Hlavní obsah

4 nejlepší čaje, které skutečně pomáhají hubnout

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Mátový čaj pomáhá snižovat chutě k jídlu, proto se doporučuje hubnoucímFoto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim a zima jsou mimo jiné také období, kdy si každý rád pochutná na šálku dobrého čaje. Je to skvělé, neboť aspoň ty bylinkové jsou snad vždy zdravé. Víte ale, jaké druhy podporují spalování tuků?

Článek

Různé čajové směsi, o kterých se tvrdí, že jsou pro spalování tuků nebo hubnutí nejlepší, vídáte v každém supermarketu celkem běžně. Je vám ale asi jasné, že od účinků, těch, které jsou často naporcovány v nekvalitních nálevových sáčcích, toho nemůžete zas tolik očekávat.

Nicméně skutečně existují čaje, které ve své pravé kvalitní formě podporují v těle procesy vedoucí k redukci hmotnosti. Na tyhle můžete vsadit!

1. Stoprocentní zelený čaj

Už jste asi slyšeli, jak zelený čaj prospívá zdraví. Má samozřejmě skvělé účinky i na metabolismus, je však nutné ho vypít určité množství. Nejefektivnější variantou, dnes běžně dostupnou, je stoprocentní zelený čaj ve formě prášku zvaný matcha.

„Čaj matcha je trochu takovým čajovým unikátem. Je to hlavně proto, že se nelouhuje, konzumují se přímo celé čajové lístky. Proto se pouze jediný šálek vyrovná zhruba deseti šálkům běžného zeleného čaje,“ uvádí Petr Patočka, odborník na Matcha Tea z firmy Čajová květina.

Spalování tuků velmi napomáhá katechin EGCG, kterého matcha čaj obsahuje více než běžně louhovaný zelený čaj. EGCG velmi aktivně zrychluje metabolismus, a pomáhá zejména na začátku redukčního období.

Foto: Melpomene, Shutterstock.com

Zelený čaj velmi prospívá zdraví. Jeho nejlepší variantou je nápoj zvaný matchaFoto: Melpomene, Shutterstock.com

2. Mátový čaj

Pokud milujete svěží intenzivní chuť čerstvé máty, můžete se radovat. Právě oblíbený mátový čaj je dalším v řadě, který vám při hubnutí hodně pomůže. Opět je ale dobré dát si tu práci, pořídit si skutečnou mátu a vařit čaj přímo z jejích lístků.

„Máta je při redukci výborná, pomáhá totiž snižovat chuť k jídlu. Nemusíte ale jen pít mátový čaj, stačí si také přičichnout ke kvalitnímu esenciálnímu oleji z máty,“ uvádí instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

To, že i čichání máty při redukci tuku pomáhá, dokázala dokonce i studie publikovaná v Journal of Neurological and Orthopaedic Medicine. Účastníci studie, kteří každý den čichali co dvě hodiny mátu, zhubli za měsíc v průměru 2,2 kilo.

3. Oolong čaj

Této skupině čínských čajů se říká polozelené a nejsou u nás ještě příliš známé. Navíc, spousta lidí k nim přistupuje se skepsí, protože vzbuzují dojem horšího zeleného čaje. Určitě tomu ale tak není.

Tomuto čaji dodává specifické vlastnosti a chuť způsob zpracování. Doba oxidace je delší než u čajů zelených, naopak zase kratší než u černých a bývá rozdělena do různých etap.

Oolong čaje obsahují relativně velmi málo kofeinu, přitom velké množství antioxidantů. Jejich konzumace nejenže přispívá ke zrychlení metabolismu, ale také pomáhá snižovat krevní tlak i cholesterol.

Foto: vanillaechoes, Shutterstock.com

Dávejte přednost kvalitním sypaným čajůmFoto: vanillaechoes, Shutterstock.com

4. Lymfodrenážní čaje

„Na podporu hubnutí bych v neposlední řadě doporučila rozproudit lymfatický systém některým z lymfodrenážních čajů. Ty běžně koupíte v lékárně,“ říká výživová odbornice Zuzana Komůrková.

Tyto výrobky někdy nesou název lymfatický čaj nebo mají zkrátka v názvu nějak zakomponované slovo lymfa. Prodávají se v sypané formě i nálevových sáčcích. Nemusíme asi říkat, že my fandíme sypaným!

Lymfa čaje, pokud jsou kvalitní, velmi přispívají k detoxikaci, předcházejí zadržování vody v těle a také přispívají k odstranění odumřelých buněk a tukové tkáně z mezibuněčného prostoru.

Všechny zmíněné čaje můžete bez obav pít denně, klidně i více šálků. Pokud je u některých druhů dávkování omezeno, doporučené množství bude uvedeno na obalu.

Jaký čaj si dáte nejradši?

Reklama

Načítám