Hlavní obsah

5 nejhorších výmluv, proč nemůžete začít cvičit! Říkáte je také?

Foto: shutterstock

Jestli skutečně chcete udělat něco pro své tělo, naučte se pravidelně sportovatFoto: shutterstock

Reklama

Ze všech stran slyšíte, jak skvěle prospívá pravidelný sport vaší kráse, ale i celkovému zdraví. Vy byste se sice taky rádi více hýbali, jenže z nějakého důvodu nemůžete. Nejsou to ale jen výmluvy...?

Článek

Abychom předešli nedorozumění, určitě existují závažné důvody, proč byste cvičit neměli. Téměř výhradně se ale jedná o problémy zdravotního charakteru. Ostatní zdánlivé překážky se vždycky dají nějak překonat, pokud se skutečně chce.

Jaké jsou naprosto zbytečné?

1. Nemám čas

„Nejčastější výmluva, která má nejjednodušší řešení – ,time management'. Ať je člověk jakkoli časově vytížený, dokáže si během svých 24 hodin udělat jednu hodinu čas na cvičení. Jde to před prací, místo obědové pauzy i večer po práci,“ uvádí osobní trenér fitness Pavel Dvořáček.

Navíc v současnosti vám spoustu možností nabízí také internet. Existuje nesčetně videokanálů s denními – klidně jen 20minutovými – cvičebními bloky. Výborné má například Češka Zuzka Light, na YouTube je pak populární například kanál Blogilates od Cassey Ho, neméně oblíbený je i kanál BeFiT, na kterém se podílí hned řada světově známých trenérů. A mohli bychom ještě dlouho pokračovat.

Pokud si teď říkáte, že vy ten čas ani tak prostě nenajdete, podívejte se, že na téměř každodenní cvičení si udělala prostor i řidička tramvaje Patricie. Má náročnou práci na směny, přesto díky cvičení za půl roku zhubla 15 kilo!

Foto: shutterstock

Cvičit můžete i venku. Nemusíte tedy nezbytně platit vstupy do posilovnyFoto: shutterstock

2. Nejsem sportovně založený

Možná nejste. Možná nemáte pro sport nadání. To ale nemá hodně lidí. Aspoň polovina lidí, které potkáte ve fitku, je na tom buď stejně jako vy, nebo stejně jako vy začínala. Všechno se dá ale naučit. I pravidelně sportovat.

Už od prvních tréninků je dobré kombinovat aerobní aktivity, aspoň 30minutové, s posilováním. „Samotné posilování může ze začátku trvat jen 15 až 20 minut, postupně 30 až 40 minut. Pokud jste úplný začátečník, doporučuji začít cvičit na balonu nebo lehké cviky s vlastní vahou,“ radí Vít Schlesinger, odborník na stravu a motivaci vrcholových sportovců.

„Velmi důležité je nezaleknout se při prvním tréninku únavy a špatných pocitů. Tělo si potřebuje zvyknout, a protoje pro něj jakákoli zátěž v počátcích nepříjemná. Vydržte a během pár týdnů to půjde mnohem lépe,“ povzbuzuje trenér Pavel Dvořáček, který sám přiměl k pravidelnému cvičení nesčetně nesportovních lidí.

3. Stydím se

Tenhle důvod má své opodstatnění. Zvláště třeba jedinci s výraznější nadváhou se stydí jít si ven zaběhat nebo zajít do fitka, kde je spousta lidí.

„Stydlivost je v počátcích velmi silným protivníkem. Lidé se obávají, že se jim někdo vysměje, a mají z toho strach. Každý jednou začíná a ti, kteří v daném odvětví již mají něco za sebou, vždy oceňují, když někdo ne úplně v kondici v sobě najde sílu a rozhodne se něco změnit,“ říká Pavel Dvořáček.

Foto: shutterstock

Když se pro určitou sportovní aktivitu nadchnete, uvidíte, že vás unavovat rozhodně nebudeFoto: shutterstock

4. Jsem unavený z práce

„Není nic jednoduššího než si zacvičit před prací, máte pak jistotu, že trénink kvůli únavě nezanedbáte. Ranní trénink vás navíc nabudí, a vy pak máte přes den více energie,“ uvádí trenér Pavel Dvořáček.

Pokud pracujete například na směny a chodíte do práce velmi brzy, naordinujte si svou sportovní seanci na volné dny, případně volné odpoledne. Vězte ale, že až si na pravidelné cvičení zvyknete, nebude vás unavovat. To vám potvrdí každý sportovní nadšenec.

5. Nemám moc peněz

Jediné, co ke sportu skutečně potřebujete, je vaše tělo. A to už vlastníte :-) „Například za domácí cvičení nikdo neutratí ani korunu. Stačí pevná zem, a člověk může cvičit. Není třeba kupovat drahé doplňky a komerční produkty z reklam, které často ani nefungují. Pokud si člověk myslí, ze nemá dostatek financí na určité aktivity, vybere si prostě jiné, které jsou finančně nenákladné,“ podotýká fitness trenér Pavel Dvořáček.

Cvičit doma si můžete zkusit třeba hned dnes! Podívejte se, díky jakým cvikům získáte ukázkově pevné hýždě a které vám pomohou k plochému břichu!

Kdy jste naposled cvičili? Včera, dnes? Nebo nemáte čas...?

Reklama

Načítám