Hlavní obsah

Zrcadla dokážou proměnit každý interiér!

Foto: Ideal Standard

Zrcadlo není jen praktickým pomocníkem, může bý i velmi krásnou dekoracíFoto: Ideal Standard

Reklama

Zrcadlo najdete v každém bytě. Nemusí ale být jen a pouze praktickým kouskem nábytku. Můžete s ním zacházet také jako s dekorací, která dokáže dodat interiéru potřebnou eleganci i romantiku. A zapomínat by se nemělo ani na to, že zrcadlo umí dělat kouzla, přinášet světlo a zvětšovat místnosti. Podívejte se jak.

Článek

Možná se budete divit, ale zrcadlo je jedním z nejstarších doplňků lidského obydlí. A nesloužilo vždy jen pro kontrolu vzhledu toho, kdo se v něm zhlíží. Schopnost zrcadla odrážet obrazy a světlo se odedávna využívá i pro optické zvětšování místností a s tím související prosvětlení tmavých zákoutí bez oken. Mimochodem, víte, jak se přivádělo světlo do útrob starodávných pyramid? Ano, bylo to právě pomocí zrcadel. Nechte se inspirovat dávnou historií!

Foto: George Design

Kosočtverce odrážejí veškeré světlo zpět do místnosti a násobí její atmosféruFoto: George Design

Zdánlivě jen řečnická otázka: Kam se zrcadlem?

Odpověď zná v podstatě každý. Zrcadla se přece zvykově umisťují do těch částí interiéru, kde se provádí péče o lidský zevnějšek. Běžně je tedy najdeme v koupelnách, kde mají své místo v rámci každodenních hygienických úkonů, a pak také v předsíních, neboť právě tam se obvykle oblékáte do svrchníků a naposledy před opuštěním bytu kontrolujete svou vizáž. V předsíni vám ale umí vykonat i jinou službu.

Foto: Maisons du monde

Zkuste zrcadlo úplně jednoduše jen tak opřít o zeďFoto: Maisons du monde

Předsíň můžete prozářit i zvětšit

Předsíň je v současných interiérech zpravidla menší místností bez oken a denního osvětlení. Zkuste to změnit. Umístěte do předsíně zrcadlo takových rozměrů, které odpovídá velikosti vaší postavy. Jednak se budete moci prohlédnout lidově řečeno od hlavy až k patě a zároveň takto velké zrcadlo výrazně opticky zvětší prostor vaší předsíně. A nejen to!

„Se zrcadlem pracuji velmi rád, je to nejen efektní dekorace a praktický doplněk interiéru, ale dokáže tmavou místnost udělat jednak světlejší a zároveň pocitově větší. Ideální je, pokud zrcadlo nasměrujete proti světlým a otevřeným částem bytu nebo zkrátka tak, aby se v něm zobrazoval volný prostor," vysvětluje designér a konzultant Radim Věntus ze studia Maxim design.

Foto: BoConcept

Volně stojící zrcadlo v prostoru dokáže sehrát roli uměleckého artefaktuFoto: BoConcept

Foto: Ideal Standard

Elegantní šatnu můžete vyšperkovat stejně tak efektním zrcadlemFoto: Ideal Standard

Romantické zátiší v obývacím pokoji nebo ložnici

Zrcadlo dokáže prozářit a pocitově zvětšit jakoukoli místnost. Zároveň se mu dá svěřit role dekorace, která poslouží stejným způsobem jako závěsný obraz. Zavěšení je ideální do výšky odpovídající výšce vašich očí tak, abyste byli schopni registrovat optické působení odrazové plochy. Zrcadlo „zvětší"místnosti a současně bude efektně odrážet veškeré druhy osvětlení, které v místnosti používáte.

Můžete toho využít zejména při tvorbě náladového osvětlení. „Takovým způsobem byla zrcadla užívána při zařizování palácových interiérů zejména romantického 19. století. Klasická je situace, kdy nad krbem visí zrcadlo a před ním stojí zapálená svíčka. Teplé a intimní světlo se pak rozlévá po celé místnosti. Konec konců, stejnou scénu najdete v podobě zátiší na stovkách obrazů z období zmíněného romantismu!“ dodává architekt a designér Dalibor Branderský, lektor kurzu interiérového designu.

Foto: Ideal Standard

Koupelnová zrcadla jsou sice klasika, ale i tam můžete vybrat opravdový skvostFoto: Ideal Standard

Foto: George Design

Zrcadlo ukazuje jen to, co mu ukážete. Ale toho se dá i využítFoto: George Design

Tip redakce: Kouzlit ale nemusíte jen se zrcadly, vyzkoušejte i Barevné triky, jak zvětšit malý byt nebo zkoukněte Hitparádu nejoblíbenějších doplňků do bytu.

Zrcadlo ale není nutné pouze věšet na zeď. Prohlédněte si přiložené fotografie a uvidíte, jaký efekt udělá, když ho necháte stát jako sochu například volně v prostoru a nebo jen tak úplně obyčejně opřené o zeď. Buďte odvážní. A nebo máte dojem, že zrcadlo patří jen a pouze do koupelny?

Reklama

Související témata:

Načítám