Hlavní obsah

20 tipů, jak ušetřit v obýváku!

Foto: Thinkstock

Moderní elektronika nemá vysokou spotřebu, ale i stand-by má na proud své nárokyFoto: Thinkstock

Reklama

Také vytahujete spotřebiče ze zásuvky, když odjíždíte na dovolenou? Naučte se to dělat i v běžném provozu a ušetříte pár stovek, které pak můžete utratit třeba právě na další dovolené.

Článek

Máme pro vás další zaručené rady, které sníží výdaje za energii a teplo – tentokrát jsme se porozhlédli v obývacím pokoji, kde má mnoho domácností také koutek pro práci s počítačem.

Jak ušetřit teplo

1. Otírejte pravidelně radiátory, zaprášené pouští méně tepla.

2. Nezakrývejte radiátory záclonami a závěsy – ty mohou bránit šíření tepla i v případě, že jsou těsně vedle nich.

3. Na zeď za radiátor nalepte reflexní fólii – nahradit ji lze i alobalem – odráží teplo do místnosti.

4. Na noc zatahujte žaluzie a zatahujte závěsy – zabráníte šíření studeného vzduchu od okna.

5. Okno orientované na sever má asi pětkrát větší tepelnou ztrátu než okno na jih. Proto ho zatahujte závěsy. Můžete pořídit i okenní fólie.

6. Dejte do oken těsnění.

7 .V zimě větrejte krátce a intenzivně.

Foto: thinkstock

Když si pořídíte vypínací zásuvky, rozhodně ušetříte!Foto: thinkstock

8. Nepřetápějte místnosti. „Snížením teploty v místnosti o pouhý 1 °C ušetříte přibližně 6 % energie. Teplotu v místnostech se také snažte přizpůsobit využívání jednotlivých prostor,“ radí Tomáš David z oddělení energetického poradenství společnosti E.ON Trend s. r. o.

9. Dbejte na to, aby byla v bytě správná vlhkost – ideálně mezi 40–50 %. Nižší vlhkost znamená nutnost topit na vyšší teplotu – a to až o tři stupně!

10. Nevypínejte topení, když nejste doma, protože tím stejně neušetříte – stěny vychladnou a potřebují více tepla na zahřátí – navíc se mohou rosit a může vznikat plíseň.

11. Topení pravidelně odvzdušňujte – vzduch v soustavě může zvýšit spotřebu až o čtvrtinu.

12. Regulátor teploty (termostat), se vyplatí všem, kteří tráví většinu dne mimo byt – lze na něm nastavit zvýšení teploty ve chvíli, kdy to bude zapotřebí.

Jak ušetřit za energii

13. Vymalujte stěny bílou barvou – odráží až osmdesát procent světla, takže ušetříte za osvětlení. Tmavé odstíny odrazí jen kolem 15 % světla. Světlé stěny vám ušetří až pár stovek ročně.

14. Rozdíl ve spotřebě mezi klasickým stolním počítačem a notebookem je velký – notebook spotřebuje asi třetinu elektřiny.

15. Díky kompaktním žárovkám můžete ročně ušetřit kolem tisícovky – mají 5x menší spotřebu a 15x delší životnost. Nehodí se ale do míst, kde se velmi často rozsvěcí a zhasíná – tedy například do koupelny.

16. Nenechávejte v zásuvce nabíječky, spotřebovávají energii.

17. Vyměňte baterie za dobíjecí – stoprocentně ušetříte.

Foto: thinkstock

Počítač v síti je lepší vypnout zcela, než jej nechávat ve spacím režimuFoto: thinkstock

18. I když by to mohlo tak vypadat, spořič obrazovky žádnou energii neuspoří – takže raději vypněte monitor ve chvíli, kdy jste skončili s prací. Ideální je samozřejmě vypnout počítač úplně.

19. Nenechávejte v zásuvce ani nabíječky elektrospotřebičů.

20. „U starších spotřebičů – videa, satelitu, televize a PC může dosahovat příkon v režimu stand-by až 20 W. Moderní přístroje už mají tuto ,pohotovostní' spotřebu jen do 1 W za hodinu. Pokud bychom tedy měli v domácnosti víc starších přístrojů, může být roční spotřeba při pohotovostním režimu až 175 kWh – při současných cenách energie to je skoro tisíc korun ročně. Proto se jistě vyplatí najít informaci o stand-by příkonu spotřebiče na jeho energetickém štítku nebo v dokumentaci,“ říká Miloslav Kloz, vedoucí Centra energetického poradenství PRE.

Vypínáte spotřebiče jen dálkovým ovládáním, to znamená jen napůl?

Reklama

Související témata:

Načítám