Hlavní obsah

13 jednoduchých způsobů, jak ušetřit v kuchyni! Znáte je?

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Stačí pár fíglů a při nakupování, skladování a vaření ušetříte stovky korunFoto: lenetstan, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč jsou všechny kuchařky s levnými recepty hned vyprodané? Protože každý ví, že v kuchyni se dá ušetřit nejvíc. A právě proto pro vás máme pár tipů, jak na to!

Článek

Pár stovek navíc by se jistě hodilo, zvlášť v době před svátky. Proto můžete hned dnes začít s opatřeními, která povedou k úsporám na výdajích směřujících do kuchyně – tedy hlavně na pečení, vaření a uchovávání potravin.

Úspory při nakupování potravin

  • Doma uvařené jídlo je náročnější na čas, ale vyjde levněji než kupované hotovky nebo polotovary, navíc máte kontrolu nad složením a kvalitou.
  • Plánujte, co a kdy se bude vařit, a zbytky – například přílohy – spotřebujte v dalším jídle. Střídejte přitom pokrmy s masem a bez něj, což je zdravější i levnější. Skvělým zdrojem bezmasých pokrmů jsou kuchařky babiček.
  • Před každým nákupem si nachystejte seznam a pokuste se nekupovat nic navíc – v této disciplíně bývají úspěšnější muži. Jestli podléháte nástrahám reklamních akcí a barevných poutačů v obchodě, vyzkoušejte nákup přes internet.
  • Využijte i slevové akce – nakoupené pak můžete zamrazit. Nebojte se koupit potraviny s končící zárukou, musí mít stejnou kvalitu jako ostatní, ale už bývají ve slevě. Nehodí se pro dlouhé skladování, ale k okamžité spotřebě nebo zamrazení jsou v pohodě.
  • Jogurty kupujte bílé a dochucujte si je doma ovocem nebo marmeládou dle chuti. Rozdíl v ceně bílých a ochucených je velmi znát.
  • Při zmrazování masa i zeleniny předem počítejte se spotřebou na příslušný počet porcí a nasáčkujte je podle toho, sáčky popište nejen tím, co je uvnitř, ale i datem vložení do mrazáku.
  • Dbejte na správné uložení v chladničce, prodlužujete tím životnost potravin. Maso, mléčné výrobky a uzeniny patří do spodních polic, zelenina a ovoce do speciálních přihrádek, věci na pro rychlou spotřebu nahoru.
  • Rozmyslete si nákup limonád a sycených slazených nápojů. Velmi snadno je nahradí domácí sirupy, čaj nebo šťáva.
  • Kuře kupujte spíš celé, vyjde mnohem levněji než už porcované na řízky – i z kostí lze vyrobit skvělou polévku a z drobných kousků masa rizoto nebo těstovinový salát.
  • Pečte domácí koláče a vytlačte jimi kupované sušenky, které jsou nejen drahé, ale většinou plné cukru a levných nezdravých tuků.
  • V levných kuchařkách najdete metody, díky kterým lze část masa například v sekané nahradit nastrouhanými syrovými bramborami či mrkví.
  • Zbylé pečivo nevyhazujte, ale zpracujte na topinky, nádivku nebo strouhanku.
  • Abyste maso zvládli rozdělit na opravdu tenké plátky, krájejte ho ještě napůl zmrzlé nebo ho před krájením dejte na chvíli „zatuhnout“ do mrazáku.

Jaké šetřicí fígle máte vy? Napište nám je!

Reklama

Načítám