Hlavní obsah

3 věci, které vám pomůžou vyhnout se rakovině!

Foto: thinkstock

Rizika snížíte tím, že změníte svůj životní stylFoto: thinkstock

Reklama

Nechcete onemocnět rakovinou? Můžete to ovlivnit! Či alespoň co nejvíce snížit rizika. Proč byste měli zbytečně riskovat vlastní zdraví, a tedy i život? Tak čtěte!

Článek

Že se vám jen při zmínce o rakovině stahuje žaludek a naskakuje husí kůže? Tak zbytečně nepokoušejte osud a vyhněte se nepříjemným zkušenostem. Stačí, abyste nedělali níže uvedené, a eliminovali tak všechno, co by vás mohlo ohrozit. Zkrátka dodržujte toto:

1. Nekuřte

„Kouření je velmi pravděpodobnou příčinou různých typů zhoubných nádorů, ale i jiných interních nemocí,“ uvádí MUDr. Miroslava Skovajsová a dodává, že kuřáci jsou celkově nemocnější než ostatní populace, špatně se hojí, mají vysoké procento cévních onemocnění. „V mládí člověk všechny tyto příznaky zlehčuje a nevěnuje jim pozornost. Jakmile přijdou první obtíže, je již organismus natolik poznamenaný kouřením, že je velmi obtížné se zátěže zbavit,“ doplňuje MUDr. Jan Hlusička.

2. Nehoňte se

Kouření je jen jedním z důvodů, pro který může zhoubné bujení nastat. „Závažné nemoci jsou selháním schopností organismu odhalit například zhoubné buňky natolik včas, aby nedošlo k jejich usazení v organismu a dalšímu růstu,“ říká Miroslava Skovajsová, podle níž vyčerpaný, nedobře živený organismus má větší sklony k takovému selhání než organismus člověka, který se o něj stará.

Foto: thinkstock

Stres a příliš práce rozhodně vaše zdraví nevylepší. Kompenzujte je!Foto: thinkstock

Co s tím? „Žádná studie dosud neuměla pojmenovat jednoznačné důvody rakovinného bujení a přinést doporučení, kterým se rakovině vyhnete,“ uvádí Miroslava Skovajsová. Je však více než jasné, že člověk, který si váží svého zdraví, pečuje o své tělo dobrou stravou i dostatečným odpočinkem, má velkou šanci, že se jeho organismu zhoubný nádor vyhne.

3. Vyřešte si vztahy

Velmi se také poslední dobou hovoří o psychosomatických původech onemocnění. Zde platí jedna dobrá rada: „Tak, jako víte, že je dobré a příjemné žít v uklizeném prostředí, kde vás nestresují hromady hloupostí, tak je dobré mít ,uklizeno´ i v hlavě, nebo chcete-li, v duši,“ doporučuje lékařka Miroslava Skovajsová.

Vyřešení vztahových problémů, odstranění různých tabu, pohoda a vnitřní mír jsou další cestou ke zdraví. „Je dobré se zamyslet nad svými vztahy s rodiči, dětmi nebo partnery a snažit se najít odpovědi na otázky, které se nerady vyslovují,“ míní odbornice. Bývá to dlouhá cesta a ne vždy snadná, ale „čištění“ vztahů vede k nastolení pocitu spokojenosti a radosti. „Vnitřně spokojený člověk se rakovině jen tak nedá,“ uzavírá Miroslava Skovajsová.

Jaký je váš názor? Myslíte si, že existují věci, které by vám mohly spustit nepříjemné onemocnění?

Reklama

Související témata:

Načítám