Hlavní obsah

5 měst, která mají nejvíce stromů. Tipněte si, která to jsou

Foto: May_Lana, Shutterstock.com

Foto: May_Lana, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V některých městech se ztrácíte v betonové džungli, v jiných na vás příroda dýchá ze všech stran. Stromy i keře dovedou vytvořit atmosféru, která pohladí duši. Poradíme, kam se vydat.

Článek

Stromy. Jsou kolem nás, rostou pomalu, ale tiše vykonávají spoustu užitečného. Majestátnost těch velkých a staletých vás překvapí, mladší lesní jednotlivce můžete obejmout, pod těmi městskými v létě najdete stín (nejstarší stromy světa a kde hledat ten v Čechách). A víte, že 21. březen je Mezinárodním dnem lesů potažmo stromů?

Někomu se může zdát, že místo stromořadí podél cesty by bylo lepší rozšířit chodník, jinému stromy zaclánějí ve výhledu z okna bytu. Jenže stromy hrají důležitou roli v symbióze člověka s přírodou.

Hlavní přínosy stromů a lesů

  • fungují jako filtr znečišťujících látek a exhalátů z aut -
  • ukládají uhlík, což pomáhá zmírňovat dopady změn klimatu -
  • v místech sužovaných horkem ochlazují vzduch (až o 8 °C) -
  • tvoří hlukovou bariéru -
  • pomáhají filtrovat podzemní vodu -
  • ukládají vodu do větví a kořenů, a tím chrání okolí před záplavami -
  • správně vysazované stromy ve městech poskytují stanoviště, jídlo a ochranu rostlinám a zvířatům, které zvyšují biologickou rozmanitost -
  • městské zelené plochy podporují zdravý životní styl, zlepšují duševní zdraví a poskytují lidem místo pro relaxaci -

V některých městech je zelených ploch hodně, v jiných převládá zástavba. Počítat každý strom a porovnávat města podle jejich počtu by bylo složité. Stačilo podívat se na podrobné mapy měst trochu blíže, data počítačově zpracovat a máme k dispozici žebříček měst, která mají největší podíl zelené plochy (trávníky, parky, lesy, jednotlivé stromy).

1. Tampa, Florida

Na americkou Floridu se nejezdí jen za plážemi, tenisem a horskými dráhami, ale také za golfem a poznáváním exotického prostředí mangrovové laguny. Stromy v deltách řek, kde se mísí slaná a sladká voda, jsou totiž zvířecím rájem. V blízkém okolí Tampy najdete hned několik přírodních rezervací a národních parků.

Foto: Ramunas Bruzas, Shutterstock.com

Floridská Tampa vás překvapí poměrem zeleně a mrakodrapů Foto: Ramunas Bruzas, Shutterstock.com

2. Singapur

Pro mnohé bude druhé místo překvapením, protože v ráji byznysu a mrakodrapů by málokdo čekal velké množství stromů. A právě Singapur, městský stát v jihovýchodní Asii, s počtem obyvatel blížící se pěti a půl milionu, je doslova zelenou oázou.

Foto: May_Lana, Shutterstock.com

Supermoderní stavby střídají tropický prales – to je dnešní Singapur Foto: May_Lana, Shutterstock.com

3. Oslo, Norsko

Jedním ze dvou evropských zástupců v první desítce nejzelenějších měst světa je Oslo. Stejně jako celý zbytek norské krajiny, i jeho metropole se pyšní nespočtem lesů a parků. Možná i proto bylo Oslo zvoleno Evropským zeleným městem roku 2019. Co to znamená? Kromě neustále se rozšiřujícího podílu zelených porostů ve městě, chce radnice města do roku 2030 snížit emise až o 95 %!

Foto: Damien VERRIER, Shutterstock.com

Chtělo by se říct kýč, ale přesně takhle přírodně a romanticky to v Oslo vypadá Foto: Damien VERRIER, Shutterstock.com

4. Vancouver, Kanada

Po Torontu a Montrealu je Vancouver třetí největší město Kanady. Ležící v Britské Kolumbii na břehu Pacifiku, a když se podíváte na mapu, máte pocit, že město je tvořeno snad jen parky. Ten největší, Stanley park, připomíná spíš hustý les, ovšem uprostřed města. Kousek dál je dokonce park, ve kterém vede v korunách stromů přes 800 metrů dlouhý visutý most.

Foto: SvetlanaSF, Shutterstock.com

V parcích Vancouveru se můžete ztratit, tak jsou rozlehlé Foto: SvetlanaSF, Shutterstock.com

5. Sydney, Austrálie

Když se řekne Sydney, asi se vám vybaví budova opery, ale to není všechno! Není hlavním, ale největším městem země, jeho čtyři a půl milionu obyvatelům se zde žije nadmíru dobře. Stačí totiž odjet 30 kilometrů z centra a ocitnete se v druhém nejstarším národním parku na světě, pojmenovali ho prostě Národní park (National Park). O jeho velikosti si uděláte představu jednoduše: hlavní stezka vedoucí po pobřeží má 26 kilometrů.

Foto: Olga Kashubin, Shutterstock.com

Nekonečné pláže, moderní architektura, ale také zeleň. Spousta zeleně. Vítejte v Sydney!Foto: Olga Kashubin, Shutterstock.com

Dodejme, že v první desítce nejzelenějších měst jsou dvě z Kanady (ještě Montreal), dva zástupci Jižní Afriky (Durban a Johannesburg) a druhým evropským je Frankfurt nad Mohanem na desáté pozici.

Preferujete při cestování místa, kde je dostatek zeleně, nebo to neřešíte? 

Reklama

Související témata:

Načítám