. Ale stejně tak dobře víme, že její milovníci si nedají pokoj ani v zimě, vytáhnou tu svou nejoblíbenější z mrazáku, popadnou lžíci a nepřestanou, dokud ji vítězoslavně nesprovodí ze světa… I pro ně jsou naše dnešní tři recepty – na smaženou zmrzlinu, pečenou a na zmrzlinový čokoládový dort!

Pečená srdíčka. Zn.: Na Valentýna ideál!

V případě, že slavíte Valentýna, bude se vám tento recept hodit!

Potřebujete: 4 vejce, 200 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, půl sáčku prášku do pečiva, 4 lžíce jahodové marmelády, 200 ml jahodové zmrzliny, na „čepici“ 4 bílky, 200 g cukru krupice.

Foto: Petr Makovička

Sladké srdce s překvapením uvnitřFoto: Petr Makovička

Základem srdíček je piškot. Ten připravíte tak, že oddělíte žloutky od bílků. Bílky vyšleháte se špetkou soli v tuhý sníh, žloutky zase s cukrem do téměř bílé pěny. Ke žloutkům pak na střídačku přimíchávejte sníh z bílků a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a 30 minut pečte při 180 stupních Celsia. (Tipy na dokonalý piškot najdete v článku Jak na krásně nadýchaný piškot?.) Když piškot vychladne, vykrajujte z něj vánočními tvořítky větší srdce. Každé srdce pak z vrchu pomažte marmeládou.

Teplotu v troubě zvyšte na 220 stupňů Celsia a připravte si sněhovou čepici. Začněte šlehat bílky, a když jsou polotuhé a tvoří se na povrchu bublinky, začnete po částech zašlehávat cukr. Vzniknout by měl tužší lesklý sníh, kterým naplňte zdobicí sáček. Pak už to jde ráz na ráz. Na pomazaná srdíčka pokládejte kopečky zmrzliny, zakryjte je sněhovou čepicí, položte na plech na pečicí papír a nechte v troubě zapéct asi 5 minut. Ihned podávejte, nebo se zmrzlina rozteče!

Čokoládový dort s třešněmi

Potřebujete:150 ml smetany ke šlehání, 250 ml mléka, 100 g 86% čokolády, 4 bílky, 150 g cukru krupice, 100 g máslových sušenek, 100 g másla, sušené nebo kompotované vypeckované třešně.

Foto: Petr Makovička

Čokoládovým dortem jen tak někdo nepohrdne!Foto: Petr Makovička

Tentokrát si můžete vytvořit zmrzlinu vlastní! Pomůže vám k tomu zmrzlinovač, který jsme testovali už v létě – v článku Domácí zmrzlina: Vyrobte si ji!. Ve vodní lázni zahřejte smetanu s čokoládou, a až se navzájem spojí, nechte základ dokonale vychladit. Do mísy nalijte bílky a vyšlehejte je v tuhý sníh. Přidejte čokoládovou smetanu, mléko a cukr. Promíchejte, nalijte do zmrzlinovače a nechte pracovat. Těsně před koncem do zmrzlinového základu přimíchejte vypeckované kompotované třešně nebo ty kandované či sušené.

Sušenky rozmixujte na padrť (podobně jako v článku Máte chuť na cheesecake? Udělejte si ho doma!), smíchejte je s rozpuštěným máslem a napěchujte je na dno dortové formy. Základ zalijte zmrzlinou a nechte v mrazáku ztuhnout. A je hotovo!

Smažená zmrzlina v kokosu

Potřebujete: 200 ml zmrzliny, 3 vejce, 100 g hladké mouky, trochu vody, 50 g strouhanky a 100 g kokosu.

Foto: Petr Makovička

Smažená zmrzlina? I to existuje!Foto: Petr Makovička

Ze zmrzliny vytvarujte koule o průměru 3–5 centimetrů a nechte je v mrazáku ztuhnout. Vejce vyšlehejte v misce s moukou a vodou, aby vám vzniklo husté těstíčko. Vedle v míse zase promíchejte strouhanku a kokos. Každou kouli pak obalte ve vajíčku, kokosové směsi, opět ve vajíčku a pak ještě jednou v kokosu. Koule pak musí mířit zase zpátky do mrazáku (ideálně na několik dní), aby vám neroztály. Na pánvi rozpalte trochu oleje, co nejvíc to jde, a poté v něm kuličky jednu po druhé smažte. Sami se přesvědčíte, že každé z nich stačí jen pár vteřin. A pak honem na talíř a mlsat!

A jaké kousky děláte doma se zmrzlinou vy? Jíte v zimě zmrzlinu, nebo nás považujete za úplně pošetilce a blázny? Podělte se o kuchařské nápady s ostatními v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám