Hlavní obsah

Pálí vás často žáha? Nepodceňujte to, může vám hrozit i rakovina jícnu!

Foto: Profimedia

Mnoho lidí pálí občas žáha. A většinou je to důsledek dietní chybyFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříjemný pocit vycházející z jícnu, doprovázený pachutí v ústech. Pálení žáhy přepadá někoho jednou za čas, jiný si „užívá“ skoro denně. Máte se o sebe začít bát, nebo si spíš vyčítat dietní chybu?

Článek

„Pyróza, tedy pálení žáhy, je celkem častý příznak, který se zpravidla dostaví po konzumaci určitého jídla: tučného, kořeněného, čerstvého pečiva a podobně nebo po požití alkoholu, typicky po časném ulehnutí po jídle. Může však signalizovat i takzvanou refluxní chorobu jícnu s možným poškozením jeho sliznice,“ říká na úvod doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D., přednosta Ústavu všeobecného lékařství 1. LF UK, praktický lékař a gastroenterolog.

Jak ale vcelku banální následek stravy odlišit od vážnějších problémů?

Přehlížená potíž

Pálení žáhy tedy může být vcelku nevinné. Umí čas od času pěkně potrápit a nepronásleduje jen těhotné ženy nebo nerozumné jedlíky s nadváhou. Občasné potíže způsobuje většinou dietní chyba, působí je příliš tučné, ostře kořeněné, sladké či kyselé jídlo. Bolest se ale může objevit i při zavazování tkaniček v předklonu brzy po jídle, při zvedání těžších předmětů nebo také tehdy, když po vydatné večeři následuje relaxace v horizontální poloze u televize…

Příčinou pálení žáhy může být kromě stravy také stres, obezita, ale i nedostatek pohybu.

Foto: Profimedia

Konzumace alkoholu problémy s pálením žáhy zhoršujeFoto: Profimedia

Těžko popsatelná vytrvalá bolest může být intenzivní a velmi obtěžuje, i když ji mnoho lidí zásadně neřeší. Pokud ale potíže přetrvávají dlouho a nedokážete už ani vyjít z domu bez patřičného léku v kabelce nebo v kapsách (co kdyby byl potřeba), není to normální, a proto je nejlepší se přece jen poradit s gastroenterologem, který může diagnostikovat případný gastroesofageální reflux.

Jde o opakovaný zpětný tok žaludečního obsahu ze žaludku do jícnu, který vyvolá soustavné potíže, včetně zmíněného pálení žáhy. „Agresivní žaludeční obsah zpravidla pak vyvolá zánět sliznice jícnu. Při delším trvání zánětu může dojít ke změnám charakteru buněk sliznice, k takzvanému Barettovu jícnu, který je předrakovinným stadiem,“ upozorňuje Bohumil Seifert.

Prevence i rychlá záchrana

Jak se pálení žáhy vyhnout? „V každém případě je třeba upravit jídelníček, vyhýbat se všemu, co potíže aktivně působí,“ říká Hana Herčíková, výživová poradkyně z benešovské Sebeléčby. „Tak se většinou snadno daří i snížit množství užívaných léků. Rozhodně nepomáhá kouření a pití alkoholu, který pálení žáhy výrazně zvyšuje. V případě potřeby se doporučuje shodit přebytečná kila a snažit se vyhýbat se stresu,“ dodává odbornice.

Foto: Profimedia

Nechte si poradit v lékárně. Existuje mnoho prostředků pro krátkodobé zahnání potíží. Pokud se ale opakují nápadně často, zajděte k lékaři. Účinné léky, které dlouhodobě chrání poškozený jícen, takzvané inhibitory protonové pumpy, jsou totiž na předpisFoto: Profimedia

Pokud hledáte jednorázovou pomoc, zafunguje:

  • Přípravky z lékárny, které neutralizují kyseliny v žaludku (tak zvaná antacida – například Anacid, Gastrodel, Maalox, Renie, Talcid a další).
  • Osvědčeným a známým pomocníkem je jedlá soda. Neutralizuje kyselinu v jícnu. Není vhodná na dlouhodobé užívání, výhodou je snadná dostupnost. Vypití sklenice vody s rozpuštěnou lžičkou sody nepříjemné pocity zaplaší.
  • Léčitelem potíží může být sklenka mléka, nepomáhá ale všem.
  • Pomoc poskytují i bylinkové čaje – z máty meduňky, pelyňku a puškvorce, případně pampelišky.Bylinkáři doporučují také kopretinu řimbabu v kapkách nebo mletý kořen hořce, který se zapije vodou.
  • Osvědčuje se také čaj z nastrouhaného zázvoru.
  • Pomocníkem při potížích může být i žvýkačka, která zvyšuje tvorbu slin.
  • Účinnou pomoc nabízí i kyselá okurka – téměř okamžitě změní chemické reakce v žaludku.
  • Objeví-li se pálení žáhy v noci, rozhodně nespěte na břiše. Úlevu přinese leh na levý bok – anatomicky je to pro jícen výhodnější.

A co pomáhá vám?

Načítám