Hlavní obsah

5 možných důvodů, proč vás bolí břicho

Foto: Thinkstock

Odhalte s námi možnou příčinu bolestí břicha. Známe jich hned pětFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolesti v oblasti žaludku jsou záludný symptom. Nemusí znamenat nic závažného, ale může se taky jednat o příznak nemoci, který byste neměli zanedbat. Na co dát pozor?

Článek

Správně stanovit příčinu bolestí břicha není nic jednoduchého. Důležité je všímat si i dalších doprovodných potíží, ač jsou třeba jen nepatrné. Co za tím tedy může stát?

Špatná strava

Nesprávná skladba jídelníčku je nejčastější příčinou trávicích problémů. Obvykle se objevují krátce po tom, co se najíte. V tomto případě se s nimi dá vypořádat snadno.

Co dělat: Jíst pravidelně, hlídat si příjem vlákniny i pitný režim. „Je dobré vyřadit nebo maximálně omezit alkohol, uzeniny, méně kořenit, vyhýbat se dráždivým jídlům a omezit příjem tuků. Potíže mohou vyvolávat také příliš horká nebo příliš studená jídla,“ upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím.

Foto: Thinkstock

Tučné jídlo a uzeniny určitě můžou být zodpovědné za trávicí potížeFoto: Thinkstock

Stres

Bolesti břicha mohou mít i psychogenní příčiny. Úzkost, deprese, strach, nervozita často vedou k nepříjemnému sevření žaludku. To často doprovází pálení žáhy a pocit na zvracení. Přílišné vystavení stresu je nebezpečné i proto, že může způsobovat překyselení žaludku vedoucí k dalším vážným problémům.

Co dělat: Je třeba co nejrychleji přejít do klidového režimu. S lehčím stresem vám mohou pomoct speciální čajové směsi se zklidňujícím účinkem. Se závažnějšími problémy se ale raději obraťte na psychoterapeuta.

Nesnášenlivost laktózy

Potíže s konzumací kravského mléka mohou být způsobeny buď alergií na laktózu, nebo její intolerancí. Alergie je obranná reakce imunitního systému, k níž stačí jen malé množství alergenu. Křeče v břiše, průjmy i svědění pokožky se objeví záhy po požití mléka. U intolerance neboli poruchy metabolismu jsou problémy jako bolesti břicha, nevolnost a plynatost spíše chronické.

Co dělat: „Zatímco při laktózové intoleranci mnohdy stačí přejít na zakysané mléčné výrobky nebo vyhledat mléka či sýry se sníženým obsahem laktózy, při alergii na mléko je nezbytné mléko ze stravy vyloučit úplně,“ vysvětluje MUDr. Václava Kunová. Zjistit více můžete díky alergologickým testům nebo biopsii střev na gastroenterologii.

Foto: Thinkstock

Když budete jíst jogurty a zakysané výrobky co nejčastěji, problémy se zažíváním se vám vyhnouFoto: Thinkstock

Celiakie

Diagnostikovat celiakii je náročný úkol. Jde o autoimunitní onemocnění tenkého střeva, které je citlivé na lepek. Jeho působením se zmenšuje plocha sliznice střeva pro vstřebávání živin, což může mít nejrůznější následky. Patří mezi ně průjmy, ale i zácpa, bolesti břicha, zhoršené polykání, slabost, únava.

Co dělat: Všímejte si všech příznaků a co nejdříve navštivte lékaře. Stanovení diagnózy bude běh na dlouhou trať a konečný výsledek dostanete až prostřednictvím biopsie na gastroenterologii, kam vás musí doporučit praktický lékař. U celiakie je však zcela zásadní, aby byla odhalena včas. Její zanedbání často vyústí v rakovinu tlustého střeva nebo lymfatických uzlin.

Syndrom dráždivého traktu

Jedná se o jednu z nejrozšířenějších střevních poruch. Podle statistiky Journal of Gastroenterology and Hepatology z roku 2010 jí trpí 10 až 15 procent dospělé populace. A dvakrát častěji se objevuje u žen než u mužů. Spouštěcím mechanismem je stres, hormonální změny, stravovací návyky i různé infekce.

Nejčastěji se projevuje bolestí žaludku, může se objevit zácpa i průjem, dále bolest zad, nafouklé břicho, kručení ve střevech, bolestivé vyprazdňování, únava a malátnost.

Co dělat: Dráždivý tračník je nepříjemné onemocnění, ale ne život ohrožující. Ovšem je těžko zjistitelné. Respektive přichází na řadu ve chvíli, kdy lékař vyloučí všechny ostatní nemoci, jako je zmíněná celiakie nebo Crohnova nemoc. Od bolestí uleví teplé obklady, koupel nebo masáž podbřišku. Dále je nutné začít vyhýbat se produktům s vysokým obsahem cukru, tučným mléčným výrobkům, mastným a kořeněným pokrmům, kávě a alkoholu.

Trpíte častými bolestmi břicha? Víte, čím jsou způsobeny?

Načítám