Hlavní obsah

10 tipů na domácí vinotéky

Foto: Electrolux

Vinotéka je pro správné skladování vína v bytě nezbytnáFoto: Electrolux

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je vám v těchto dnech doma horko? Víno je na tom stejně! A platí to nejen pro bílé, ale i pro červené, které se doporučuje servírovat při pokojové teplotě. Ovšem myslí se teplota ve starých anglických hradech, která byla maximálně osmnáct stupňů. Že by se vám takový chládek také líbil? Tak si zatáhněte roletu, víno dejte do vinotéky, a pohoda je na světě!

Článek

Konstantní teplota, správná vlhkost, přítmí a klid – to jsou čtyři základní podmínky, které potřebuje víno pro své uložení. Skladovat ho správným způsobem – volně ložené ve spíži nebo na stojanu – například v panelákovém bytě je prakticky nemožné. Je v nich příliš světla a také teplota bývá mnohem vyšší, než se doporučuje jak k servírování, tak ke skladování.

Vhodná není ani klasická chladnička. Není totiž pravda, že by vinotéky byly jen obyčejné lednice s prosklenými dvířky a vyšší cenou. „Oproti chladničkám mají nejen speciální skleněné dveře s UV filtrem, ale lze si u nich nastavit konstantní vnitřní teplotu v rozmezí sedm až osmnáct stupňů, zatímco v chladničce je to jen tři až osm stupňů. Ty kvalitnější jsou navíc doplněné antivibračním systémem, neboť otřesy při spínání a vypínání chladničky tomuto ušlechtilému nápoji nedělají také dobře," popisuje rozdíly Eva Kučmášová z firmy Whirlpool.

Další pravidla pro výběr tohoto spotřebiče najdete v článku Jak se stát vinařem v paneláku. Stejně jako pro chladničky i pro vinotéky platí, že jsou neustále zapnuté v zásuvce, proto byste měli sledovat jejich spotřebu na energetickém štítku. Je však otázka, zda mu věřit, protože v testu chladniček polovina přístrojů propadla.

Že si na tu sklenku dobrého vína raději někam zajdete, než byste investovali velké peníze do domácí vinotéky? Je to zbytečné. Nejlevnější přijdou na méně než tři tisíce korun.Prohlédněte si naše tipy!

Levná varianta pro každého

Kamkoli se vejde díky své šířce 25 a výšce 65 centimetrů volně stojící vinotéka Baumatic BW18B. Na kráse jí dodává černé provedení a kouřová skla. Je vybavená pěti drátěnými policemi, na které bezpečně uložíte 18 lahví. Teplotu si lze regulovat mezi deseti až osmnácti stupni. Doporučená cena činí 2990 korun.

Ideální pod kuchyňskou linku

Vinotéka Candy CCV 200 s elegantním designem pojme 40 lahví, které ukládáte na dřevěné police. Vnitřní teplotu si můžete regulovat pomocí elektronického ovládání od sedmi do osmnácti stupňů Celsia tak, aby vyhovovalo všem druhům vína. Údaje pak odečítáte na LCD displeji. Díky výšce 84 centimetrů ji lze podstavit pod pracovní desku. Přijde vás na 7990 korun.

Za méně než deset tisíc

Designová vinotéka Fagor FSV-85 má výšku 85 centimetrů a kapacitu 34 lahví. Ty ukládáte na šest dřevěných polic a uvnitř si můžete nastavit teplotu mezi sedmi až osmnácti stupni podle skladovaných druhů a odrůd. K dostání je za 8359 korun.

Pro opravdové fajnšmekry

Vinotéka Whirlpool WW1600 je určená jak ke krátkodobému, tak dlouhodobému skladování vína, kterého se sem vejde 101 lahví. Ty ukládáte na šest dřevěných polic, přičemž u čtyř si lze nastavovat různou výšku dle potřeby. Teplotu lze volit mezi 7 až 18 stupni, ve standardu je i antivibrační systém. Pořídíte ji za 14 990 korun.

Hodí se i do obýváku

Nejen do kuchyně, ale i domácí herny či obýváku je určená vinotéka Liebherr WT 4127. Má velikost 166 x 66 x 67 centimetrů a nabízí místo pro 173 kusů lahví. Dokonalé podmínky pro skladování vína nabízejí statický systém chlazeni, uhlíkovým filtrem proti pachu nebo digitálním ukazatelem teploty. Tu můžete volit mezi 5 až 18 stupni. Vinotéku lze koupit za 23 990 korun.

Upozorní na otevřená dvířka

Volně stojící vinotéka Haier JC 398G při své výšce 167 centimetrů nabízí prostor na 174 lahví. I u ní jsou standardem dřevěné police. Vnitřní teplotu si regulujete elektronickým ovládáním v rozmezí 4 až 18 stupňů. Zvuková signalizace vás upozorní na otevřená dvířka. Stojí 25 590 korun.

Trend vestavby platí i pro vinotéky

Vestavná vinotéka Siemens KF18WA42 nabídne vám a vašemu vínu čtyři odkládací plochy, z toho tři jsou výškově nastavitelné a vejde se na ně buď 32 lahví o objemu 0,75 litru, nebo devět „sedmiček“ plus devatenáct litrovek. Součástí jsou i dvě další odkládací plochy na lahve a potraviny, jako jsou například sýry nebo jednohubky. Doporučená cena je 36 990 korun.

Když je kvalita na prvním místě

Vestavná chladnička na víno Liebherr WTUes 1653 patří k těm menším – má výšku a šířku 82 a 69 centimetrů., hloubka je 58 centimetrů, aby se dala vestavět do kuchyňské linky. Pojme 38 lahví, které ukládáte na pět roštů. Má dvě samostatné teplotní zóny, proto si můžete chladit při ideální teplotě jak bílé, tak červené víno. MC Tree ji prodává za 52 999 korun.

Vinotéka se vejde i do chladničky

Dvoudvéřová chladnička Electrolux Insight ENC74800WX obsahuje kromě klasické chladicí a mrazicí části i vinotéku. Patří do energetické třídy A+ a koupíte ji za 79 990 Kč.

Luxus pro opravdové milovníky

Volně stojící vinotéka Miele KWT 4974 SG má tónovaná skleněná dvířka, která chrání nápoje před UV zářením. Objem skladovací zóny je 422 litrů, což vystačí na 143 „sedmiček“. Ty lze skladovat ve třech zónách a v každé z nich může být nastavená individuální teplota v rozmezí od 5 do 20 stupňů. Cena přístroje je 112 990 Kč.

Příjemnou dobrou chuť a nezapomeňte, že platí pořekadloVšeho s rozumem!"

Reklama

Související témata:

Načítám