Hlavní obsah

Imunita, to nejsou jen střeva. Posilujte srdce a kondici

Foto: Rido, Shutterstock.com

Foto: Rido, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tváří v tvář pandemii se často mluví o důležitosti přirozené schopnosti lidské imunity odolat nejen virovým chorobám. Než se však pustíte do polykání vitaminových preparátů, zjistěte, jak obranyschopnost podpořit běžnými přírodními způsoby.

Článek

Kdo se koronavirem či jinou nemocí nakazí a kdo ne i jaký by případná infekce měla průběh, to do velké míry ovlivňuje imunita. Je-li dlouhodobě nahlodávaná, je pravděpodobnější, že onemocníte. Proto je nyní více než kdy jindy třeba myslet na přirozené posilování obranyschopnosti organismu. A tady je šest snadných činností, které vám pomohou k silnější imunitě.

1. Podporujte zdravá střeva

Velkou měrou se na odolnosti organismu podílí střevní mikrobiom. Je citlivý hlavně na stravu, vadí mu přemíra cukru, zpracovaných potravin, u některých lidí i lepek a laktóza. Poškozuje ho ale také stres, kouření, konzumace alkoholu či léky. Zkuste vše, co škodí, eliminovat, případně alespoň kompenzovat dostatkem pozitivních podnětů. Ve stravě to znamená například zvýšit objem vlákniny, zeleniny, klíčků a fermentovaných potravin.

2. Čerpejte déčko ze slunce

Vhodný jídelníček vám dodá nezbytné antioxidanty, ale důležité látky lze získat nejen z potravy. Dopřejte si každý den alespoň patnáct minut na slunci – jeho paprsky zásobují lidský organismus vitaminem D. „Je nepostradatelný nejen pro imunitní systém, ale pomáhá udržovat zdravé také svaly, srdce, mozek, kosti a zuby. Do značné míry je na něm závislá i dobrá nálada,“ vysvětluje plzeňská lékařka Michaela Vančatová. Nedostatek vitaminu D může mimo jiné vést k častějším infekcím dýchacích cest, depresím a několika druhům rakoviny.

Foto: All kind of people, Shutterstock.com

Dnes sice musíte mít roušku, ale můžete slunci nastavit jiné části těla než tvářFoto: All kind of people, Shutterstock.com

3. Hýbejte se aktivně

Pobyt na slunku spojte s pohybem. Průzkumy ukazují, že lidé, kteří pravidelně cvičí, mají až o 30 % nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární nemoci – a ty zabíjejí více než polovinu české populace. Nepřepalujte zpočátku své možnosti a vyberte si pohyb odpovídající věku, kondici i možnostem, ale nebojte se postupně zátěž zvyšovat. A nevymlouvejte se na neopodstatněnou únavu a neustálý pocit, že na vás něco leze. Právě to jsou příznaky oslabené imunity a pravidelným pohybem je můžete ze svého života nadobro vyzmizíkovat.

4. Otužujte se

Aprílové počasí bývá měnivé, tak se nenechte odradit, je-li venku sotva pár stupňů nad nulou, a vyrazte na procházku. Pravidelné otužování je další důležitý prvek v podpoře obranyschopnosti: posiluje srdce i dýchací cesty. Díky otužování se také rozproudí metabolismus, dokonce se vyplavují i endorfiny neboli hormony štěstí, které vám pomohou lépe zvládat každodenní stres. „Nejlepší je přirozené otužování v přírodě, třeba koupání v potoce. Ve městě se můžete otužovat například sprchováním. Po teplé sprše se krátce svlažte studenou vodou,“ radí MUDr. Kateřina Javorská ze Společnosti všeobecného lékařství ČSL JEP.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Studená sprcha je prima, stejně tak častý pobyt venku za každého počasíFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

5. Choďte do sauny

Ve skandinávských zemích vědí, že skvělým prostředkem k budování obranyschopnosti je pravidelné saunování. Lze tak předejít nachlazení, chřipce i dalším problémům dýchacích cest. „Saunování posiluje imunitu, odbourává stres a funguje také jako regenerace po sportování. Měli by se mu ale vyhnout lidé s vysokým krevním tlakem a nemocemi srdce,“ doplňuje MUDr. Jiří Bartoš ze Sdružení praktických lékařů ČR. Sauna je také zcela nevhodná pro lidi trpící chladovou alergií.

6. Braňte se stresu

Za větší náchylnost k nemocem může také zrychlený způsob života plný stresu a nedostatku spánku. Unavené tělo obtížně odolává infekcím i jiným nemocem. Myslete proto na pravidelný spánkový režim a odpočinek a aktivně hledejte způsoby, které vám pomohou navodit psychickou pohodu.

Reklama

Načítám