Hlavní obsah

5 nebezpečí, která vám hrozí na koupališti! Ubráníte se?

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Reklama

Co byste chtěli dělat odpoledne? Pojedeme se koupat! Jestli mají i vaše ratolesti návštěvy bazénů, koupališť a akvaparků za nejlepší letní aktivitu, pak určitě čtěte dál. Víte, že na těchto místech jim i vám hrozí četná nebezpečí?

Článek

Když přijdete na veřejné koupaliště, slyšíte tolik smíchu a dětské radosti, že byste ho nikdy neoznačili za nebezpečné místo. Co by se vám zrovna tady asi tak mohlo stát, že? Přesto tisíce lidí ročně v Česku řeší problémy, které vznikly právě zde. Co vám hrozí nejčastěji?

1. Chytnete kožní plíseň

Na koupalištích nejvíce hrozí nákaza kožními plísněmi – obvykle postihují chodidla, meziprstí a paty. Zasažená místa zčervenají, začnou svědit a olupovat se. Nezřídka si z bazénu odnesete i plíseň na nehtech, a to jak na rukou, tak na nohou. Nehet nejdříve zežloutne, později pak nabude na objemu a začne se deformovat.

K nákaze dochází snadno: stačí přijít do styku s kožními šupinkami někoho, kdo již takovou nemocí trpí. Prevencí mohou být důkladné úklidy a dezinfekce prostor koupaliště, což bohužel neovlivníte.

Jak se chránit? Nechoďte bosi, ale přineste si vlastní pantofle. Po koupání se vždy osprchujte! Chlorová voda vysušuje pokožku a ta tak ztrácí ochranný lipidový film a plísním snadno podlehne.

Foto: Siriluk ok, Shutterstock.com

Nepříjemné svědivky jsou často následkem narušení mikrobiologické rovnováhyFoto: Siriluk ok, Shutterstock.com

2. Odnesete si vaginální mykózu

Čisticí prostředky z bazénu v kombinaci s vlhkými plavkami představují ideální podmínky pro vznik vaginální mykózy. I za ní často stojí návštěva koupaliště – a paradoxně čistota vody.

Chlor a dezinfekční prostředky se při koupání dostanou do vaginy, kde mohou vyhubit některé prospěšné bakterie, které jsou součástí přirozené mikroflóry a chrání před vznikem infekce. Ještě náchylnější jste ve chvíli, kdy máte menstruační tampon – vodu z bazénu nasákne a celý proces urychlí.

Jako prevence se doporučuje důkladná hygiena po koupání. Prospěšné může být také používání speciálních intimních sprchových gelů či probiotických tamponů, které na rozdíl od těch klasických pomáhají mykózám předejít. Do bazénu zkuste tzv. ochranné tampony: jsou napuštěné vazelínou a zabraňují proniknutí vody do vaginy.

3. Strávíte večer s průjmem

Když se vy nebo spíš vaše děti nalokáte chlorované vody, možná si užijete večer s průjmy a bolením bříška. Čisticí chemikálie totiž nesvědčí ani střevní mikroflóře. Prevence je v tomto případě jediná: nepít vodu z bazénu. A to se, jak víme, u dětí úplně ohlídat nedá.

Foto: sebra, Shutterstock.com

Když se na koupališti pořádně nalokáte, můžete si na chvíli rozhodit zažíváníFoto: sebra, Shutterstock.com

4. Uklouznete či vám někdo skočí na hlavu

Vodní radovánky na veřejných koupalištích jsou především na vlastní nebezpečí. Přeplněné bazény, kde jsou jak malé děti, tak ty starší, které chtějí do bazénu skákat, nejsou úplně bezpečné místo.

Nejvíce koupacích úrazů se stane právě při skocích do vody. V ohrožení jsou nejenom skákající, ale především ti, co se právě v bazénu nacházejí. Proto buďte na pozoru! Na opatrnost však dbejte nejen při koupání – ke zlomenině či jinému úrazu nezřídka dojde kvůli obyčejnému uklouznutí při obchůzkách kolem.

5. Přijdete o své věci

V neposlední řadě vybízí k opatrnosti i Police České republiky – typickou letní trestnou činností jsou totiž krádeže věcí na koupalištích. Výše škody mnohdy dosáhne desítek tisíc korun, neboť lidé v příručních taškách na dekách nechávají mobilní telefony nebo i větší finanční hotovost.

Uvědomujete si rizika veřejných koupališť?

Reklama

Načítám