Hlavní obsah

3 největší zabijáci vztahů? Shon, stres a únava!

Foto: Profimedia

Kvůli stresu a únavě nemají lidé na nic náladu. Ani na sexFoto: Profimedia

Reklama

Na čem podle vás v dnešní době troskotá velká část vztahů? Je to nevěra? Nebo se lidé přestanou mít rádi? Kdepak! Je to nebezpečná trojice milostných zabijáků – shon, stres a únava.

Článek

Možná vám to ani nepřijde. Každý den trávíte mnoho hodin v práci, pak obstaráte nákupy, napíšete s dětmi úkoly, poklidíte, zapnete pračku a před spaním přemýšlíte, s čím na vás zítra šéf zase vyrukuje. A tak pořád dokola. Jenže tohle kolečko je velmi nebezpečné pro váš partnerský život!

Nezvládnete vše

Pořád se o něm mluví, ale co to ten stres vlastně je? „V literatuře najdete různé komplikované definice, ale mně se nejvíc líbí tahle: Stres je stav, ke kterému dojde v okamžiku, kdy jsou požadavky okolí vyšší než schopnost organismu se s nimi vyrovnat,“ říká psychoterapeutka a psychologická poradkyně Eliška Nuslauerová.

V určité míře je stres i pozitivní. Motivuje vás ke zdokonalování, k podávání lepších výsledků. Jak je ho ale moc, je to problém. „Každý má nějakou svoji určitou kapacitu, jak moc stresu a shonu dokáže zvládat. Když ji vyčerpáte, nemáte už chuť na nic jiného než se někde zavřít, být jen sami se sebou,“ popisuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina. Je to volání mozku, který chce, abyste se dobyli.

A pokud to neuděláte, jste ve velkém průšvihu. „Přemíra stresu vás začne negativně ovlivňovat po fyzické, mentální i emocionální stránce,“ varuje Eliška Nuslauerová.

Foto: Profimedia

Podrážděnost, nervozita, hašteřivost. To jsou další důsledky toho, že jste v jednom koleFoto: Profimedia

Takhle trpí láska

Jste-li v jednom kole (shon), mnoho věcí těžko nebo vůbec nestíháte (z toho jste ve stresu), logicky musíte být strašlivě unavení. A k tomu nervózní, podráždění, bez nálady, bolí vás hlava, špatně spíte a nemáte chuť a sílu cokoli dělat.

Víkendový výlet s partnerem? Radši ho prospíte. Noc plná sexu a erotických hrátek? Ani náhodou, na to nemáte energii. Hezký večer u sklenky vína, kdy proberete všechno možné? Kdepak, nemáte ani sílu mluvit, natož poslouchat.

A přesně tím váš vztah přichází o nejdůležitější pilíře, na nichž stojí. „Každý vztah stejně jako zahrádka potřebuje kultivaci, a tou je pro partnerství právě komunikace, společně trávený čas a sex. Pokud k tomuhle nedochází, vztah postupně chřadne a odumírá,“ potvrzuje Aleš Kalina. Vlastně najednou nežijete spolu, ale vedle sebe. S vypětím všech sil udržujete rodinu v chodu, zajišťujete její základní potřeby, ale na nic víc vám nezbývá čas ani energie.

Foto: Profimedia

Kvůli honbě za věcmi, které leckdy nejsou vůbec důležité, můžete ve svém životě přijít o to zásadníFoto: Profimedia

Nenechte se semlít

Univerzální rada, jak se nenechat stresem umořit, neexistuje. Každý si musí najít řešení vhodné přesně pro něj. „Záleží na vaší situaci, hodnotách, možnostech, zdraví, financích, lokalitě, prostě na všem,“ upřesňuje Eliška Nuslauerová.

Ta doporučuje sepsat si podrobný seznam toho, co vás trápí, co vám způsobuje ten největší stres. A k tomu nápady, co by podle vás pomohlo tuhle míru stresu snížit. „Pište opravdu vše, i když vám to třeba připadá nesmyslné. Někde v těch poznámkách řešení nakonec najdete,“ tvrdí Eliška Nuslauerová.

A možná není od věci učinit i seznam věcí, o které usilujete, za nimiž se honíte, a zamyslet se nad nimi. Opravdu je všechny potřebujete? Stojí týden dovolené u moře za měsíce stresu kvůli nesnesitelnému šéfovi? A Aleš Kalina radí ještě jednu věc. Plánujte!

„Když dva lidé nemají moc času, musí to málo, co mají, plánovat. Vědět, co budou dělat o víkendu, kam vyrazí za měsíc,“ upřesňuje Aleš Kalina. Společně trávený čas je totiž základ – s partnerem vás to sblíží, užijete si radostné chvíle, budete spolu mluvit a večer třeba dojde i na ten sex.

Znáte tohle? Nebo máte na sebe a partnera dostatek času?

Reklama

Související témata:

Načítám