Hlavní obsah

5 důvodů, proč je skvělé spát nahý: Budete štíhlejší a šťastnější!

Foto: Profimedia

Není pyžamo zbytečné?Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve skutečnosti není moc těch, kteří na noc odhodí všechny svršky a spí nazí. Na pyžama jste prostě zvyklí. Přitom nahý spánek je pro člověka přirozenější a vede ke krásnějšímu tělu i pevnějšímu zdraví.

Článek

Většina lidí vám řekne, že kdyby měli jít spát nazí, cítili by se z toho nesví, nervózní. Možná by jim taky byla zima. A nakonec by se stejně asi pořádně nevyspali.

To jsou ale jen předsudky. Jestli spíte v oděvu nebo bez, je totiž jenom otázka zvyku. Navíc z fyzického hlediska se na nahotu při spánku člověk dokáže poměrně rychle adaptovat. Když nemáte na kůži nic, co by vás zahřívalo, tělo automaticky začne vytvářet více tepla samovolně.

A proč byste měli spát nazí?

1. Spalujete více kalorií

Když spíte, spalujete o něco méně energie než normálně během dne, protože se organismus dostává do úsporného klidového režimu. Spaní bez oděvů – a ideálně i v chladnějším prostředí – je jedním z mála mechanismů, jak energetický výdej v době spánku zvýšit. Jak jsme již zmínili na začátku, tělo má potřebu vytvářet více tepla, a zcela logicky na to musí vydat nějakou energii navíc.

2. Spíte kvalitněji

Spánek a bdělost se střídá v rámci přibližně 24hodinového cyklu, který se nazývá cirkadiánní rytmus. Ten má vliv na řadu tělesných pochodů a mimo jiné reguluje i vaši teplotu. Podle Americké akademie spánkové medicíny se organismus v noci automaticky adaptuje na nižší teplotu, což vede k tomu, že spíte hluboce a kvalitně. Nošení oděvu, který vás zahřívá, je z tohoto hlediska nepřirozené a údajně to má přímou souvislost s problémy s nespavostí.

Foto: Profimedia

Nahý spánek údajně i sbližuje partneryFoto: Profimedia

3. Prevence neovladatelných chutí

Nahý spánek podporuje štíhlost z více ohledů. Krom rychlejšího spalování také zamezuje neřízeným chutím. Tím, že tělo je v chladu, dochází totiž ke snížení hladiny kortizolu. „Vysoká hladina stresového hormonu kortizolu podporuje chutě k jídlu, zejména pak chutě na tučné a sladké pokrmy. Při nadbytečné konzumaci těchto jídel se začíná ukládat tuk zejména v oblasti břicha,“ komentuje výživová poradkyně a specialistka na hubnutí Ing. Pavla Tomášková.

4. Zvyšujete si sebevědomí

Pro spoustu lidí – a podle psychologů zejména pro ženy – představuje nahota překážku jednoduše proto, že se svým tělem nejsou spokojeni a stydí se za něj. Z toho důvodu je pro ně mnohem příjemnější své vnady zahalit. Jenže ono nakonec zas tak nezáleží na tom, kolik centimetrů máte v pase a kolik kilo na váze. Mnohem důležitější je, jak své tělo vnímáte. Právě nahý spánek přispívá k tomu, že se „ve své kůži“ cítíte lépe a s tím i stoupá vaše sebevědomí.

Foto: Profimedia

Vaše kůže takto krásně dýcháFoto: Profimedia

5. Snižujete riziko kožních problémů

Spaní bez pyžama také náramně prospívá vaší kůži. „Nic vás neškrtí, netahá, pokožka si odpočine od oblečení, lépe se uvolní, relaxuje a regeneruje. Nevhodný materiál, ze kterého může být pyžamo, tělo zbytečně přehřívá a působí na kůži neprodyšně, což jí nesvědčí,“ říká MUDr. Katarína Třísková z Medicom Clinic. Přirozené větrání prospívá zejména v oblastech jako podpaží nebo genitálie. S tím také souvisí skutečnost, že nahý spánek působí jako prevence vaginálních mykóz.

Tak dneska v noci „na Adama“?

Reklama

Načítám