Hlavní obsah

4 věty, které muž nesmí říct ženě

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Reklama

Některá slova, byť pronesená s úsměvem, mohou vážně ublížit partnerství i samotné lásce. Co by muži nikdy neměli říkat svým ženám? Tyhle věty poukazují na nedostatek respektu i manipulaci!

Článek

Vědci z americké Purdueovy univerzity tvrdí, že slova jsou silnější než zbraně a fyzická bolest. Podle těchto odborníků, jejichž poznatky publikoval odborný časopis „Psychological Science“, jsou následky rány pěstí krátkodobější a méně nebezpečné. Tedy v porovnání s napadením, kterého se člověk dopustí verbálně. Mozek si prý slova pamatuje ještě dlouhou dobu a stále znovu si bolest vybavuje, zatímco fyzické rány se časem zahojí.

Co z toho vyplývá? Že hlavně v partnerství by se ostrými nebo útočnými výroky mělo šetřit. Kterých komunikačních omylů se dopouštějí hlavně muži? Americký psycholog a manželský poradce John Gottman se svojí manželkou Julií formuloval 4 věty, které by pánové nikdy neměli říkat svým ženám, aby je verbálně neranili.

1. Dej mi pokoj

Vy se přitulíte nebo se svým partnerem hodláte o něčem mluvit. Jeho reakce je však okatě přehnaná. Odtáhne se a ještě slovně vyjádří, že nemá zájem. Neměl by vás takhle odhánět, popřípadě vyjadřovat otrávenost či snad hněv. John Gottman říká, že každého ženského pokusu o spojení by si muži měli vážit, ať už jde o náznak předehry nebo emocionálního napojení. Pokud na jedno nebo druhé nemají náladu, dá se takový kontakt odmítnout mnoha jinými způsoby, například „miláčku, rád tě vyslechnu, ale může to hodinku počkat?“. Případně „miláčku, já bych strašně rád, ale jsem unavený, pomilujeme se zítra.“

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

V podstatě jsou dvě věci, které ničí vztah – agrese a nezájemFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

2. Škoda, že jsi tak ztloustla

Podle uvedeného psychologa jsou narážky na partnerčinu postavu chůzí po tenkém ledě. Ženy jsou dennodenně vystavovány reklamám, které idealizují dámské tělo. Dokonalé vlasy, nádherná pleť, štíhlý pas, dlouhé nohy, pevná ňadra a další. Kdo by z toho neměl komplexy (8 důkazů, že jste hezčí, než si myslíte). Naše kultura je neúprosná a ženská duše křehká. Proto by měl správný muž vážit slova. Žádné urážky a komentáře, které zraňují! Chytrý partner si najde něco, co ho na vašem těle přitahuje a elegantně vyjadřuje komplimenty.

3. Mě nezajímá, co si myslíš

U partnera hledáte oporu, bezpečný přístav i porozumění, to dá rozum. Všechno se to však může zkazit vinou několika slov. „Prosím tě, mě tvůj názor nezajímá. Radši nemysli, drž ústa a krok.“ Už u vás doma něco podobného zaznělo? Pak víte, jak to bolí! Nemáte chuť cokoli navrhovat a angažovat se. Narušená důvěra se vrací zpátky jen stěží. Empatický partner se vždy své drahé polovičky zeptá, jak se cítí, popřípadě ji požádá o názor, tedy jedná s ní jako se sobě rovnou. Nedokáže to? Evidentně má problém sám se sebou! Tady jsou další důkazy, že žijete v toxickém vztahu.

4. Musíš všechno tak hrotit?

John Gottman říká, že negativní poukazování na ženské emoce je urážlivé. Vztahy jsou v podstatě smluvní závazky vzájemné péče. Odmítá-li muž ženin přirozený zájem nebo snad potřebu udržovat v partnerství jiskru, staví se k ní zády po všech stránkách, což taktéž zasahuje ženiny city, stejně jako vulgární a hrubé výrazy. Těch se většinou dopouštějí právě muži, kteří bývají silnější a mají nad ženou převahu. Vztahoví experti v této souvislosti upozorňují, že shazování ženské citlivosti je vůči ženě nesmírně nefér.

V případě, že vám jakákoli komunikace a partnerova reakce nevyhovuje, předneste mu svůj návrh (5 způsobů, jak říct „miluji tě“ beze slov). Řekněte, jak si přejete, aby se k vám choval, a pokuste se mezi sebou uzavřít partnerskou dohodu. Pokud to nepomůže, oslovte odborníka. V každém případě myslete na to, že když muž nechce nic řešit, nespolupracuje, vyhýbá se jakékoli iniciativě, popřípadě nechce slyšet ani o odborné pomoci, budete muset zvážit, jestli má smysl v takovém vztahu dál pokračovat.

A co nejhoršího partner řekl vám?

Reklama

Načítám