Hlavní obsah

Nenápadné toxické chování, které přináší větší problémy

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co je původně roztomilé nebo nad tím mávnete rukou, to v pozdějších fázích vztahu způsobuje těžkosti. Jaké „maličkosti“ ve vašem partnerství postupně zatloukají hřebíček do rakve lásky? Na tyhle čtyři znaky vztahové nestability si dejte obrovský pozor!

Článek

Žádné manželství není bezchybné a funkční jen tak samo o sobě. Je spousta oblastí, ve kterých je potřeba nalézat stále a stále kompromisy, navíc se naše postoje v čase mění. Spoustu věcí zachrání komunikace, respekt a tolerance, ale ani tato svatá trojice není všemocná. Couples Therapy Inc, což je manželská poradna v Bostonu v Massachusetts, na svém blogu odhalila seznam nenápadného toxického chování, které se postupně stává zásadní překážkou v partnerství – ovšem s šancí na nápravu, pokud si ho tedy aktéři jsou vědomi, a většinou za asistence párových terapeutů. Na co byste si tedy u svého protějšku měli dát pozor?

1. Útěk od emocí

Ach ty (vyhrocené) emoce. To je problém, který obvykle trápí muže více než ženy. Aby ne, když  jsou dosud někteří vychováváni v módu, že „emoce jsou pro ženský“ a také známkou slabosti. V důsledku toho jsou pro některé muže jakékoliv situace vyžadující emoční vklad nečitelné a problematické a jedinou smysluplnou reakcí na smutek, frustraci nebo podráždění partnerky je tak pro ně útěk. Taková partnerka se pak může cítit nepochopená a může chtít ze vztahu odejít. Ne, že by tento fakt vyřešil jeden rozhovor, ale rozumně si promluvit a vysvětlit druhému, co od něj očekáváme a proč se chováme zrovna takto, dokáže divy.

2. Chronické vedení skóre

Zlí jazykové mají takové pravidlo: „Můžete mít pravdu, nebo můžete žít v manželství.“ Někteří partneři jsou neuvěřitelně soutěživí a za každou cenu chtějí vyhrávat. Mnohem horší je to pak ve chvíli, kdy jeden z nich (či oba) jsou tak nejistí a úzkostliví, že potřebují mít stále pravdu a své protějšky neustále opravují kvůli triviálním věcem. „Ti říkám, že tomu nerozumíš. Tohle není námořnická modrá, je to královsky modrá,“ řekne ona. „Nepoučuj mě, já vidím berlínskou modř, tak si nehraj na vševědoucí,“ odpoví on. Kdo z nich je módní návrhář nebo grafický designér? Ani jeden.

Jedná se o jemné toxické chování, které může z každé běžné konverzace postupně udělat obrovskou a nekonstruktivní hádku. Nebo otrávit celý den. Nic to ale nemění na tom, že je to jeden z manželských problémů, kterému lze vhodnými strategiemi (a většinou za pomoci odborníka) předejít.

Foto: Alex_Maryna, Shutterstock.com

Už dvakrát měla pravdu, teď jsem na řadě já!Foto: Alex_Maryna, Shutterstock.com

3. Neochota naslouchat

Partner vás naštve a vy mu to pěkně vytmavíte. Řeknete si, co potřebujete, nejspíš se vám i uleví, taky se asi zaradujete, že protějšek dostal přímý zásah. Můžete se otočit a odejít. Pro vás je to uzavřená záležitost. Jenže ouha.

Zdravá komunikace je ta, kdy jeden z dvojice sděluje i naslouchá. A následně se partneři vymění. A patří mimochodem k základním dovednostem každého intimního vztahu. Není fér, když někoho osočíte a nedáte mu možnost se bránit. Je značný rozdíl mezi asertivním sdělením a vystavení partnera nekonečné záplavě kritiky. Ale i to se dá s pomocí dobrého terapeuta „natrénovat“.

4. Neschopnost odpouštět

Neschopnost odpouštět. Tak to je kapitola sama pro sebe, ať už jsou prohřešky malicherné, nebo hluboké. Pokud nejste ochotni přijmout drahou polovičku takovou, jaká je, nebo se pořád dokola vracíte ke starým tématům, která už jsou promlčená či několikrát prodiskutovaná, spokojenost ve vztahu vám nenávratně uniká.

Ve výše uvedených případech experti radí jednat, dokud zbývá aspoň ještě trocha času a chuti s tím něco udělat. Potíže často pramení z původní výchovy nebo postupně získávaných (negativních) zkušeností. A naděje na zlepšení soužití je vždycky. Posuďte sami, to není konec světa.

Reklama

Načítám