Hlavní obsah

V Číně mají opravdové město trpaslíků. Můžete ho navštívit!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Aktualizováno

Domečky ve tvaru hub, nízké dveře, malinké stoly i židličky a spousta trpaslíků v legračních šatech a kostýmech. Zní vám to jako scéna z pohádky? Zažít to můžete v městečku trpaslíků v čínském Jün-nan.

Článek

Žijí v malých domečcích, které připomínají houby. Tančí, zpívají a dělají věci,  které byste čekali od skutečných pohádkových trpaslíků. Království malých lidí ale není žádná fantazie. Nachází se poblíž městské prefektury Kchun-ming v provincii Jün-nan na jihozápadě Číny.

Foto: Profimedia.cz

Městečko trpaslíků je dobročinným projektemFoto: Profimedia.cz

Zaměstnání, které je baví

Městečko trpaslíků je ale opravdové tak napůl. Liliputáni, kteří zde žijí a dělají zábavné show pro návštěvníky, jsou ve skutečnosti placeni. Jejich úkolem je dělat zábavná vystoupení a vítat příchozí v malých houbových příbytcích. Předvedou vám baletní představení, hip hop tanec nebo slavnostní představení trpasličího krále. To je ten nejmenší z nich.

Pokud mezi liliputy zahoří láska a vrcholí svatbou, tak i ta je přístupná veřejnosti. Park má kolem 150 zaměstnanců, přičemž všichni musí splňovat jediná dvě kritéria: výška do 130 cm a věk 19–48 let.

Foto: Profimedia.cz

Nikdo neměří víc než 130 centimetrůFoto: Profimedia.cz

V houbách bydlí jen „jako“

Nápad vznikl v hlavě čínského investora Chena Mingjinga. Charitativní projekt Království malých lidí je zasazen do kouzelných kulis, ve skutečnosti tam ale zaměstnanci nežijí. Po skončení pracovní doby odchází do bytů, které nechal autor postavit poblíž parku. Jde o úplně normální obydlí s jediným rozdílem, že všechno vybavení je přizpůsobeno jejich velikosti.

Foto: Profimedia.cz

V příbytcích ve tvaru hub ve skutečnosti nežijí. Po pracovní době jdou domů do bytů kousek od parkuFoto: Profimedia.cz

Lidská zoo

Kuriózní park se nepřekvapivě stal terčem kritiky neziskovek a humanitárních organizací. Park označovaly za lidské zoo a kritizovaly i izolovanost od okolní společnosti. To zakladatel vyvracel. Jeho myšlenkou je především to, aby dal lidem s nízkým vzrůstem práci, v normálním životě mají totiž dost omezené možnosti. A co je podstatné, zaměstnanci se shodují, že je práce baví a naplňuje. Naopak mnozí oceňují, že mohou být mezi svými.

Podívejte se na magická místa ve světě. Která by vás lákala?

Reklama

Související témata:
Trpaslíci

Načítám