Hlavní obsah

3x voňavá bábovka: Může být krásná i chutnat!

Foto: Greta Blumajerová

Bábovky na tři způsoby. Nám nejvíc zachutnala máslová. A jak to bude u vás?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že ani před Vánoci nemáte sladkého dost? Upečte rychlovku, klasickou bábovku, která navíc celý byt provoní. Skořicí, banány anebo třeba poctivým máslem. Jdete do toho?

Článek

Bábovky v redakci milujeme, popravdě pro šéfredaktorku Kamilu, která vytrvale tvrdí, že vlastně nejí sladké, jsou tím nejlepším moučníkem, kterým ji můžete pohostit. A téma pro dnešní den? Jen ty voňavé a krásné. I proto jsme vybrali hned tři formy z naší rubriky Nákupy a bábovky v nich upekli.

Tvarohovo-banánová bábovka

Potřebujete:1 hrnek mléka, 2 banány, 2 hrnky polohrubé mouky, 250 g tvarohu, 2 vejce, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, ½ hrnku oleje, 1 hrnek cukru krupice, 6 lžic kakaa

Foto: Greta Blumajerová

Květinový vzor? Bábovce sluší!Foto: Greta Blumajerová

Postup:Banány v míse rozmačkejte, přidejte k nim vejce a klasický i vanilkový cukr a vše společně vyšlehejte v pěnu. Pak do mísy přisypte mouku s práškem do pečiva, pudink, kakao a doplňte ještě tvaroh, mléko a olej. Těsto dobře promíchejte, ideálně ručním šlehačem, nalejte ho do formy a pečte 70 minut při 180 stupních.

Jak se nám ve formě peklo:Těsto bylo trošku těžší, takže se vrcholek mírně zploštěl. Ale jak je vidět na fotce, nevadilo to, alespoň bábovka nebyla vyloženě do špičky. Bylo nutné ji péct o trošku déle, aby se propekla i okolo středu, který je poměrně úzký.

S jablky a skořicí

Na menší formu potřebujete:180 g polohrubé mouky, 180 g cukru krupice, 3 vejce, 6 lžic mléka, 4 lžíce oleje, 1 lžičku skořice, 3 jablka, ½ prášku do pečiva, 50 g sekaných ořechů, cukr moučka na posyp

Foto: Greta Blumajerová

Varianta na zimní vlně – s voňavou skořicí a jablkyFoto: Greta Blumajerová

Postup:Jablka omyjte, zbavte jádřinců (my slupku nechávali) a nastrouhejte je na hrubo. Ve velké míse k nim doplňte mouku s práškem do pečiva, cukr, vejce, mléko, olej, skořici i sekané ořechy a ručním šlehačem vytvořte těsto. Bábovku pečte hodinu v troubě rozpálené na 180 stupňů Celsia. Před podáváním ji pocukrujte.

Jak se nám ve formě peklo: Pro jistotu jsme ji lehce vymazali olejem a vysypali moukou. Těsto se k ní nepřilepilo, bábovka šla snadno vyklopit. Jen počítejte s tím, že je menší.

Voní máslem

Na větší formu potřebujete:6 vajec, 300 g cukru krupice, 180 g másla, 250 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový cukr, 450 g polohrubé mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 3 lžíce kakaa (na mramorování), cukr moučka na posyp

Foto: Greta Blumajerová

Katedrála, která zmizela rychlostí blesku. Co víc dodat?Foto: Greta Blumajerová

Postup: Žloutky oddělte od bílků a krupicový cukr rozdělte na polovinu. Změklé máslo dejte po kouscích do mísy se žloutky a polovinou cukru a v robotu vše vyšlehejte v nadýchanou pěnu. Bílky zase vyšlehejte se zbytkem cukru v opravdu pevný sníh.

V misce promíchejte vanilkový cukr, polohrubou mouku a kypřicí prášek. Teď po částech společně nakombinujte žloutkovou pěnu, sníh, sypkou směs a mléko. Většinu těsta nalejte do formy, ve zbytku rozmíchejte kakao a bábovce přičarujte mramorování. Bábovku pečte při 180 stupních 75 minut a před podáváním ji jemně pocukrujte.

Jak se nám ve formě peklo:Je to náš favorit! Držela tvar a všem se líbí. Nic bychom jí nevytýkali.

A jaké bábovky vítězí u vás? Přidávejte své tipy do rubriky Vaše recepty!

Reklama

Načítám