Hlavní obsah

10 blahodárných účinků lásky. Co všechno dokáže?

Foto: Thinkstock

Láska je lék na včechno možné. Zde se pokusíme vyjmenovat 10 jejích největších předností!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska? Výzkumy dokazují, že je prospěšnější, než si myslíte! Podle jejich výsledků je dobrá pro lidské zdraví, vášnivé milování i snížení bolesti! Zde je 10 mocných věcí, které umí zařídit!

Článek

Už Beatles zpívali, že „All you need is love“, tedy všechno, co potřebujete, je láska. Jaká pravda!

Podle renomované párové terapeutky, klinické psycholožky a výzkumnice Sue Johnson z kanadské Ottawy hluboká vazba s jinou osobou přináší nemalá pozitiva. Ta nejdůležitější popsala odbornice ve své nové knize Love Sense: Revoluční nová věda o romantických vztazích. Každý z deseti bodů je podložen výzkumnou studií. Tady je 10 blahodárných účinků lásky!

1. Láska snižuje fyzické vnímání bolesti

Kdo na to přišel? Neuropsycholog Jim Coan z University of Virginia, který podrobil testu skupinu šťastně vdaných žen napojených na funkční stroj, jenž každou z respondentek „obšťastnil“ ranou elektrickým proudem pokaždé, když spatřila obrázek s písmenem X.

Ukázalo se, že když ženy test podstupovaly osamoceně nebo s cizím člověkem, hodnotily otřesy jako velmi bolestivé, zatímco přítomnost manžela přinesla šokující obrat. Výboje byly prý jen nepříjemné. „Láska nám na neurobiologické úrovni dává pocit bezpečí a pomáhá s úzkostí,“ nechal se slyšet autor studie.

2. Milující kontakt prospívá emocionálnímu rozvoji

Kdo na to přišel? Psycholog Michael Meaney z McGill University v Montrealu provedl studii s potkany, která prokázala, že jedinci, kteří intenzivně pečovali o svá mláďata a bránili je před nebezpečím, dali svým potomkům dar klidnosti a neohroženosti. Tato mláďata lépe zvládala ohrožení a vykazovala nižší hladinu stresových hormonů než zanedbávaná skupina. Princip se dá přenést i na člověka. A to všechno „jen“ díky hýčkání!

Foto: Thinkstock

Hýčkat a být hýčkán... kdo by po tom netoužil?Foto: Thinkstock

3. Milující péče ovlivňuje dospělost

Kdo na to přišel? Genetička Danielle Dick z Virginia Commonwealth University shromáždila data a genetické profily 400 dospívajících, kteří byli sledováni od narození. Kdo byl nejvíc spojován s násilím a kriminalitou? Potomci rozvedených rodičů, kterým dostatečně nebyla věnována náklonnost, milující péče a samozřejmě láska.

4. Láska může chránit proti závislosti

Kdo na to přišel? Výzkum na Duke University ukazuje, že krysí mláďata, která obdržela spoustu láskyplného kontaktu od svých matek, měla v mozku vyšší hladinu interleukinu-10, což je molekula, která potlačuje chuť na morfin. Co na to říct?

5. Pocit bezpečí podporuje kreativitu

Kdo na to přišel? Psycholožka Barbara Frederickson z University of Michigan požádala dobrovolníky, aby se podívali na různá videa, která obsahovala radostné, úzkostné a strašidelné situace. Ti, kteří právě sledovali klipy s ukázkami lásky, byli plni dojmů a optimismu, včetně nápadů, kdežto ostatní se tvářili otráveně, bez energie. Experiment dokázal, že láska je silnější než cokoli jiného.

6. Láska bojuje za imunitní systém

Kdo na to přišel? Psychiatrička Janice Kiecolt-Glasser z Ohio State University College of Medicine zjistila, že rozvedené ženy mají oproti těm vdaným sníženou imunitu. Těžko říct, jak si to vysvětlit…

Foto: Thinkstock

Zamilovaní lidé mají podle vědců lepší imunituFoto: Thinkstock

7. City působí jako štít

Kdo na to přišel? Psycholog Omri Gillath z University of Kansas přišel na to, že ženy, které žijí ve stabilních vztazích, lépe zvládají emocionální zátěž včetně smutku a stresu. Zamilovaná žena tak vydrží víc než kůň!

8. Emocionální spojení rovná se trvalá vášeň

Kdo na to přišel? Americký sociolog Edward Laumann díky svému průzkumu zjistil, že partneři v dlouhodobých vztazích mohou mít víc uspokojivějšího sexu, pokud jsou ochotni experimentovat a jejich vztah je postaven na dobrých základech, tedy například na úctě.

9. Láska? Nejlepší náplast!

Kdo na to přišel? Sama psycholožka a autorka zmíněné knihy Sue Johnson ve spolupráci s Jim Coanem z první uvedené studie. Opět šlo o elektrošoky a skupinku vdaných žen, které nejen že bolest lépe snáší v přítomnosti milujícího partnera, ale umí se na ni i předem připravit. Takže oprava. Žena vydrží víc než dva koně…

10. Jeden z důvodů monogamie

Kdo na to přišel? Opět Sue Johnson a opět párový výzkum. Její vlastní. Dvojice, které obnovily nebo teprve objevily kouzlo uspokojení v sexu, zlepšily i svůj partnerský vztah, v němž nevěra nemá místo. Když se chce, jde všechno…

V každém případě existuje mnoho důvodů, proč opěvovat lásku a těchto 10 bodů je jen zlomkem z výčtu pozitiv! Znáte další?

Reklama

Načítám