Hlavní obsah

12 rad, jak kupovat bezpečné hračky

Foto: Shutterstock.com

Je vaše dítě při hraní v bezpečí?Foto: Shutterstock.com

Reklama

Znáte to: stačí projít kolem hračkárny, dítěti se rozzáří oči vzrušením. Samozřejmě, hračky jsou velmi důležité pro rozvoj dítěte. Ale přitom jejich bezpečnost by pro zodpovědného rodiče měla být klíčová. Máme pro vás 12 zlatých rad, jak vybírat bezpečné hračky!

Článek

Časopis TEST

1. rada: Čtěte údaje na obalech - Pečlivě čtěte všechny štítky, jimiž jsou hračky označené. Berte vážně všechna uvedená bezpečnostní varování a věková omezení. Raději nekupujte ty, které nejsou označené značkou CE.

2. rada: Pozor na věk dítěte - Vybírejte hračku, která odpovídá věku dítěte, jeho schopnostem a dovednostem. Hračky určené pro jinou věkovou skupinu mohou představovat bezpečnostní riziko. Vždy se řiďte doporučeným věkem, zejména varovným symbolem 0 – 3 roky a větou „Není určeno pro děti do 36 měsíců“.

3. rada: Malé částice dětem do rukou nepatří - Nedávejte dětem do tří let hračky, které obsahují malé části. Mohly by je spolknout nebo vdechnout. Ujistěte se, že očička, čumáčky a jiné drobnosti u plyšových hraček pevně drží.

4. rada: Čtení návodu není zbytečné - Držte se striktně návodu na správnou montáž a používání hračky. Přiložené informace i návod si schovejte.

5. rada: Pozor na nekvalitní zboží - Hračky vždy kupujte u důvěryhodných prodejců a on-line obchodů. Zodpovědnému prodejci záleží na tom, co prodává, a zpravidla uznává reklamace.

6. rada: Zvýšená pozornost u hraček z druhé ruky je nutnost - Zvláštní pozornost věnujte těm, které dítě dostalo jako dárek, a hračkám z druhé ruky.

Foto: Shutterstock.com

Nakupujte pouze u osvědčených prodejcůFoto: Shutterstock.com

7. rada: Dohlížejte na hrající si děti - Ujistěte se, že si hrají s hračkami, které jsou vhodné pro jejich věk a schopnosti. Pokud jezdí na koloběžkách, kolečkových bruslí nebo na kole, vždy dítě vybavte přilbou, chrániči a ostatními ochrannými pomůckami.

8. rada: Hračky nejsou „nesmrtelné“ - Pravidelně kontrolujte stupeň opotřebení hraček, jež by mohlo způsobit zranění nebo přivodit jinou hrozbu pro zdraví či bezpečnost dítěte. Rozbité hračky okamžitě zlikvidujte.

9. rada: Když máte více dětí - Dohlédněte, aby hračky pro starší děti byly vždy z dosahu dětí mladších 36 měsíců, neboť mohou obsahovat malé části.

10 rada: Obaly musí pryč!- Odstraňte a zlikvidujte (recyklujte, je-li to možné) veškerý obalový materiál. Ujistěte se, že si malé děti nehrají s plastovými sáčky, mohly by se udusit.

11. rada: Naučte děti hračky uklízet – Předejdete tak nehodám. Nenechávejte hračky na schodech nebo na podlaze v rušné místnosti.

12. rada: Nebezpečí je nutné hlásit - Pokud zjistíte problém s bezpečností hračky, vždy informujte dozorové orgány. Sledujte evropský systém včasného varování před nebezpečnými výrobky RAPEX (http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/). Ten zveřejňuje detailní informace o nebezpečných výrobcích stažených z trhu v celé Evropě i v ČR včetně hraček.

Více informací o bezpečných hračkách se dozvíte na stránkách časopisu TEST – www.dtest.cz

Reklama

Související témata:

Načítám