Hlavní obsah

5 důvodů, proč přetrpět studenou sprchu

Foto: LarsZ, Shutterstock.com

Foto: LarsZ, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete posílit imunitu a zrychlit metabolismus? Tedy být fit a zhubnout? Vsaďte na otužování. Začněte studenou sprchou, která v létě navíc příjemně osvěží.

Článek

Otužování studenou vodou zvyšuje vitalitu díky řízenému stresu. Když totiž tělo krátce a pravidelně vystavujete určitému typu stresu, jako je například studená voda, přerušovaný půst, nebo třeba horolezectví či jiný sport s vysokou intenzitou, zvyšujete si odolnost a zlepšujete zdraví.

Uzdravuje i osvěžuje

Lidstvo se studenou vodou otužuje od nepaměti. Přínos takové terapie potvrzuje i moderní věda. Jednoduché domácí otužování pomáhá vyřešit spoustu zdravotních problémů. V parném létě je navíc neuvěřitelně příjemné. Nejjednodušší je začít od píky, tedy od sprchy. Jděte na to pomalu – začněte vlažnou vodou a postupně ochlazujte. Po čtyřech týdnech byste měli začít pozorovat první přínosy.

Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Terapie ledovou vodou zrychlí spalování energie z přijaté stravy a pomůže vám při hubnutíFoto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Nenechte se odradit

Nelekejte se vedlejších jevů, které mohou počátek otužování doprovázet, jako je rýma, kašel, bolesti v krku, nebo únava. Podle Šárky Eggerové, odbornice na holistickou medicínu z Brna, se můžete cítit jako při chřipce. Má to ale svůj důvod – tělo se čistí a imunita zvyšuje. „V takových dnech se vyplácí otužování omezit, snížit celkovou zátěž, více spát, jíst jednodušší, ale výživná jídla, a doplnit vitaminy a minerály,“ radí odbornice a dodává, že za pár dní se vám uleví a o týden později se do otužování zase můžete pustit.

Na jaké účinky se tedy můžete těšit?

1. Zrychlíte metabolismus

Je dokázáno, že pravidelné vystavování organismu ledové vodě zrychluje metabolismus. To znamená rychlejší spalování energie z přijaté stravy a snazší hubnutí. Tělo se také svižněji čistí a regeneruje. „Podle některých studií se v těle otužovaném vodou kolem 14 °C zvyšuje množství hnědé tukové tkáně, která působí termoregulačně a v přítomnosti chladu zvyšuje spalování tuku, respektive zvyšuje bazální metabolismus,“ potvrzuje MUDr. David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny.

Foto: StockLite, Shutterstock.com

Nedostatek fyziologického stresu podle vědců narušuje produkci hormonů štěstí endorfinů. Otužování obnovuje tento přirozený cyklus a vrátí vám úsměv na rty!Foto: StockLite, Shutterstock.com

2. Zlepšíte si imunitu

Studená voda stimuluje uvolňování látek důležitých pro přirozenou obranyschopnost organismu, jako jsou třeba cytokiny. „Pokožka se také lépe uzavře a pokud by na ni v budoucnu působily nepříznivé vlivy jako například chlad, vlhkost, nebo vítr, nepropustí je dovnitř do těla,“ doplňuje Šárka Eggerová.

3. Posílíte cévy

Nervový systém řídící tělesné funkce, které neovládáte vůlí, jako je třeba srdeční tep nebo dýchání, na studenou vodu významně reaguje. Zvyšuje krevní tlak i srdeční frekvenci a ztužuje cévy. Tyto procesy stabilizují tlak, zlepšují krevní oběh a pomáhají vytvářet harmonický cyklus spánku a bdění. Lidé s vysokým krevním tlakem by měli být v této věci opatrní a zvolit buď méně invazivní verzi, tedy pouze vlažnou vodu, nebo se o dalším postupu poradit se svým ošetřujícím lékařem.

Foto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

Po studené sprše budete mít o poznání krásnější pleťFoto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

4. Zmírníte bolesti

Otužování studenou vodou spouští produkci endorfinů. Tyto hormony štěstí umí mimo jiné i tišit bolest. Ledová voda vás tedy učiní odolnějšími vůči bolestivosti. U sportovců snižuje studená voda bolest svalů po tréninku a celkovou únavu.

5. Zlepšíte náladu

Pozornost, koncentraci a náladu zvyšuje chlad prostřednictvím zvýšené hladiny endorfinů a noradrenalinu. Tento hormon ovlivňuje koncentraci a emoce, ale působí i protizánětlivě. Ve studiích dokonce chladná voda snižovala deprese. „Vědci zvažují hypotézu, že je to kvůli fyziologickému stresu, na který jsme zvyklí miliony let,“ vysvětluje David Frej.

A jak se doma otužujete vy? Nebo právě dnes začnete?

Načítám