Hlavní obsah

3x voňavá bábovka: Může být krásná i chutnat!

Foto: Greta Blumajerová

Bábovky na tři způsoby. Nám nejvíc zachutnala máslová. A jak to bude u vás?

Že ani před Vánoci nemáte sladkého dost? Upečte rychlovku, klasickou bábovku, která navíc celý byt provoní. Skořicí, banány anebo třeba poctivým máslem. Jdete do toho?

Článek

Bábovky v redakci milujeme, popravdě pro šéfredaktorku Kamilu, která vytrvale tvrdí, že vlastně nejí sladké, jsou tím nejlepším moučníkem, kterým ji můžete pohostit. A téma pro dnešní den? Jen ty voňavé a krásné. I proto jsme vybrali hned tři formy z naší rubriky Nákupy a bábovky v nich upekli.

Tvarohovo-banánová bábovka

Potřebujete:1 hrnek mléka, 2 banány, 2 hrnky polohrubé mouky, 250 g tvarohu, 2 vejce, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, ½ hrnku oleje, 1 hrnek cukru krupice, 6 lžic kakaa

Foto: Greta Blumajerová

Květinový vzor? Bábovce sluší!

Postup:Banány v míse rozmačkejte, přidejte k nim vejce a klasický i vanilkový cukr a vše společně vyšlehejte v pěnu. Pak do mísy přisypte mouku s práškem do pečiva, pudink, kakao a doplňte ještě tvaroh, mléko a olej. Těsto dobře promíchejte, ideálně ručním šlehačem, nalejte ho do formy a pečte 70 minut při 180 stupních.

Jak se nám ve formě peklo:Těsto bylo trošku těžší, takže se vrcholek mírně zploštěl. Ale jak je vidět na fotce, nevadilo to, alespoň bábovka nebyla vyloženě do špičky. Bylo nutné ji péct o trošku déle, aby se propekla i okolo středu, který je poměrně úzký.

S jablky a skořicí

Na menší formu potřebujete:180 g polohrubé mouky, 180 g cukru krupice, 3 vejce, 6 lžic mléka, 4 lžíce oleje, 1 lžičku skořice, 3 jablka, ½ prášku do pečiva, 50 g sekaných ořechů, cukr moučka na posyp

Foto: Greta Blumajerová

Varianta na zimní vlně – s voňavou skořicí a jablky

Postup:Jablka omyjte, zbavte jádřinců (my slupku nechávali) a nastrouhejte je na hrubo. Ve velké míse k nim doplňte mouku s práškem do pečiva, cukr, vejce, mléko, olej, skořici i sekané ořechy a ručním šlehačem vytvořte těsto. Bábovku pečte hodinu v troubě rozpálené na 180 stupňů Celsia. Před podáváním ji pocukrujte.

Jak se nám ve formě peklo: Pro jistotu jsme ji lehce vymazali olejem a vysypali moukou. Těsto se k ní nepřilepilo, bábovka šla snadno vyklopit. Jen počítejte s tím, že je menší.

Voní máslem

Na větší formu potřebujete:6 vajec, 300 g cukru krupice, 180 g másla, 250 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový cukr, 450 g polohrubé mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 3 lžíce kakaa (na mramorování), cukr moučka na posyp

Foto: Greta Blumajerová

Katedrála, která zmizela rychlostí blesku. Co víc dodat?

Postup: Žloutky oddělte od bílků a krupicový cukr rozdělte na polovinu. Změklé máslo dejte po kouscích do mísy se žloutky a polovinou cukru a v robotu vše vyšlehejte v nadýchanou pěnu. Bílky zase vyšlehejte se zbytkem cukru v opravdu pevný sníh.

V misce promíchejte vanilkový cukr, polohrubou mouku a kypřicí prášek. Teď po částech společně nakombinujte žloutkovou pěnu, sníh, sypkou směs a mléko. Většinu těsta nalejte do formy, ve zbytku rozmíchejte kakao a bábovce přičarujte mramorování. Bábovku pečte při 180 stupních 75 minut a před podáváním ji jemně pocukrujte.

Jak se nám ve formě peklo:Je to náš favorit! Držela tvar a všem se líbí. Nic bychom jí nevytýkali.

A jaké bábovky vítězí u vás? Přidávejte své tipy do rubriky Vaše recepty!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama