Hlavní obsah

25 let od premiéry Osobního strážce: Jak dlouho přemlouvali Whitney Houston a kdo chtěl její roli?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věřili byste tomu, že už je to čtvrt století, kdy do kin poprvé vtrhla strhující love story „Osobní strážce“? Absolutní hit devadesátých let měl dost rozporuplnou pověst, ale i přes nemilost filmových kritiků prorazil a stal se srdeční záležitostí pro celou generaci.

Článek

Film s originálním názvem „The Bodyguard“ měl v Americe premiéru 25. listopadu 1992. Tak významné výročí jsme nemohli jen tak přejít, a proto jsme se rozhodli připomenout si hlavní hrdiny, jejich osud i některé méně známé zajímavosti související se slavným snímkem.

Foto: Profimedia.cz

V době, kdy se „Osobní strážce“ natáčel, byl Kevin Costner už slavným ideálem mnoha žen, a proto se Whitney Houston, pro kterou to byl filmový debut, tolik bála do toho jítFoto: Profimedia.cz

Nebezpečí, které zrodilo lásku

Komplikovaný příběh lásky mezi populární zpěvačkou Rachel Marron a bývalým tajným agentem Frankem Farmerem, který nyní pracuje jako bodyguard, začíná ve chvíli, kdy zpěvačce začnou přicházet anonymní výhrůžky smrtí. Frank je jí doporučen jako nejlepší z nejlepších, ale hned od začátku mezi nimi dochází k mnoha roztržkám. Rachel je divoká a impulzivní a během koncertů se chová nebojácně i vyzývavě, a svému bodyguardovi tak značně komplikuje jeho úlohu – ochránit ji.

Foto: Profimedia.cz

U těchto dvou postav se opravdu nejednalo o lásku na první pohled. Cestu si k sobě našly, až když si hlavní hrdinka uvědomila, jak moc riskuje. Na place však panovala velmi přátelská atmosféra a Kevin s Whitney si lidsky velmi sedliFoto: Profimedia.cz

Ve chvíli, kdy Frank vytrhne zpěvačku z davu rozjařených fanoušků, kteří ji málem roztrhali, si Rachel uvědomí, že člověk, kterého doteď tolik nesnášela, je ochoten za ni položit život. Po telefonním rozhovoru s pronásledovatelem jí také dochází vážnost situace. Dál už to pokračuje podle klasické hollywoodské rovnice: dvojice se do sebe začíná pomalu zamilovávat, zloduch, který mezitím zabil Rachelinu sestru, je nakonec chycen a po chvíli napětí film končí happy endem.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z nejdojemnějších scén, která nenechala ani jedno ženské oko suché. Frank zachránil Rachel před běsnícím davemFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Pomalé sblížení přivedlo dvojici k těm nejsilnějším citůmFoto: Profimedia.cz

Obsazení – sázka na jistotu i risk

Scénář k filmu napsal Lawrence Kasdan (68) už v roce 1976 a v hlavní roli viděl herce Steva McQueena (†50) a zpěvačku Dianu Ross (73) – projekt však tenkrát ztroskotal. Scénář se několikrát přepisoval, až byl nakonec po šestnácti letech úspěšně zfilmován režisérem Mickem Jacksonem (74). Ústřední postavy si zahráli Kevin Costner (62) a mladá zpěvačka Whitney Houston (†48). O roli Rachel Marron stály takové hvězdy, jako je Madonna, Debbie Harry nebo Janet Jackson.

Foto: Profimedia.cz

Na foto (zleva): Nehledě na svou nezkušenost zahrála zpěvačka nezkrotnou a nebojácnou hlavní hrdinku perfektně. A Kevin Costner v roli přísného, starostlivého a pečujícího osobního strážce neměl chybuFoto: Profimedia.cz

Whitney v té době byla už známá jako zpěvačka, ale ve filmu nikdy nehrála. Trvalo dva roky, než se svou účastí souhlasila – a to jen proto, že jí jednoho dne zavolal sám Costner a dost netrpělivě poprosil, ať už se konečně rozhodne. Whitney váhala, protože se bála hrát vedle tak oblíbeného a zkušeného herce, jako je Kevin. Ten ji však galantně ujistil, že to zvládne a že jí pomůže.

Nemilosrdná kritika i popularita

Na rozdíl od filmových odborníků, kteří v recenzích nešetřili ani herce, ani režiséra či scenáristu, diváci byli nadšení a film lámal rekordy v návštěvnosti. Byl to jeden z nejvýdělečnějších snímků devadesátých let a výnos z celosvětového promítání činil neuvěřitelných 410 milionů dolarů. Absenci velkých filmových cen tvůrcům vynahradila láska publika a to, že se lidé do kin vraceli, aby snímek viděli znovu a znovu. I přes to ale „Osobní strážce“ získal sedm nominací na Zlatou malinu – cenu za nejhorší film.

Foto: Profimedia.cz

Whitneyin unikátní hlas i její krása okouzlily miliony žen i mužů na celém světě. Také díky ní se stala hudba k tomuto filmu legendouFoto: Profimedia.cz

Dechberoucí hudba dojímá i dnes

Obrovského úspěchu se dočkal soundtrack k filmu a hlavně pak tři hlavní písničky, které zpívala Whitney. Skladby „Run to You“ a „I Have Nothing“ byly nominovány na Oscara, celé album pak vyhrálo ve třech kategoriích Grammy a i jiné významné hudební ceny.

Favoritem diváků a nejznámějším hitem filmu je ale píseň „I Will Always Love You“, která ale původně vůbec neměla ve snímku zaznít. Moc se nelíbila ani zpěvačce, ani jejímu agentovi a ani filmovému štábu. Byla totiž už známá v podání Dolly Parton (71), která ji roku 1973 složila a nahrála. Jediný člověk, který na písni za každou cenu trval a přesvědčil i ostatní, byl Kevin Costner. A nemýlil se!

Foto: Profimedia.cz

Christina Aguilera v Los Angeles tento týden uctila památku slavné filmové písně i samotné zpěvačkyFoto: Profimedia.cz

Na počest významného filmového výročí zazněl hit „I Will Always Love You“ tento týden na předávání cen American Music Awards v podání Christiny Aguilery (36). A soudě podle toho, že dokázala rozbrečet půlku diváků, je jasné, že se srdcí dotýká i dnes.

Kromě toho – 17. listopadu vyšlo album „Whitney Houston – I Wish You Love: More From The Bodyguard“, na kterém jsou i nahrávky, které se doposud nikde neobjevily, i písně s Whitneyiným mluveným slovem.

Osudy hlavních hrdinů

Film „Osobní strážce“ byl pro zpěvačku velmi povedeným debutem a zároveň i jejím největším filmovým počinem. Během života se ještě několikrát na plátně objevila, ale takový úspěch si už nezopakovala. Na druhou stranu o to ani moc nestála a věnovala se své sólové pěvecké kariéře – v tomto ohledu se stala opravdovou ikonou.

Foto: Profimedia.cz

Dalších dvacet let po premiéře filmu oslňovala Whitney fanoušky svým fenomenálním hlasem. Její tragický konec ale bohužel předpovídalo mnoho kolegůFoto: Profimedia.cz

Náročná kariéra si na zpěvačce bohužel vybrala svou daň. Kromě nefunkčního manželství plného násilí a podvodů bojovala Whitney většinu svého života s těžkou závislostí na kokainu. V únoru 2012 se roznesla zpráva, že je zpěvačka mrtvá. Její smrt byla označená za nehodu – utopila se ve vaně, ale v krvi měla drogy a selhalo jí srdce. Stejně tragická smrt čekala i její jedinou dceru, která zemřela po předávkování prášky také ve vaně roku 2015.

Foto: Profimedia.cz

Osobní život Kevina Costnera je klidný a plný lásky. S modelkou Christine Baumgartner (43) je v manželském svazku už třináct let a mají spolu tři dětiFoto: Profimedia.cz

Kevin Costner je dodnes velmi žádaným hercem a kromě hraní věnuje mnoho času svým režisérským a producentským projektům. Byl mnohokrát slyšen, že by velmi rád udělal remake „Osobního strážce“, dokonce už i napsal nový scénář, ale oficiálně se zatím na filmu nezačalo pracovat a neví se, jestli k tomu někdy dojde. Jednu dobu kolovala informace, že kvůli hlavní roli byla oslovena zpěvačka Rihanna (29) a že tuto nabídku razantně odmítla.

Máte rádi tento snímek, nebo vám stejně jako kritikům přijde jako propadák?

Reklama

Načítám