Hlavní obsah

10 tipů pro malé koupelny. Jak je vylepšit?

Foto: Ravak

I malá koupelna se může proměnit v krásný prostorFoto: Ravak

Reklama

Chybí zde místo!!! – Ano, to je největší problém malých, a nejen těch panelákových, koupelen. Ale velmi často situaci zhoršuje ještě nesprávné navržení a využití prostoru, stejně jako zařízení. Zde je deset nejčastějších chyb, kterých jste se možná dopustili i vy!

Článek

Koupelna a toaleta zvlášť! Otevřené police jsou fajn, protože se na ně dá  odložit spousta věcí, a navíc nevypadají tak mohutně jako skříňky… Myslíte si, že tato základní pravidla pro zařízování malé koupelny znáte? Ale ono je to přesně naopak!

1. Oddělená toaleta bez umyvadla je nanic

Oddělit, nebo spojit? To je základní otázka, kterou řeší majitelé malých bytů, v nichž bydlí jen jedna či dvě osoby. Říct, co je správně, není zrovna jednoduché.

Foto: Ravak

Oddělená, nebo propojená koupelna s toaletou? Třetí variantou je ta průchozíFoto: Ravak

Lidé se často domnívají, že spojení koupelny s toaletou přinese více místa. To je sice pravda, ale ztrácí tím dvě stěny, jinak řečeno jednu příčku, na niž lze umístit skříňky a vytvořit další úložné prostory,“ upozorňuje na nebezpečí propojené verze architekt Michal Janků, hlavní designér značky JIKA  a pokračuje: „Vysoké skříňky, které se vejdou místo průchodu k toaletě, mohou prostor doplnit a poskytnout další možnosti, kam v bytě umístit koupelnové drobnosti."

Foto: Ravak

Umyvadlo Classic Mini má velikost jen 40 x 22 centimetrůFoto: Ravak

Jenže ani samostatná koupelna a toaleta nejsou vždy ideální. Pokud sem neumístíte umývátko, ať už proto, že nechcete, nebo se sem nevejde, je samostatná toaleta z hlediska plynulého provozu doma zbytečná. Stejně si pak potřebujete umýt ruce, jdete do koupelny a o tento prostor se opět hádáte s ostatními.

Že máte na toaletě opravdu málo místa? Nevadí. „Třeba umývátka Classic Minimají velmi malou hloubku, do prostoru potřebují jen dvacet dva centimetrů, a tak se vejdou skoro všude," říká Jana Šlefrová ze společnosti Ravak.

Foto: Jika

Další miniaturní umývátko je součástí kolekce TigoFoto: Jika

Tip redakce: Pokud tento problém řešíte, více se dozvíte v článku Záchod v koupelně: Ano, nebo ne?.

2. Uzavřené skřínky vypadají lépe

V malých panelákových koupelnách dejte přednost uzavřeným skřínkám z jedné koupelnové série před otevřenými policemi. Prostor tak působí uklizeným dojmem.

Foto: Ravak

Uzavřený nábytek je praktičtější i hezčí než otevřené policeFoto: Ravak

3. Umyvadla, co využijí každý centimetr

Máte pocit, že v malé koupelně musíte využít každý centimetr, a tak se snažíte třeba umyvadlo dát do rohu, kde bude nejméně překážet? Pozor, není to praktické! Jak radí Michal Janků, dejte raději přednost asymetrickým tvarům, které lépe řeší problém s prostorem. Navíc zpravidla mají netradičně umístěnou vodovodní baterii, díky níž získáte větší mycí i odkládací prostor.

Foto: Ravak

Asymetrická umyvadla lépe využijí místoFoto: Ravak

4. Zrcadla jsou spásou tohoto prostoru

Pokud bydlí v bytě více lidí nebo rodina, je lepší koupelnu vybavit raději dvěma zrcadly, popřípadě zrcadlem velkého formátu. Vyhnete se tím problémům s výškovými rozdíly, protože lidé menšího vzrůstu se v zrcadle často nevidí.

5. Líčit se nemusíte jen v koupelně

Snažte se alespoň některou z činností přesunout mimo koupelnu. Copak k líčení či česání a pánové k holení elektrickým strojkem potřebujou umyvadlo a tekoucí vodu? Nikoli, zvládnete to klidně u zrcadla v předsíni či ložnici. Přitom dámská toaleta je v této místnosti velmi elegantním doplňkem, stačí si jen vzpomenout na filmy pro pamětníky. Pokud zde tolik místa nemáte, stačí dát na zeď zrcadlo a vedle něj jednu či dvě poličky.

Foto: Ravak

K líčení nepotřebujete umyvadlo, stačí vám skříňka a zrcadloFoto: Ravak

6. Pračka může být i v kuchyni

Pračky tvoří tradiční součást mnoha panelákových koupelen. V zahraničí je tomu přesně naopak, a to i v domácnostech, kde nemají prádelnu. Vestavěné pračky se stávají součástí kuchyňských linek. Je to praktické. Nejsou tak vidět, a když třeba o víkendu zároveň vaříte i perete, máte vše pod kontrolou.

Pokud nemáte v bytě jinou volbu než koupelnu, volte užší pračky či s vrchním plněním.

7. Osvětlení je opravdu důležité

Správné osvětlení koupelnu opticky zvětší a propůjčí jí příjemnou atmosféru. Rozhodně zapomeňte na to, že jako správné lze označit jedno světlo uprostřed stropu! Naopak! Nezbytností se stává světlo u zrcadla, neboť Neumíte se nalíčit? Může za to zrcadlo!.

8. Vana, nebo sprcha?

Vanu nebo sprchový kout volte dle individuálních potřeb a prostorových možností. Není jasně dáno, co se do panelákových koupelen více hodí. Vhodným kompromisem, který naplní přání každého obyvatele bytu, představuje asymetrická vana se speciální zástěnou z bezpečnostního skla. Výběr je veliký. Loni uvedla na trh společnost Ravak ve světe tolik oblíbenou akrylátovou vanu Rosa v šířce jen 95 centimetrů, aby se vešla právě do malých koupelen. Letos ji následuje kolekce Tigo značky JIKA. Pokud chcete ocelovou smaltovanou, hledejte u značky Kaldewei vanu Advantage Mini.

Foto: Jika

Tvarově úsporná vana se zástěnou Tigo je do minikoupelen ideálníFoto: Jika

Více se dozvíte v článku Jak vtěsnat vanu i sprchu do minikoupelny?

9. Koupelnový nábytek se vejde všude

Život v koupelně zjednoduší koupelnový nábytek, který se vejde opravdu i do toho nejmenšího prostoru. Příkladem jsou skříňky pod umyvadlo, neboť tento prostor těžko využijete jinak. Totéž platí o zrcadlových skříňkách (více o nich zde). Nutně také neplatí, že v malých bytech musíte volit pouze světlé barvy. Pokud vhodně zkombinujete tmavou barvu nábytku se světlými obklady, prostor se opticky nezmenší.

Foto: Sanitec

Světlý nábytek je velmi oblíbený, ale ti odvážnější mohou sáhnout i po tmavé verziFoto: Sanitec

10. Trendy v koupelnách

Stále více se objevuje tendence propojovat koupelnu s dalšími částmi bytu. Nemusíte se však obávat, že vám bude stát vana v ložnici nebo obývacím pokoji a každý ji uvidí. Zpravidla se to řeší tak, že koupelnu od ložnice nebo třeba chodby oddělují skleněné luxfery či mléčné sklo. Ty dovnitř přivedou více světla a koupelna do té doby vnímaná spíše jako užitný prostor se změní na plnohodnotnou místnost. Objevují se tak netradiční řešení prostoru.

A jak jste spokojeni se svou koupelnou vy? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám