Hlavní obsah

4 nejčastější zlozvyky, které zabijí každý vztah! Ohrožují i vás?

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpočátku se oba snažíte, budujete společný život... Ale po letech? Všechno se děje v zajetých kolejích a ve vztahu se usadí spousta zlozvyků. Možná si je ani neuvědomujete, ale vaši lásku pomalu ničí. Skoncujte s nimi!

Článek

Jako by lety společného života člověk tak nějak zlenivěl, přestal být ostražitý a pozorný a už se nesnaží. Všechno se zaběhlo a partneři žijí v naučeném stereotypu, který je ale po letech plný vztahových zlozvyků, jež mohou vést až k rozchodu. Které jsou nejčastější?

1. Chronická nespolehlivost

Já ten kapající kohoutek opravím zítra. Budu tam v pět, neboj. Jasně, pozítří zavolám do autoservisu. Také si s partnerem dáváte tyhle „provozní sliby“, ale nakonec vám kohoutek kape půl roku a místo v pět dorazíte na sraz v půl šesté?

A co teprve sliby, které mají nejen provozní, ale třeba emoční hodnotu! Vyrazíme si do divadla, udělám si čas jen na nás dva, zarezervuju stůl v restauraci, když máme to výročí...

Jakmile spadne jeden z vás (nebo nedej bože oba) do chronické nespolehlivosti, do stavu, kdy slova nemají žádnou váhu a nedá se jim věřit, jste kousek od katastrofy. Je to projev neúcty a nezájmu. A sami si odpovězte: co s partnerem, kterému nemůžete důvěřovat? Na kterého není spoleh?

Foto: Lipik Stock Media, Shutterstock.com

Nedokážete se na ničem skutečně dohodnout a vaše sliby nic neznamenají? Máte problémFoto: Lipik Stock Media, Shutterstock.com

2. Poslední slovo mám já

Každý chvilku tahá pilku. Tak by to mělo ve zdravém vztahu fungovat. A smyslem veškerých názorových výměn, diskuzí, a dokonce i hádek by mělo být hledání nejlepšího řešení, shody, kompromisu. To znamená, že někdy slevíte vy, jindy ustoupí partner.

Ale ve vztazích to často vypadá spíš tak, jako by ti dva bojovali, kdo bude mít poslední slovo. Jako by ten, kdo řekne poslední kousavou poznámku, byl vítěz. Jenže pozor, v takovém případě oba prohráváte. A to na plné čáře!

3. Kruté vtípky

Po letech společného života se samozřejmě moc dobře znáte, nejspíš máte i podobný smysl pro humor. A víte, co si k sobě můžete dovolit, aniž byste se ranili. Pro někoho je drobný vtípek upozorňující na začínající pleš jako rána mezi oči, jiný snese mnohem víc. Tahle míra „snášenlivosti“ je individuální, ale lidé, kteří spolu žijí, moc dobře vědí, kde jsou partnerovy hranice.

Jestliže je pravidelně překračujete, ubližujete mu. Otázka je, proč to děláte (nebo proč to dělá partner vám). Možná je to otupělost, pocit, že po těch letech už můžete cokoli, ale také to může být podvědomá snaha partnerovi opravdu ublížit, protože vás z nějakého důvodu štve, nejste ve vztahu spokojení či ho z něčeho viníte.

Foto: Giulio_Fornasar, Shutterstock.com

Zraňující poznámky mohou pod rouškou vtipu skrývat hlubokou nespokojenostFoto: Giulio_Fornasar, Shutterstock.com

4. Partner jako samozřejmost

Ne že byste svůj protějšek nemilovali, ale jeho přítomnost je pro vás tak samozřejmá, že už necítíte potřebu si vztah hýčkat. Je to jako s oblíbeným svetrem: sice ho pořád rádi nosíte, ale místo ručního praní už ho s klidem strkáte do pračky.

Jenže partnerství je potřeba budovat stále, bez péče pomalu umírá. Bez projevů zájmu, bez sbírání společných zážitků, kvalitní komunikace a snahy být pro něj (či ni) tím nej je jen otázkou času, kdy se odcizíte. Kdy vás budou spojovat jen děti a plnění jejich potřeb, možná společný majetek či jiné běžné a provozní záležitosti. Ale co láska, co vy dva?

Tak co, máte osobní zkušenost s některým zlozvykem?

Reklama

Související témata:

Načítám