Článek
Lidé milují thajské kari nejen kvůli festivalu chutí, které v sobě jednotlivé bylinky a suroviny snoubí, ale také kvůli jemnosti a šťavnatosti masa, které ho velmi často tvoří. Dostali jste na něj chuť? Vyzkoušejte ho podle jednoho z receptů finalistů pořadu MasterChef!
S fazolkami a chřestem podle Marka Pavaly
Potřebujete:750 g hovězího masa, 4 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 2 rajčata, pár kari listů, svazek citronové strávy, 2 stroužky česneku, 600 ml hovězího vývaru, 1 papriku, 2 chilli papričky, kousek zázvoru, svazek koriandru, 2 lžíce rajského protlaku, po lžíci ústřicové omáčky, sezamového oleje a sójové omáčky, hrst čerstvých fazolových lusků, 100 g mladého chřestu, 100 ml kokosového mléka, hrst cherry rajčátek, 200 g rýže basmati, lžíci limetkové šťávy
Hovězí maso nakrájejte na kostky a na oleji je v tlakovém hrnci zprudka opečte. Přidejte nahrubo pokrájenou cibuli, rajčata na kostičky, několik celých kari listů, posekanou citronovou trávu, stroužek česneku nakrájený nakolečka, vše zalijte půl litrem vývaru a pod tlakem vařte půl hodiny.
Poté vytvořte kari pastu. Papriku opečte a rozmixujte ji spolu s chilli papričkami, lžičkou strouhaného zázvoru, pár kari listů, citronovou trávou, stroužkem česneku a koriandrem i se stonky. K základu přimíchejte i ústřicovou omáčku, rajský protlak, sezamový olej i sojovou omáčku.
Tuto kari pastu poté chvilku opékejte na pánvi, přidejte k ní změklé hovězí maso spolu se směsí, ze které jste vylovili kari listy, přidejte nakrájené fazolky, chřest a trochu vývaru. Vše svařte, přilijte kokosové mléko, pár cherry rajčátek, a nakonec ještě hrst posekaného koriandru. Podávejte s rýží, vše zakapejte limetkovou šťávou a posypte nasekaným chilli.
S lilkovým chutney podle Petry Liškové
Na 4 porce potřebujete: 750 g hovězího masa, po lžičce kurkumy, koriandru, římského kmínu, hořčičných semínek a fenyklu, 1 cibuli, 1 papriku, 2 stroužky česneku, pár stonků citronové trávy, kousek zázvoru, 2 lžíce sezamového oleje. Na čatní potřebujete 1 lilek, 1 cibuli, 2 lžíce kokosového mléka, lžičku tmavého sezamového oleje, lžíci sezamových semínek, sůl, 500 ml hovězího vývaru, šťávu z limetky, hrst mladého chřestu, 100 ml kokosového mléka, pár fazolových lusků, příloha: 200 g rýže basmati
Na pánvi opražte kurkumu, koriandr, římský kmín, hořčičná semínka a fenykl, potom vše rozmixujte na prášek. Kari pastu vytvořte jednoduše v mixéru tak, že smísíte cibuli, česnek, zelenou papriku, citronovou trávu, zázvor a olej.Kari pastu opečte na pánvi, přidejte na kostky pokrájené hovězí maso, podlijte vývarem, ochuťte šťávou z limetky a vařte do změknutí. Poté přidejte chřest, kokosové mléko, pokrájené fazole a vše ještě krátce povařte.
Pokračujte s čatní! Lilek nakrájejte na kostičky a na troše oleje ho spolu s posekanou cibulkou nechte rozvařit. Přidejte sůl, kokosové mléko, lžičku tmavého sezamového oleje a opražená sezamová semínka. Promíchejte, a máte hotovo. Podávejte s rýží basmati.
Pro milovníky jehněčího od Adriany Ihringové
Na 4 porce potřebujete: 750 g jehněčího masa, 4 středně velké šalotky, 2 stroužky česneku, žlutou a oranžovou papriku, po lžičce hořčičných a fenyklových semínek, stonky citronové trávy, kousek čerstvého zázvoru, badián, koriandrovou nať, kurkumu, 500 ml jehněčího vývaru, 4 lžíce oleje, lžičku hnědého cukru, chilli papričku, 200 g rýže basmati
Na oleji osmahněte najemno pokrájenou šalotku, plátky česneku, hořčičná a fenyklová semínka, na kousky pokrájený zázvor, kousky paprik, posekanou chilli papričku a citronovou trávu. Když je základ opečený, přesuňte ho do mixéru a vytvořte kari pastu. Na oleji v hluboké pánvi pak opečte kostky jehněčího masa, přidejte zeleninovou pastu, vše podlijte vývarem a vařte asi jeden a půl hodiny. Podávejte s basmati rýží.
A jaké kousky z asijské kuchyně máte nejraději vy? Podělte se o své receptové klenoty v diskusi pod článkem!