Hlavní obsah

3 moučníky s jogurtem: Jsou tak vláčné!

Foto: Greta Blumajerová

Jogurt dodá moučníkům lehkostFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Pokud jste zkoušeli někdy při pečení použít do těsta či krému jogurt, určitě víte, jak vláčné a lahodné moučníky pak jsou. A ani dnešní tři, které jsme pro vás upekli, nebudou výjimkou!

Článek

Začátečníky potěší nadýchaný litý koláč s jahodami, ty náročnější pekaře zase tvarohový cheesecake s čokoládou nebo řezy s meruňkami. Tak na co čekáte? Vzhůru do pečení!

Jogurtový koláč s jahodami

Na 1 plech potřebujete:400 g bílého jogurtu, 180 g cukru krupice, lžičku jedlé sody, 300 g polohrubé mouky, 150 g rostlinného tuku na pečení, 1 vejce, 250 g čerstvých jahod.

Foto: Greta Blumajerová

Jahodový koláč je velmi jednoduchý a i začátečník ho zvládne bez problémůFoto: Greta Blumajerová

Postup: Do misky nalijte jogurt, přidejte cukr, rozpuštěný tuk, vejce a mouku smíchanou s jedlou sodou. Vymíchejte těsto bez hrudek, které rozlijte po plechu s pečicím papírem. Koláč poklaďte nakrájenými kousky jahod a pečte ho při 180 stupních Celsia asi 30 minut.

Tvarohový cheesecake s kousky čokolády

Na formu s průměrem 22 cm potřebujete:100 g piškotů, 100 g máslových sušenek, 100 g másla, 500 g měkkého tvarohu, 250 g bílého jogurtu, 100 ml mléka, 1 vejce, 4 lžíce cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek, 5 lžic kakaa, 2 lžíce oleje, 100 g čokolády.

Foto: Greta Blumajerová

Kousky čokolády doplňují tento skvělý zákusekFoto: Greta Blumajerová

Postup: Piškoty a sušenky rozdrťte v mixéru nebo válečkem přes mikrotenový sáček a zalijte je rozpuštěným máslem. Směsí poté pokryjte dno i strany dortové formy, jejíž dno jste vyložili pečicím papírem. Tvaroh vyšlehejte s jogurtem, přidejte mléko, vejce, cukr, pudinkový prášek, kakao, olej a nakonec i nalámané kousky čokolády. Krémem vyplňte sušenkový základ, koláč pečte při 160 stupních Celsia zhruba 55 minut.

Meruňkové řezy

Na 1 plech potřebujete: 4 vejce, 180 g cukru krupice, 180 g hladké mouky, 10 lžic rostlinného oleje, 5 lžic vody, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 1 želatinový ztužovač, 150 g čerstvých vypeckovaných meruněk, 200 ml 15% zakysané smetany, 200 ml smetany ke šlehání, 400 g bílého jogurtu, čokoládu na ozdobu.

Foto: Greta Blumajerová

Meruňky ve sněhobílém krému vypadají úchvatněFoto: Greta Blumajerová

Postup:Začněte korpusem – žloutky vyšlehejte s cukrem a z bílků vytvořte tuhý sníh. Poté ke žloutkům přidejte mouku s práškem do pečiva, olej, vodu a nakonec i sníh. Hladké těsto nalijte na plech s pečicím papírem. Piškot pečte při 180 stupních Celsia 12–15 minut. Když vychladne, připravte náplň. Vyšlehanou smetanu smíchejte se zakysankou, jogurtem, vanilkovým cukrem a pokrájenými meruňkami. Krém pak přimíchejte k želatinovému ztužovači, který jste připravili dle návodu na obalu. Náplní pokryjte upečený piškot, vršek rychle ozdobte rozpuštěnou čokoládou (krém rychle tuhne), řezy nechte zchladit, a můžete podávat!

Jaké moučníky s jogurtem milujete vy? Podělte se o vyzkoušené recepty s ostatními v rubrice Vaše recepty!

Reklama

Načítám