Hlavní obsah

Pálí vás často žáha? 13 tipů, jak si rychle pomoct, a bez léků!

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Podle statistik až třetina lidí někdy zažila pálení žáhy. Většinou se nejedná o příznak závažné choroby, a proto nemusíte hned běžet do lékárny ani do ordinace. Většinou postačí sáhnout po domácím léku, který určitě máte v ledničce nebo ve spíži.

Článek

Zvláštní bolest v horní části břicha a na hrudníku se odborně nazývá pyróza, ale mnozí ji znají jako pálení žáhy. Přichází nejčastěji po těžkém jídle. Žaludeční šťávy mají tendenci vracet se zpět do jícnu, někdy až do úst, z čehož vzniká nepříjemná pachuť v ústech a především pocit „ohně“ na hrudi. Většina žen se s tímto neduhem setkala v těhotenství. Nejčastější příčinou bývá nesprávná kombinace jídel (kořeněná, smažená) v příliš velkém množství nebo prudká změna polohy (předklon).

Jde-li o občasný jev, pak můžete být v klidu, jen byste se měli zamyslet nad jídelníčkem. Častější obtíže vyžadují jistá režimová opatření. Vyhýbejte se příliš slaným, pálivým a kořeněným jídlům, stejně jako alkoholu a cukru. Přestaňte kouřit, a máte-li přebytečná kila, pokuste se jich zbavit. Dodržujte pitný režim a jezte menší množství jídla, ale častěji. Jestliže však ani tyto změny životního stylu nepomohou, může jít o patologické problémy a je třeba se obrátit na odborníka. Ten zjistí, jestli netrpíte třeba žaludečními vředy, onemocněním slinivky břišní či počínající rakovinou jícnu.

Foto: LDprod, Shutterstock.com

Pálí vás žáha? Nejčastější příčinou je hutný jídelníčekFoto: LDprod, Shutterstock.com

Můžete jít známou cestou…

Na uhašení ohně v hrdle lze užít volně prodejné léky ze skupiny antacid. Ale proč utrácet za kupované přípravky, když vám mohou ulevit i ty přírodní z domácích zdrojů. Nejběžnější první pomocí bývá lžička jedlé sody rozmíchaná ve sklence vlažné vody, někdy se doporučuje jen čistá voda nebo studené mléko, případně podmáslí. Obecně pomáhá kiwi, banány, meloun nebo meruňky. Vláknina v nich obsažená urychluje trávení a také mají zásadotvorný efekt, takže snižují kyselost v žaludku. Podobný účinek nabízejí i čerstvě vylisované šťávy z tohoto ovoce. Upřednostňujte celozrnné potraviny a především oves (může být ve formě vloček), do jídelníčku zařaďte fazole a obecně uberte živočišné bílkoviny jako například červené maso.

… nebo zkusit alternativní možnosti

  1. Syrová mrkev, jablko nebo brambora - snězte lžíci najemno nastrouhaného „léku“. Chuť brambory je sice nepříjemná, ale obsažené škroby účinkují rychle. Někdy pomůže jen voda, ve které se syrové brambory namáčely.
  2. Čerstvý zázvor - uleví přímo při samotném pálení a dokáže potížím i předcházet: před hlavním jídlem vypijte hrnek nápoje, který vyrobíte tak, že lžíci plátků kořenu zázvoru zalijete vroucí vodou a necháte pět minut louhovat. Můžete přisladit lžičkou medu.
  3. Jablečný ocet - jeho užívání je skvělou cestou, jak dodat tělu zásaditější klima. Ano, i přestože jde o ocet, který je chuťově primárně kyselý. Používejte akutně i dlouhodobě denně, nejlépe nalačno lžíci až tři jablečného octa rozmíchaného ve sklence vody.
  4. Lékořice - doporučuje se odvar ze sušeného kořene, ale vy lékořici asi znáte jako černé nudle zvané pendreky. I ty prý pomáhají, ale trvá to déle.
  5. Kurkuma - exotické koření urychluje proces trávení a především pomáhá obnovit sliznici jícnu, která se pálením žáhy postupně poškozuje. Lžičku mleté kurkumy rozmíchejte ve sklence vody a vypijte jako první pomoc. Při dlouhodobém používání se doporučuje míchat na kašičku s olejem a pepřem (v poměru 9 dílů kurkumy na 1 díl pepře).
  6. Aloe vera - i když jde o sukulentní africkou rostlinu, vyskytuje se i na mnoha našich okenních parapetech. Odřízněte kus listu dlouhého zhruba jako prostředníček a podélně rozřízněte. Nožem shrňte gel, který je uvnitř, smíchejte se sklenkou vody a vypijte.
  7. Hořčice - pravděpodobně nebudete mít doma hořčičný prášek (rozmíchá se čtvrt lžičky ve sklence vody), ale můžete si pomoci i klasickou plnotučnou z kelímku. Jedna lžíce by měla uhasit největší „plameny“. Nedokážete-li hořčici pozřít jen tak, rozmíchejte ji ve vodě.
  8. Skořice - má velmi podobné účinky jako výše jmenovaná kurkuma a používá se stejně.
  9. Heřmánek, šalvěj - obě bylinky zaručeně bojují s pálením žáhy a zároveň upravují žaludeční prostředí. Pro lepší chuť můžete šálek čaje dosladit lžičkou medu.
  10. Česnek - pomalu rozžvýkejte jeden stroužek. Může se to zdát jako příliš drsná metoda, ale v rámci babských receptů prý jedna z nejúčinnějších.
  11. Mandle - zní to neuvěřitelně, ale tři až čtyři mandle snězené po jídle mohou zabránit nepříjemným pocitům v hrdle. Ale pozor, větší množství (uvádí se zhruba 150 gramů) na posezení zkonzumovaných ořechů může naopak pálení žáhy podpořit.
  12. Mentolová žvýkačka - jde o spojení dvou vlivů: žvýkání samotné zvyšuje produkci slin v ústech, což pomáhá ke zmírnění obtíží, obsažený mentol pak podpoří „hasicí“ proces.
  13. Fenykl - semínka (bude stačit lžička) pomalu žvýkejte a už po několika minutách ucítíte úlevu.
Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Rozžvýkejte stroužek česneku a pálení v jícnu přestane. Nevěříte?Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Máte nějaké další osvědčené metody na uhašení pálení žáhy? 

Reklama

Související témata:

Načítám