Hlavní obsah

5 osvědčených receptů na zavařování okurek

Foto: Greta Blumajerová

Na zavařování okurek jsou nejlepší poctivé staré receptyFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jste připraveni na letošní úrodu nakládaček? Vyzbrojte se pěti vychytanými recepty, které ověřily desítky let a stovky chutí unesených strávníků. Připravili jsme pro vás okurky znojemské, klasické i lehce pikantní variaci!

Článek

Každý, kdo někdy zavařoval okurky, ví, že základ spočívá v nálevu a koření. Můžete samozřejmě použít kupovanou směs, která se pouze rozmíchá v octu a vodě, do poctivých okurek ale patří černý pepř, nové koření a hořčičné semínko. Krásně ho ovoní také bobkový list, hřebíček nebo třeba fenykl či tymián. Jak uvidíte v receptech, koření se dá odměřovat buď do každé sklenice zvlášť, nebo se svaří hned s nálevem.

Co se zeleniny týče, v nakládačkách nemůže chybět cibule, kopr a mrkev. Zajímavý nádech získají ale třeba i se zázvorem, křenem nebo celerem, záleží jen na vaší chuti. Obvykle je stačí sterilovat ve sklenici s objemem 0,7 litru asi 20–25 minut při 85 stupních Celsia. Orientačně počítejte s 5 kg okurek na 3,5 litru láku, které se vejdou do 11 sklenic. Ale znáte to: každá okurka je jinak velká a přesnou míru nelze určit.

A jakých 5 receptů to vyhrálo u nás?

1. Od babičky Sýkorky: Nejlepší znojemské

Potřebujete: 2,3 litru vody, půl litru octa, 200 g cukru, 60 g soli, 20 tabletek cukerinu, 3 bobkové listy, 1 lžičku celého pepře, 5 kuliček nového koření, 1 lžičku hořčičného semínka, mrkev, cibuli, asi 3,5 kg okurek.

V rubrice Vaše recepty na našich stránkách je obdivuje kde kdo. Vyzkoušejte je také! Okurky kartáčkem důkladně omyjte a propíchejte jehlicí, aby později nasákly nálev a byly krásně křupavé. Narovnejte je do sklenice, prokládejte kolečky cibule a mrkve. Kdo chce, může přidat i kousek feferonky. Zalijte horkým nálevem, který jste připravili svařením vody a octa s kořením, cukrem a sladidlem. Babička Sýkorka do nich nedává ani kopr, protože ho doma prý nemají moc rádi. Sterilujte 20 minut na 80 stupňů Celsia.

Foto: Greta Blumajerová

Kromě mrkve a cibule můžete do nálevu přidat feferonku, celer nebo třeba křenFoto: Greta Blumajerová

2. Od Hanky M. z Písku: S česnekem a hřebíčkem

Potřebujete: asi 5 kg okurek, 3 l vody, 1 l octa, 40 g soli, 200 g cukru, 15 kuliček nového koření, 7 bobkových listů, 20 celých hřebíčků, 2 palice českého česneku.

Kdo má rád vůni koření a česneku, tyhle si zamiluje! Česnek rozdělte na stroužky a oloupejte. Vodu, ocet, sůl a koření vložte do hrnce a přiveďte k varu. Do sklenic poté vrstvěte očištěné okurky a stroužky česneku (na sklenici bohatě postačí jeden). Sterilujte 20 minut při 85 stupních Celsia.

3. Od Dity H. z Prahy: Pikantní křenové

Potřebujete: 3 kg okurek, 2 l vody, 600 ml octa, 80 g soli, 150 g cukru, 1 lžíci hořčičného semínka, 25 ks cukerinu, kopr, křen, cibuli, mrkev. Do každé sklenice pak 10 kuliček celého pepře, 9 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1 chilli papričku.

Rádi pálivé? Tady je recept! Nejprve očistěte okurky a připravte lák. Svařte vodu, ocet, sůl a cukr s hořčičným semínkem. Až když nálev stáhnete z ohně, nechte v něm rozpustit cukerin. Do sklenic pak naskládejte okurky střídavě s cibulí a kolečky mrkve a kouskem křenu. Do každé sklenice nezapomeňte přidat i koření a chilli papričku. Zalijte připraveným lákem a sterilujte 20 minut při 85 stupních Celsia.

Foto: Greta Blumajerová

Okurky se vám budou hodit třeba na dokonalé chlebíčkyFoto: Greta Blumajerová

4. Od Táni z Jablonce: Extra zeleninové

Potřebujete: 2,8 l vody, 1 l octa, 100 g soli, 160 g cukru, 22 tablet sladidla. Koření do každé sklenice: vrchovatou lžičku hořčičného semínka, rovnou lžičku koriandru, rovnou lžičku celého černého pepře, 5–7 kuliček nového koření, 1 velký bobkový list, 1 hřebíček, kousek kopru dle chuti (nejlépe květ a kousek nati), estragon. Zelenina do každé sklenice: 2–3 kolečka cibule (na dno větší, pak, co se vejde – nešetřit!), 6–7 úzkých klínků (dobře se strkají mezi okurky) nebo koleček mrkve, velké kolečko křenu, na ozdobu proužek červené papriky.

Pokud máte rádi lahodnou chuť zeleniny, jděte do nich! Z příslušných surovin svařte nálev. Do sklenic naskládejte koření a zeleninu. Sterilujte asi 12 minut, okurky se nesmí vařit (ideálně 85 stupňů Celsia). Paní Táňa po vytažení sklenice hned neotáčí, ale chladí víčka mokrou utěrkou, aby se lépe chytla. Otáčí je na několik hodin až druhý den.

5. Od Zdeny S. z Pyskočel: Klasika, která nezklame

Potřebujete: 50 cukerinů, 300 g cukru, 120 g soli, 1 l octa, 4 l vody. Do každé sklenice kuličku nového koření, 3 kuličky pepře, hořčičné semínko, snítku kopru, kousek cibule, půlku bobkového listu, asi 7 kg okurek.

Tenhle recept nemáte šanci zkazit! Smíchejte suroviny na nálev a asi 5 minut ho povařte. Do každé sklenice poté vložte koření a zeleninu, přidejte okurky, zalijte lákem a sterilujte při 85 stupních Celsia 25 minut. Snadný, ale léty prověřený recept, ideální pro zavařování ve staré automatce.

Jak zavařujete okurky vy? Nenechávejte si osvědčené recepty jen pro sebe a podělte se v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám