Hlavní obsah

10 typů sexuální osobnosti. Který pasuje na vašeho partnera?

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapomeňte na rčení o tom, že protiklady se přitahují. V posteli platí spíš to, že vrána k vráně sedá (lehá). V sexu to jednoduše musí klapat. Tak zjistěte, jakou sexuální osobnost má váš partner, ať víte, jak na něj.

Článek

V oblasti sexu to mnohem lépe funguje, když se sejdou dva lidé, kteří mají podobný milostný naturel. Milostná nekompatibilita je jedním z nejčastějších problémů, které terapeuti řeší. A pravda je taková, že může zničit i jinak velmi dobře fungující vztah.

Nemusíte být ale úplně stejní, stačí, když víte, jaké potřeby (a proč) váš protějšek má. Pochopíte svoje i jeho touhy a můžete si vzájemně vyjít vstříc.

Australská sexpertka Sandra Pertot popisuje 10 sexuálních osobností, které pro deník Daily Mail okomentovala sexpertka Tracey Cox. Tak kam patří váš partner?

1. Smyslný typ

Sex je pro něj (ni) způsobem, jak vyjádřit lásku. Emoční intimita při milování je pro tenhle typ důležitější než samotný výsledek a počty orgasmů.

Jak na ně: Chce to pomalé pohyby, hodně doteků a hlazení. Polohy, při nichž jste tváří tvář a můžete se jeden druhému dívat do očí.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Sex není jen fyzické potěšení, ale také emoční záležitostFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

2. Erotický typ

Potřebuje intenzivní a vášnivý sex. Běžné milování s ověřenými polohami a technikami je v pořádku, ale musí být čas od času zpestřeno něčím mimořádnějším.

Jak na ně: Klíčem ke spokojenosti je různorodost. Tenhle typ potřebuje novinky, měnit místa a časy, kdy se milujete, polohy i techniky. Často je baví hry na nejrůznější role, lechtivé esemesky a podobně.

3. Závislý typ

Sex je pro něj způsob, jak uvolnit stres. Pokud mu je odepřen, naléhá a je neodbytný. Je to převážně mužský typ osobnosti a není to s nimi vůbec lehké.

Jak na ně: Potřebují zjistit (a pochopit), že stres a negativní emoce lze uvolnit i jinak. Zkuste nastavit nějaká pravidla typu „když tě naštve šéf, nestrhneš ze mě oblečení hned v předsíni, ale půjdeš si zaběhat, a pokud i potom budeš mít chuť na sex, proč ne.“

4. Pasivní typ

Tihle lidé moc aktivity v posteli nevyvíjejí, neiniciují sex. Může být na vině nízké libido, nebo k tomu, aby se sami vzrušili, potřebují vidět partnerovu touhu.

Jak na ně: Iniciujte sex, ale ukažte partnerovi, že výměna této role není od věci. Pojměte to třeba jako hru „jak dlouho ti bude trvat, než mě rozpálíš“.

5. Nárokující typ

Sex pokládá za své nezpochybnitelné právo. Má celkem malé vědomosti o milostných potřebách svého protějšku. Nepreferuje nic speciálního, nemá žádné konkrétní tužby, chce jen sex, v podstatě jakýkoli.

Jak na ně: Tohle se se spokojeným sexuálním životem moc neslučuje. Partneři těchto lidí bývají frustrovaní, neuspokojení (fyzicky i emočně). Vyplatí se vyhledat pomoc odborníka, který vnímání sexu pomůže upravit.

6. Návykový typ

Sex je láká natolik, že se málokdy dokážou ovládnout. Představa milování (téměř s kýmkoli) je pro ně tak vzrušující, že moc neumí říkat ne. Mají sklony k nevěře.

Jak na ně: V prvé řadě musíte jasně definovat, co pokládáte za nevěru. Možná vám nevadí sledování porna, volání na erotické linky nebo návštěva strip baru už ale ano. Zkuste také jejich vášeň nasměrovat někam jinam (společné koníčky, nějaký adrenalin…). Spíš než na dlouhé romantické milování si pak dopřejte žhavé rychlovky, osvojte si techniky, které vás oba rychle dovedou k cíli.

7. Stresující se typ

Sex je pro ně zdrojem stresu a obav. Bojí se, že svůj protějšek neuspokojí, že nejsou (nebudou) v posteli dost dobří.

Jak na ně: Mluvte s nimi o tom, kde se jejich obavy berou, a vysvětlujte, že jsou zbytečné. Skládejte jim komplimenty, dávejte najevo, že se vám líbí. A pozor na jakékoli milostné novinky, jděte na ně pomalu. Tenhle typ sexy překvápka moc neocení.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Ne každý si milování užívá, pro někoho je spíš zdrojem obav a stresuFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

8. Nezaujatý typ

Sex jim poskytuje malé (nebo žádné) potěšení, po kterém touží jen velmi výjimečně. Často je na vině trauma, které si v minulosti prodělali (sexuální týrání, znásilnění, obtěžování…).

Jak na ně: S těmito lidmi je potřeba jemně mluvit o jejich špatných milostných zkušenostech, nespěchat na ně, nenaléhat a případně vyhledat pomoc odborníka.

9. Zaneprázdněný typ

Sex je fajn, baví je, ale vlastně na něj nemají čas. Jejich pozornost a energii neustále upoutává něco jiného (práce, děti, stres, únava, povinnosti…).

Jak na ně: Sex si naplánujte. Zní to divně, ale funguje to. Den, kdy máte domluvené sexy rande, pak dělejte věci, které navodí tu správnou atmosféru (svíčky, večeře, trocha vína, milostné esemesky…). A pozor na rutinu, do té byste neměli spadnout, ta tenhle typ vyloženě odradí (proč dělat něco tisíckrát odzkoušeného, když může napsat důležitý referát do práce). Každý měsíce si naplánujte aspoň dvě novinky, které v posteli otestujete.

10. Nutkavý typ

Tenhle typ bývá hodně často spojen s fetišismem. Tito lidé totiž mají sex spojený s nějakým rituálem či předmětem. Bývá to velmi sobecký sex, u něhož téměř chybí jakékoli emoční naladění na partnera a intimita.

Jak na ně: Tady jde hlavně o to, zda daný rituál (fetiš) vám vyhovuje, jste schopni ho akceptovat, ideálně i vás vzrušuje. Pokud ne, nebudete nikdy spokojení.

Tak co, jaká osobnost sedí na vašeho muže? 

Reklama

Související témata:

Načítám