Hlavní obsah

5 mýtů o menstruaci: Také si myslíte, že jste při ní hloupější?

Foto: Profimedia

Známe minimálně pět nesmyslů, které se říkají o ženské menstruaci. Slyšeli jste o některém z nich?Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíčky, menses, perioda, očišťovací proces i „rozbití“. Menstruaci se říká různě, ale vždycky se o ní budou vykládat nesmysly. Také ještě stále věříte těmto pěti bludům?

Článek

Děti odmalička poznávají, že krvácení se dostavuje vždy následkem pořezání, pobodání nebo jiného zranění. Tak co si asi dospělí lidé mohou myslet o menstruujících ženách?

Ve většině oblastí světa je sex s „rozbitou“ zakázán, neboť dotyčný, který obejde nepsaný zákon, riskuje duchovní i fyzické znečištění, impotenci, choroby, poskvrnění a tak dále. (Možná neuvěříte, ale třeba mezi takovými Čukči žijícími na Sibiři koluje pověra, že když na muže dýchne menstruující žena, chudák se utopí v moři.) A tak by se dalo pokračovat. Menstruace je prostě „mocná“. Co (ne)umí?

1. Očišťuje a posiluje organismus

Podle gynekologa a sexuologa Zlatko Pastora se již od pradávna učilo, že s menstruační krví odcházejí z dělohy škodlivé látky. Rovněž se soudilo, že menstruující žena a její krev mají škodlivý vliv na živé organismy i na neživé předměty (třeba klíčící rostliny v zahradě uschnou).

Všechno to je nesmysl, který je postaven pouze na lidových povídačkách. „Menstruační krví se žena žádných škodlivin nezbavuje,“ popisuje odborník, který zároveň vyvrací i další moudro o sexuálním napětí.

Foto: Profimedia

Nevěřte tomu, že menstruací se tělo zbavuje škodlivin. Jde o úplně něco jinéhoFoto: Profimedia

2. Dá se podle ní vypočítat touha

„Žádná pevná vazba mezi fázemi menstruačního cyklu a ženskou sexualitou neexistuje. Mýtus, že ženská vzrušivost je nejvyšší uprostřed menstruačního cyklu, v období ovulace čili v čase nejvyšší plodnosti, není pravdivý, i když by to sice bylo poměrně logické,“ uvádí Zlatko Pastor s tím, že v živočišné říši jsou samice opravdu sexuálně nejaktivnější v době říje, ale u lidí tomu tak není.

Větší chuť na sex se tedy podle krvácení, respektive v čase zhruba dva týdny před ním, kdy ovulace přichází, „vypočítat“ nedá. Žádný seriózní výzkum souvislost neprokázal.

3. Zabíjí sexuální apetit

Zmíněný sexuolog ve své knize Tajemství ženské sexuality popisuje i další nesmysl, kterému lidé neustále věří. Menstruující žena se hystericky vyhýbá sexu. I když některé dámy se opravdu necítí být ve své kůži, neznamená to, že obecné mínění rovná se pravidlo. Odpor k sexu během červených dní se rozhodně netýká všech, ba naopak. Změna hormonálních hladin a zduření pohlavních orgánů může mít pozitivní dopad na touhu i prožitek.

„Já jsem při mensesu citlivější a mám častěji orgasmus. S partnerem se tedy v tomto období milujeme pravidelně,“ krčí rameny devětadvacetiletá Soňa, které přitakává i další čtenářka.

„Jelikož mám obvykle potíže se suchou vaginální sliznicí, na menstruaci se vyloženě těším. Jsem víc vlhká a uvolněnější,“ potvrzuje třicetiletá Zorka.

Foto: Profimedia

Jsou ženy, které si sex v době, kdy mají menstruaci, vyloženě užívají... Jak to máte vy?Foto: Profimedia

4. Zatemňuje mozek a působí na výkonnost

„To zase s tebou není řeč, holka! Že ty to máš?“ Taky to slýcháváte? Pak jedině třeba kvůli bolestem nebo sníženému pohodlí. Nenechte si namluvit, že vám to s mensesem v kalhotkách méně pálí!

I když americký sexuální poradce, spisovatel a výchovný poradce Paul Joannides pořád dokola tvrdí, že neexistuje sebemenší důkaz, že by menstruační cyklus měl nějaký vliv na pracovní nebo intelektuální schopnosti žen, má hodně práce tuto skutečnost obhajovat. Holt další nesmrtelný mýtus, který se někomu „hodí do krámu“. Asi jako ta báchorka s Měsícem…

5. Ovlivňuje ji Měsíc

Lidé kdysi dávno spojovali periodu s průměrným trváním synodického lunárního kalendáře, tedy od novu k novu, 29,5 dne. Má tedy Měsíc nějaký přímý vliv na ženu?

Měsíc má vliv na moře, a moře zase na živočichy v něm, ale co se týče mensesu, je to něco jako placebo a psychologický vliv z dob minulých. V oblasti lunární synchronizace s měsíčky žádný vědecky uznaný objev neexistuje. Však se taky většina odborníků spokojuje s názorem, že shoda obou cyklů, ženského i toho lunárního, je doopravdy čistě náhodná.

Tak co, překvapila vás některá z těchto informací?

Reklama

Načítám