Hlavní obsah

Vyhněte se mastným účtům za ošetření v zahraničí! Tyhle léky si sbalte s sebou

Foto: LuckyImages, Shutterstock.com

Foto: LuckyImages, Shutterstock.com

Reklama

Období letního dovolenkování je tady. Všichni si sice chceme volné dny užít bez problémů, ale ne vždy jde všechno podle plánu. Možné nebezpečí číhá všude, ať už se chystáte k moři, do hor, či kamkoli jinam. Co by proto nemělo chybět v cestovní lékárničce?

Článek

Balení na dovolenou nebývá zrovna zábava. Jestli se vám pravidelně stává, že pár hodin před plánovaným odjezdem běháte v panice po domě a zuřivě přemýšlíte, co rozhodně nesmíte nechat doma, je tohle ten pravý článek pro vás. Zapomenutý zubní kartáček či hřeben není žádná tragédie. Horší je to s léky, jejichž shánění by bylo v zahraničí kvůli jazykové bariéře asi obtížnější.

A protože štěstí přeje připraveným, vezměte si k balení náš seznam. „Lidé vybavení lékárničky občas podceňují a pak se z cest do zahraničí vracejí i s desetitisícovými účty od lékaře. O prožitých útrapách ani nemluvím,” říká Mgr. Pavla Horáková z on-line poradny webu Lékárna.

Na drobné úrazy

Puchýře, oděrky, škrábance či řezné ranky patří k nejčastějším lehkým poraněním, a to bez ohledu na zvolenou destinaci. Uklouznout můžete na túře i na kamenité pláži. Proto se vyplatí mít po ruce přípravek na dezinfekci, náplasti, obvaz a obinadlo, které se může hodit k obvázání vyvrtnutého kotníku. Vhodným pomocníkem je krém Bepanthen Plus, který dezinfikuje, urychluje hojení ran a díky chladivému účinku snižuje jejich bolestivost.

Túru v tropickém počasí vám zpříjemní šátek ze speciálního chladivého materiálu, který chrání proti přehřátí. Dá se nosit za krkem, na zápěstí nebo jako čelenka.

Foto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

Oděrky a drobná poranění hrozí na horách i u mořeFoto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

Lízátka proti nevolnosti

Chystáte-li se na delší cestu autem či autobusem, nezapomeňte na Kinedryl, děti jistě ocení žvýkačky nebo lízátka proti nevolnosti. Evergreenem cest do teplých krajin bývají trávicí obtíže – kombinace horka spolu s jídlem a vodou, na které nejste zvyklí, může přivodit nepříjemný průjem. Pořídit si můžete například Endiaron či Imodium. Preventivně je vhodné už před odjezdem užívat probiotika.

„Vyhněte se pití vody z kohoutku a přidávání ledu do nápojů. Nejbezpečnější je balená voda, od věci není přibalit do batohu přípravky na dezinfekci vody,” doporučuje Pavla Horáková. Ty se dají sehnat zhruba za čtyři sta korun.

Některé exotické země jsou trochu na štíru s hygienou, a proto se bude hodit sada jednorázových hygienických pokrývek na WC sedátka. Pro kvalitní spánek, který nenaruší ani hučení klimatizace, poslouží špunty do uší.

Na seznamu nesmějí rozhodně chybět léky na bolest a teplotu na bázi paracetamolu nebo ibuprofenu. Jejich výběr je velmi pestrý, patří mezi ně například Paralen či Ibalgin, pro děti je vhodný Nurofen. Přibalte také pastilky, které vám v případě nutnosti uleví od bolesti v krku. Neztratí se ani léky na kašel, jako je Mucosolvan nebo Stoptussin.

Nachlazení aneb S mořskou vodou i k moři

Dovolenou by vám mohl pořádně zkazit také otravný hmyz, proto se vybavte repelentem, jako jsou například OFF!, Predátor a Diffusil. Od svědění způsobeného bodnutím hmyzu uleví Fenistil Gel, kterým se dají ošetřit také sluneční alergie a povrchové popáleniny. Do lékárničky přibalte také vychytávku v podobě cestovní sady na odstranění klíštěte. Vejde se do kapsy a seženete ji v lékárně.

Jste náchylní k alergickým reakcím nebo máte zkušenost s kopřivkou? Pak nezapomeňte na antihistaminika, jako je Zyrtec, Claritine a Zodac. Oční kapky se zase budou hodit lidem s citlivýma očima, které může ostré slunce a voda pořádně podráždit. Nezbytností jsou také krémy na opalování a po opalování, které je nutné používat nejen, když je v plánu koupání, ale každý den i třeba na výlety. Zklidňující efekt mají ty s obsahem panthenolu.

Přibalíte-li do lékárničky nosní kapky, neměla by vás během dovolené zaskočit ani rýma či ucpaný nos. Sáhnout lze po čisté mořské vodě ve spreji nebo kapkách typu Olynth či Nasivin.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Mezi důležité součásti cestovní lékárničky patří kvalitní solární kosmetika v dostatečném množstvíFoto: nd3000, Shutterstock.com

Připravte se na intimní problémy

„Velmi důležité je nezapomenout na všechny běžné léky užívané pravidelně během roku. Ženy musejí dopředu myslet i na své dny a pro klidnou dovolenou si menstruaci buď předem vypočítat, nebo odsunout hormonálně přes gynekologa,” radí PharmDr. Vít Starý z vidnavské lékárny U Černého orla. Doma určitě nenechte ani dámské hygienické potřeby, tedy vložky a tampony. Jste-li náchylnější ke gynekologickým obtížím, přibalte také přípravky pro intimní péči typu Femigel či Jenamazol.

Léky, které užíváte pravidelně, s sebou nevozte v přesném, na den vypočítaném množství, ale vezměte si jich o něco víc – nezaskočí vás pak nepředvídané události a všelijaké lapálie. A při plánování cestovního seznamu myslete i na takové drobnosti, jako je třeba puchýř na noze – i když je to banalita, bez rychlého ošetření dokáže pořádně potrápit. Pár kousků náplasti přece uvezete.

Vyhýbají se vám na dovolené úrazy a nemoci, nebo na ně máte smůlu? Pak vám kromě dobře vybavené cestovní lékárničky pomohou ke spokojenému a ve zdraví prožitému létu také čtyři kroky, jak se zbavit smůly.

Reklama

Související témata:

Načítám