Hlavní obsah

5 nejnávykovějších jídel: Jak škodí vašemu zdraví?

Foto: Profimedia

Víte, že některá nezdravá jídla pro vás mohou být skutečně návyková?Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závislost na cigaretách nebo alkoholu je vám dobře známá. Stejně jako skutečnost, že dovede pěkně ničit zdraví. Víte ale, že se závislostí na určitých jídlech je to stejné? Která jsou nejhorší?

Článek

„Všichni si umíte představit, jak alkohol nebo drogy mohou vážně poškozovat zdraví a život závislého. Cigarety dokonce mají na krabičkách označení, že vážně poškozují zdraví kuřáků. Se závislostí na jídle je to však velmi podobné, ale žádná varovná označení na obalech potravin nenajdete,“ uvádí nutriční terapeutka Zuzana Douchová z Vím, co jím.

S jídlem to však je přece jenom trochu komplikovanější než s cigaretami. Zatímco cigarety neprospívají zdraví za žádných okolností a jejich kouření rozhodně není životně nezbytné, o jídle se to říct nedá.

Vytvoření nekontrolovatelné závislosti na zdravých přirozených potravinách je velmi nepravděpodobné. Horší to však je s průmyslově zpracovanými potravinami, které obsahují návykové látky ve formě přidaných jednoduchých cukrů, škodlivých tuků, soli či glutamátu sodného.

„Tyto potraviny vám díky svému složení dodávají pocit štěstí, naplnění, uvolnění, energie. Potíž ale je, že jen dočasně a jejich konzumací závislost ještě více prohlubujete,“ upozorňuje Zuzana Douchová.

Co je nejnávykovější?

1. Čokoláda a výrobky z čokolády

Na čokoládu a produkty s jejím obsahem, jako jsou různé čokoládové tyčinky či sušenky s polevou, mozek reaguje opravdu podobně jako na drogy.

Při výzkumech Severozápadní univerzity v Evanstonu bylo zjištěno, že při konzumaci čokolády se zvyšuje průtok krve v oblasti čelního laloku a mezimozku. Stejná reakce pak byla zaznamenaná po užití kokainu.

Odborníci to vysvětlují tak, že pro mozek je příjemná kombinace cukrů a tuků, kterými je čokoláda z velké části tvořena.

Foto: Profimedia

Čokoláda má prý na mozek podobný vliv jako kokainFoto: Profimedia

2. Uzeniny

Závislost také snadno vznikne na tučných živočišných produktech. „Potraviny jako salámy a klobásy obsahují vysoký podíl nevhodných živočišných tuků. Nutriční složení není příliš vhodné, nekvalitní uzeniny obsahují někdy jen 1% bílkoviny. U většiny uzenin se vyskytuje vysoké množství aditiv a přidává se vysoké procento škrobů,“ komentuje výživová poradkyně a specialistka na hubnutí Pavla Tomášková provozující vlastní praxi.

3. Fast food pokrmy

Nezdá se vám někdy, že ve fast food restauraci jste toho schopni sníst více než kdekoli jinde? Není to náhoda. Fast food pokrmy jsou tak připravované záměrně. Samozřejmě čistě z komerčního hlediska – čím více toho sníte, tím více v restauraci utratíte.

Navíc kvůli nadměrnému obsahu tuků a cukrů mají obvykle vysoký glykemický index, tudíž vám po jejich konzumaci rychle vyhládne. Řadí se tak mezi takzvané hladové potraviny.

Foto: Profimedia

Nezdravé tuky, kterých jsou plná jídla z fast foodů, vám podvědomě chutnajíFoto: Profimedia

4. Sladké pečivo

Další velkou skupinou potravin, které jsou známy obsahem vysokého množství tuků a cukrů, a tím pádem i návykovostí, je právě sladké pečivo.

„Koblihy, croissanty a jiné výrobky z listového těsta obsahují vysoké procento nevhodných tuků jako ztužené tuky či palmojádrový tuk, které mohou obsahovat vysoké množství škodlivých trans-mastných kyselin. Nemluvě o tom, že tento druh pečiva obsahuje mnoho cukrů a celkově je jejich výživová hodnota minimální,“ komentuje Pavla Tomášková.

5. Chipsy

Kromě vysokého množství škodlivých tuků obsahují brambůrky a další slané pochutiny zcela logicky i přílišné množství soli. Ta však organismu škodí úplně stejně jako nevhodné cukry a tuky. A vliv má i na vaši váhu, ač třeba nepřímo. Sůl totiž zvyšuje chuť k jídlu, a proto je výživovými odborníky považována za jeden z faktorů vedoucích k obezitě.

Na čem jste závislí vy?

Reklama

Související témata:

Načítám