Hlavní obsah

5 nejlidnatějších zemí světa: Tipnete, které to jsou?

Foto: View Apart, Shutterstock.com

Foto: View Apart, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvě nejlidnatější země světa mají skoro dvakrát tolik obyvatel, kolik má celá Evropa. Dohromady v nich žije asi 37 % lidí z celé planety. Znáte pět nejlidnatějších zemí na naší planetě?

Článek

Žijeme na malém, ale pestrém kontinentu, který je změtí nejrůznějších kultur. A všechny zdejší státy jsou v porovnání se světovými titány tak malinké. V Evropě je nejlidnatější Německo, ve světovém žebříčku má však až sedmnáctou příčku.

Tak schválně. Tipnete si pět nejlidnatějších zemí a kolik mají obyvatel? Tady jsou reálná čísla dle serveru World population review.

1. Čína

Počet obyvatel: 1 miliarda a 433 milionů

Čína je nejlidnatějším národem světa už více než dva tisíce let. Důvody jsou především geografické – rozlohou se jedná o čtvrtou největší zemi světa a na rozdíl od prvních dvou, jimiž jsou Rusko a Kanada, její lokace poskytuje příznivější podmínky pro život.

Ačkoli Čína jako současný státní útvar vznikla roku 1949, jako národ existuje již několik tisíc let.

Foto: testing, Shutterstock.com

Populace začala ale Číně klesat, a tak před rokem zrušila politiku jednoho dítěteFoto: testing, Shutterstock.com

2. Indie

Počet obyvatel: 1 miliarda a 366 milionů

Podobně jako Čína, také Indie datuje svoje dějiny do tisíců let před naším letopočtem. I tato země měla dobré podmínky k vývoji. Podle výhledů OSN by dokonce měla zhruba do roku 2027 předehnat Čínu, neboť zatímco jí populace klesá, Indii roste.

Je to logické, Indové se berou mladí a plodí hodně dětí, kdežto v Číně směla mít každá rodina ještě do nedávna jen jedno dítě.

Foto: Radiokafka, Shutterstock.com

Pro Evropana je Indie jeden velký chaosFoto: Radiokafka, Shutterstock.com

3. Spojené státy americké

Počet obyvatel: 329 milionů

Nejen počtem obyvatel, ale i rozlohou obsazují Spojené státy americké třetí příčku. Rozkládají se na území Severní Ameriky a tvoří je 50 států. V případě USA jsou proto důvody vysokého počtu obyvatel zejména geografické, jsou zkrátka velké.

Foto: Resul Muslu, Shutterstock.com

Amerika – země plná potomků chrabrých dobyvatelů a nebojácných dobrodruhůFoto: Resul Muslu, Shutterstock.com

4. Indonésie

Počet obyvatel: 271 milionů

Indonésie je uskupením více než sedmnácti tisíc ostrovů, z nichž osídleno je jich něco přes šest tisíc. Ostrovy se rozkládají na území jihovýchodní Asie a Oceánie a žije na nich obyvatelstvo různých etnik i náboženství. Nemají dokonce ani jednotný jazyk.

V zemi s ohromným přírodním bohatstvím a úrodnou krajinou se většina lidí živí zemědělstvím. Je zde ale chudoba a nízká vzdělanost.

Foto: Nguyen Quang Ngoc Tonkin, Shutterstock.com

Indonéské ostrovy jsou úrodné a proto nakloněné životu. Je tu ale velká chudobaFoto: Nguyen Quang Ngoc Tonkin, Shutterstock.com

5. Pákistán

Počet obyvatel: 216 milionů

Pákistán je na pátém místě poměrně krátce, ještě nedávno patřilo Brazílii. Rozlohou je tato jihoasijská země hraničící s Indií až 36. na světě, populace zde však zejména v posledních letech dramaticky roste. Podle sčítání lidu probíhajícího roku 2017 se od devadesátých let počet obyvatel dokonce zdvojnásobil. Hovoří se o časované bombě, neboť pokud bude růst pokračovat, země nebude schopna zajistit dostatek potravin.

A co za ohromným nárůstem obyvatel Pákistánu stojí? Podle odborníků zejména náboženská čili muslimská tabu, ale i ignorace politiků a veřejnosti. Ženy na venkově tu prý jen málokdy počítají, kolik mají vlastně dětí.

Foto: M Selcuk Oner, Shutterstock.com

Pákistánu hrozí kvůli přelidnění hlad a extrémní chudobaFoto: M Selcuk Oner, Shutterstock.com

Pojďte se ještě podívat na fascinující místa naší planety. Znáte třeba růžové jezero?

Reklama

Načítám