Hlavní obsah

4 důvody, proč pořád na něco zapomínáte!

Foto: Profimedia

Neustálé zapomínání může nepříjemně zasahovat do vašeho osobního i profesního životaFoto: Profimedia

Reklama

Je to otravné, trapné a často vám to dost komplikuje život. Neustálé zapomínání bývá u dospělých jen minimálně důsledkem nějaké nemoci. Ve většině případů za to může váš životní styl. Na co dát pozor?

Článek

Možná jste si už zvykli, že je pro vás často problém udržet víc věcí v paměti, a podle toho jste se už tak nějak zařídili. Všechno si zapisujete, vedete si seznamy úkolů, nastavujete si připomínky a podobně.

Když se nad tím ale zamyslíte, musíte uznat, že lepší paměť by se stejně hodila. Ve spoustě situací vám totiž ani perfektně vedený notes nepomůže. Odhalte proto, co stojí za vaším zapomínáním!

1. Kdo nespí, ten si nepamatuje

„Spánek je jedním z nejdůležitějších faktorů při správném fungování paměti. Malé děti tak často spí, protože si při spánku ukládají mnoho nových věcí. Také se doporučuje studentům, když se něco naučí, jít hned poté spát. Mozek při spánku ukládá nové záležitosti tam, kam má. Pokud člověk nemá dobrý spánkový režim, ohrožuje nejen svoji paměť, ale i své zdraví fyzické i duševní,“ uvádí psycholožka a koučka Mgr. Jitka Nesnídalová.

Ideální je chodit spát a vstávat každý den ve stejnou dobu. To vede ke kvalitnímu hlubokému spánku. Potřeba spánku je individuální věc, ovšem měla by se pohybovat mezi pěti až devíti hodinami denně.

Foto: Profimedia

Kvalitní spánek je naprostý základ pro dobře fungující paměťFoto: Profimedia

2. Mozek potřebuje pravidelně dobíjet

Bez dostatečného přísunu energie nemůže mozek, tedy ani paměť, správně fungovat. „Energií pro mozek je jednoduchý cukr neboli glukóza. Mozek na rozdíl od zbytku těla nevyužívá zásobní glykogen. Pro jeho funkci jsou proto velmi potřebné potraviny s nízkým glykemickým indexem, které udržují stálejší hladinu krevního cukru,“ vysvětluje MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a zdravý životní styl.

„Je to třeba celozrnné pečivo, vločky či luštěniny. Pomalejší vstřebávání cukru zajistí i dostatek vlákniny přijímaný z ovoce a zeleniny,“ doplňuje lékařka.

3. Čím víc práce, tím nižší výkonnost

Potřebujete toho tolik stihnout, že pracujete skoro pořád, bez pauzy, bez odpočinku. Paradoxně právě to ale vede k tomu, že se přestáváte soustředit a taky zapomínáte, což vám práci často komplikuje.

„Pokud jste přepracovaní, mozek nemá jak a kdy regenerovat. V takovém případě pak tělo toto přetížení vyřeší tím, že neudržíte v paměti, co byste rádi,“ říká psycholožka Jitka Nesnídalová. I když máte práce až nad hlavu, vždy byste si měli vyhradit aspoň trochu času na odpočinek. Uvidíte, že pak budete mnohem produktivnější.

Foto: Profimedia

Pokud to budete se svým pracovním nasazením přehánět, mohou se dostavit problémy, jako je třeba právě selhávání pamětiFoto: Profimedia

4. Živiny, které nesmí chybět

V mozku probíhají velmi složité chemické procesy. Ty vyžadují dostatek vhodných živin pro obnovu. „Je to například zinek, který je mimo jiné součástí mnoha enzymů, jež chrání mozek před stárnutím a uplatňují se i v procesu zapamatování nových informací. Dále také železo, hořčík, omega-3 a -6 mastné kyseliny a řada aminokyselin,“ uvádí MUDr. Hana Mojžíšová.

„Vhodné zdroje zmíněných látek jsou olejnatá semena, lněné semínko, luštěniny, rostlinné oleje, mořské ryby, hořká čokoláda, ořechy, kakao, celozrnné výrobky, sušené ovoce, banány, rýže, droždí, jogurty a zelenina,“ dodává Hana Mojžíšová.

Zapomínáte často?

Reklama

Načítám