Hlavní obsah

Indukční desky jsou lepší než plyn

Foto: Thinkstock

Na indukční desce nic nespálíteFoto: Thinkstock

Reklama

Vařit rychle, úsporně, bezpečně, bez neustálých připálenin a se svým oblíbeným nerez nádobím? I vy můžete, stačí si jen pořídit varnou desku v indukčním provedení. Věřte, že už si na plyn či elektřinu nevzpomenete!

Článek

Opravdu vás zajímá, proč byste si měly kupovat právě indukční varnou desku, když je nejméně prověřená ze všech? Zde jsou tři základní důvody: vaříte rychle, a tedy i úsporně, nic nespálíte a hlavně je mnohem bezpečnější než ty ostatní. Zde máte důkaz:

1. Rychlost

I když indukční varné desky vypadají stejně jako ty elektrické, fungují jinak. „U elektrických se zahřívá spirála, která předává teplo skrz plotnu a dno hrnce potravinám. U indukčních se pomocí indukce elektromagnetických proudů v kovové ploše nezahřívá plotýnka, ale teplo se tvoří až ve dnu hrnce,“ vysvětluje rozdíl Jan Meyer ze společnosti BSH – Bosch Siemens domácí spotřebiče. Na první pohled to vypadá jako detail, ale rozdíl je velký. Zatímco indukce dokáže využít 75 procent energie, kterou jí dodáváme, plyn jen 36 procent. Jak je vidět i na videu, když se na indukční desce už voda vaří, na plynové se teprve objevují první bublinky. „Uvádíme, že dva litry vody se na indukci uvedou do varu už za cca čtyři a půl minuty,“ dodává Jan Meyer. To je zhruba stejná doba jako v rychlovarné konvici.

2. Nic se nepřipálí

Indukce předčí plyn nejen v rychlosti, ale i snadné regulaci – pokud začne mléko nebo polévka bublat, stačí snížit teplotu a hrnec není třeba dávat na jinou plotýnku. Úbytek dodávané energie se projeví okamžitě a z hrnce nic nevyteče (samozřejmě když na mléko či polévku zapomeneme a nesnížíme stupeň vaření, přetečou nám i na indukci). Přesná regulace umožňuje i to, co je při klasickém vaření téměř nemožné – například rozehřívat čokoládu nebo polevu bez vodní lázně.

Této vlastnosti mohou litovat ty z nás, co jsou zvyklé využívat zbytkové teplo u klasických elektrických desek. Obvyklá praxe, že jakmile začne omáčka bublat, tak vypnu plotýnku a ona se mi bude následující minuty vařit „zadarmo“, tady nefunguje. Také proto u indukce nenalezneme žádný ukazatel zbytkového tepla.

Foto: Ondřej Kroutil

Indukce pracuje stejně rychle jako rychlovarné konviceFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej KroutilIndukční deska se zahřívá jen od horkých hrnců, proto se o ni neopaříte

3. Je bezpečná

Při indukčním vaření se nejen samotné hrnce, ale i jejich okolí zahřívají na mnohem menší teploty. To je bezpečné jak při přípravě pokrmů, tak se tím eliminuje riziko popálení. „Například při smažení na indukci dosahují teploty v pánvi asi 140 stupňů Celsia a to je zhruba polovina oproti plynu, kde se naměřilo až 270 stupňů,“ konstatuje Jan Meyer. Díky tomu se nejen tuk v pánvi tak rychle nepřepálí, ale bez rizika můžeme smažit i na teflonových pánvích. Objevily se totiž informace, že z teflonu se při 240 stupních uvolňují toxické látky.

Tím, že se při indukčním vaření předává energie pomocí elektromagnetických proudů a skleněná deska se přímo nezahřívá, je zde i minimální riziko popálení. Samozřejmě když nám stojí na plotně deset minut hrnec s vroucí vodou, okolí se kolem něj ohřeje, a pokud se hned po jeho odstavení plotýnky dotkneme, ucukneme. Na popálení to ale není. A po pár minutách je plotna opět studená.

Foto: Ondřej Kroutil

Plyn je ve vaření mnohem pomalejšíFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej KroutilIndukce - voda už vře...

Foto: Ondřej Kroutil...zatímco na plynu jsou jen první bublinky

4. Snadno se čistí

Díky nízkým teplotám vaření se na skleněnou desku nic nepřipálí a nenapálí, ani když nám hrnec přeteče. Povrch tak stačí pouze setřít vlhkým hadrem, případně vyleštit přípravkem na čištění skla. Za speciální čističe není třeba utrácet.

5. S nádobím není problém

Na indukci nepotřebujeme žádné drahé hrnce! Dlouho se tvrdilo, že na toto vaření je třeba speciální nádobí, které není zrovna nejlevnější. To není pravda, i když použít na indukci nejde jakýkoli hrnec, pánev nebo pekáč. „ K indukčnímu vaření je třeba feromagnetické, tedy železné dno, aby mohlo dojít k přenosu energie. Zda takové nádobí doma máme, zjistíme snadno – stačí ke dnu přiložit obyčejný magnet, a pokud nespadne, bude na indukci fungovat,“ radí Jan Meyer. Naprostá většina nádobí s výjimkou skla, mědi a hliníku tuto podmínku splňuje.

A jaká je nevýhoda těchto desek? Dlouho se uváděla vysoká cena, ale dnes už se tyto spotřebiče prodávají za méně než deset tisíc korun. Zdá se tedy, že chybu nemají, nebo vy snad o nějaké víte?

Reklama

Související témata:

Načítám