Hlavní obsah

10 top tipů pro tvořivé duše: Úžasné dekorace, triky pro domácnost i nápady pro originální oslavy

Foto: fototip, Shutterstock.com

Foto: fototip, Shutterstock.com

Inspirace je jako láska – všichni o ní mluví, ale nikdo ji ještě neviděl. Někdo ji zpracuje ve špercích, jiný přetaví nápady do svatebních dekorací. Nechte se provést kreativním světem a kdo ví, třeba ve vás zažehneme plamínek a pustíte se do vlastního tvoření.

Článek

Na našich stránkách vám často přinášíme konkrétní návody na nejrůznější dekorace, a to i s fotografiemi a postupy. A protože tvůrčího ducha je třeba pěstovat a živit neustále, přinášíme vám deset internetových tipů, které by rozhodně neměly chybět ve vaší složce Oblíbené. Nejde o žebříček, spíš soubor rozmanitých a výjimečných zdrojů. Občas do nich nakouknete, potěšíte se, načerpáte nápady, energii – a třeba dojde i na samotné tvoření.

Vy neznáte Marthu?

Je nejdéle na trhu, má nejširší záběr… Těch nej by Martha Stewart nasbírala nespočet. Tahle blondýnka s dobrotivým úsměvem je posledních čtyřicet let pomyslnou mámou-rádkyní tisíců Američanek. Umí s láskou pečovat o dům, vařit nebeskou manu, tvoří prostě neuvěřitelné a originální věci. Na své si u ní přijdou jak začátečníci, tak skuteční fajnšmekři, a to doslova napříč tvorbou. Marthu prostě budete milovat.

Design na druhou

Bytový design se vším, co k němu patří, je doménou HGTV. Moderně pojatý projekt sází na videoobsah, takže si pustíte první krátké video o barevném přeladění kuchyně, pak druhé o úsporném přeskládání šatny… A najednou zjistíte, že uběhla hodina a vy stále žasnete, co všechno člověk nevymyslí mezi čtyřmi stěnami.

Foto: Comaniciu Dan, Shutterstock.com

Lidská kreativita je nekonečná, tak se jí nebojte podlehnout a bavte seFoto: Comaniciu Dan, Shutterstock.com

Od šití po svatby

To je Lia Griffith. Jméno všestranné tvůrkyně už dávno není jen názvem jejího blogu, ale ceněnou značkou, za kterou se skrývá široký tým. Jeho výtvory sahají od papíru přes filc a šití až po tematicky laděné tipy na svatbu či svátky. Vždy s maximální přesností a noblesou, žádné samo-domo rychlokvašky, ale profesionálně působící dekorace. Radost pohledět. To však neznamená, že by zanedbávali obsah! Postupy jsou nafocené tak detailně, že ani nepotřebujete doprovodný text. Jen když si chcete stáhnout šablony, je třeba se zaregistrovat a zaplatit (v řádech desetikorun).

Nejen pro švadlenky

Jestli si potrpíte na přírodní materiály, dáváte přednost recyklovanému papíru před lesklou křídou a máte doma šicí stroj, pak se na první pohled zamilujete do obsahu Ohoh blogu. Třicetiletá Belgičanka žijící v Mexiku si potrpí na čisté tvary v kombinaci s folklorními prvky a rozhodně to nejsou žádné tuctové tipy. Melounové náušnice, šitá kabelka s třásněmi, razítkované podsedáky i dětský bambulkový přehoz – namátkou vybrané pecky, které zaujmou. Vždy s vtipem, nikdy přeplácané.

Když jdete jinou cestou

Lovely Indeed je prostě boží. To vás napadne, když uvidíte tutorial na dřevěnou verzi hry Lodě, ovšem s muffiny, nanuky a donuty místo plavidel. Do výroby by se asi pustili jen pokročilí, ale ten nápad! Podobně neotřelé projekty jsou tu i v oblasti bytového designu, hraček, oblečení nebo šperků. Zkrátka hipsterské vidění světa se vším, co k němu patří, a ještě v perfektním zpracování. Tleskáme!

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Nejdřív nechte pracovat fantazii a pak přidejte ruceFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

„Vyšší“ umění? Možná

Přijde vám oblíbený Pinterest chaotický a příliš široce rozkročený? Zajděte na Design Inspiration nebo InspirationDE. Najdete tam grafický design, fotografie, písmomalířské skvosty, architektonické skici, umělecká graffiti a podobné žánry moderního umění. Pomyslná nástěnka umožňuje proklik na jednotlivé tvůrce, ale pro skutečnou inspiraci stačí jen tak proplouvat a čerpat...

Pro milovníky vintage stylu

Making it Lovely, to je název blogu, který sází na staroanglický design, tradiční materiály a je prodchnut náladou Charlese Dickense. I když doma nemáte otevřený kamenný krb ani dvoupatrové točité schodiště, občas neuškodí ponořit se do starých časů a čerpat z tradiční atmosféry britského impéria. Dekorace možno zařadit mezi vintage styl a jednoduše zapojit i do hypermoderního interiéru.

Dětské téma trochu jinak

Nesmíme zapomenout připojit alespoň jeden vyloženě dětský tip, ovšem zvířátka z krabic od vajíček zde nehledejte. Artbar je místo, kam se rádi mrknete, když chcete dítě nadchnout pro umění a nechat rozeznít jeho fantazii. Projekty umělecké školy Artbar jsou dětsky jednoduché, ale vždy mají přesah. Když se děti zabývají automatickou kresbou, zkusí si malovat s fixem v puse nebo nohama. Téma patchworku se také dá zpracovat originálně – děti látkami pokryjí domečky z kartonu. Po deseti minutách strávených na blogu budete litovat, že dílna spolu s ředitelkou Barbarou Rucci nejsou ve vaší ulici, ale v Connecticutu.

Foto: sarkao, Shutterstock.com

Proces promýšlení a vyrábění je balzám na duši – a ještě tak získáte krásné věciFoto: sarkao, Shutterstock.com

Šperkaři všech zemí, spojte se

Znáte ten pocit, když dokončíte těžký projekt a oddechnete si, že jste u konce? Tak přesně tímto zvoláním Thanks, I made it (Uf, mám to!) pojmenovala blog šperkařka Erin, která ve své tvorbě kráčí nevyšlapanou cestou. Postupy jsou podrobné, ale spíš pro pokročilé.

Slavím, slavíš, slavíme

Pořádáte rádi party pro kamarády? Nebo se před kamarádkami chcete blýsknout majstrštykem na dětské oslavě? Pak rozhodně zavítejte na stránky O Happy Day! a připravte se na záplavu růžové, konfet, papíru, ale i vtipných dekorací na stěnu či k ozdobení stolu. Hravé nápady ve veselém hávu. Nalaďte se narozeninově.

Tip: A že na to vaše znalosti angličtiny nestačí? Nevadí. Když si stáhnete novou verzi prohlížeče Seznam, přeloží text za vás. Sice poněkud neobratně, ale to hlavní tam najdete. Pokud máte aspoň základní znalosti angličtiny či němčiny, pak vám umožní – po najetí na slovo, kterému nerozumíte, a jeho označení pravým tlačítkem na myši – překlad právě onoho jednoho slovíčka. To je extrémní úleva pro ty, kdo v cizích jazycích někdy tápou. Nový prohlížeč si můžete stáhnout i do mobilu jako aplikaci, a překlad tak pro vás bude ještě jednodušší.

Máte také své oblíbené inspirátory? Podělte se s námi!

Reklama

Související témata: