Hlavní obsah

5 partnerských rituálů, které podpoří vaši lásku. Zkusíte je?

Foto: Profimedia

Přemýšlíte, jak oživit váš vztah? Partnerské rituály vám v tom mohou pomociFoto: Profimedia

Reklama

Že rituály patří jen do ezoteriky? Naopak. Měly by být součástí i partnerských vztahů. Proč jim dělají dobře a jak si vytvořit svoji párovou tradici? Lepší dárek (nejen) k Vánocům si ani nemůžete dát!

Článek

Vzpomeňte si na svoji maturitu. Vybavujete si oblečení, pocity, prostředí? Možná vám v paměti utkvěly i nějaké barvy, zvuky či myšlenky. Proč to tak je?

Ukončení střední školy, stejně jako jiné významné události, jsou spojovány s tradicemi, které je odlišují od každodenních událostí. Tyto „rituály“ připomínají, že přecházíte z jedné životní fáze do druhé, a hlavně… mozek si je snadněji zapíše, takže později se k nim v myšlenkách můžete vrátit. Což platí i pro partnerství.

Léčivá výživa pro každého

„Dnes se žije hekticky a jsou na lidi kladeny velké nároky. Tuto uspěchanost pak vnášejí i do vztahů, a tím nabourávají harmonii, lásku i intimitu. Proto je velice dobré a účinné zastavit se a vytvořit si rituál se svým partnerem či partnerkou. Obohatíte a vyživíte tím sami sebe i váš vztah,“ vysvětluje koučka a ženská terapeutka Jana Zittová ze Školy pro ženy. A jejích pět tipů na „párové pravidelnosti“?

1. Rituál komunikace

„Připadá vám stále těžší pohovořit si o problémech se svým partnerem? Máte pocit, že mluvíte každý jiným jazykem? Domluvte se, že si uděláte alespoň jednou za týden svůj rituál komunikace,“ vysvětluje zmíněná odbornice a přidává postup.

„Vypněte televizi, telefon, posaďte se naproti sobě s rovnými zády, tak, aby se vaše nohy či ruce dotýkaly. Vezměte si do ruky nějaký předmět, který bude sloužit jako ‚mluvítko‘. Může to být kamínek, něco kulatého, co se dobře drží. A ten, kdo bude mít ‚mluvítko‘, ten začne hovořit o svých pocitech,“ popisuje Jana Zittová.

Foto: Profimedia

K důležitým momentům patří různá výročí. Nezapomínejte na ně!Foto: Profimedia

Mluvte o tom, jak se cítíte, když partner udělal to či ono. Neútočte, neobviňujte. Partnerovi, který pouze naslouchá a nikterak nezasahuje, posléze předáte „žezlo“ a požádáte ho, aby zopakoval předchozí vyslovené.

„Trápí tě, že nejsem víc s tebou kvůli práci.“ Pokud s výpovědí souhlasíte, partner poselství pochopil správně. Pakliže v jeho výpovědi něco chybí, vezmete si mluvítko zpět a přidáte informaci, na kterou partner zapomněl.

„Můžete mluvit i o pozitivních plánech a záměrech do budoucna, nemusí to být jen negativní témata,“ dodává koučka s upozorněním, že střídání partnerů v iniciativě je samozřejmostí.

2. Rituál zafixování příjemného zážitku

Pokud se vám něco společného podaří či zažijete nějaký krásný moment, je dobré zafixovat ho dárkem. „Například poděkovat drobností můžete třeba za intimní masáž. Pokaždé, když partner tuto drobnost vyndá nebo objeví, vzpomene si na onen výjimečný zážitek,“ říká Jana Zittová a přidává další tip.

3. Rituál láskyplných slov (překvapení)

Kdy jste naposledy udělali něco romantického? Napište na papírek povzbuzující a potěšující slova a schovejte jej. Uvidíte, co způsobí neočekávané překvapení z nalezeného vzkazu. Můžete napsat: „Děkuji ti za nádherný večer. Je krásné být s tebou. Líbí se mi tvé nápady. Miluji tě.“

Foto: Profimedia

Partnera něčím milým překvapit, i to patří ke šťastnému vztahuFoto: Profimedia

4. Kalendář lásky

„Kalendář je většinou přeplněný pracovními povinnostmi, ale málokdo si do něj pravidelně zapisuje třeba to, že třeba každý čtvrtek či neděli budete s partnerem. Škoda. Můžete si dát společnou vanu nebo večeři. Zkuste si vyhradit čas na něco, co oba milujete a budete se na to těšit. A dodržujte pravidelnost. Ta vám prohloubí vztah,“ dál vysvětluje Jana Zittová a apeluje i na délku partnerství.

5. Oslava výročí

Jeden z nejhezčích párových rituálů? Vzpomínka na výročí vztahu. „Udělejte si radost, jeďte někam na víkend. Můžete si i znovu vyznat lásku,“ připomíná koučka s upozorněním, že o vztah je potřeba pravidelně pečovat bez ohledu na to, jestli jste spolu rok nebo 30 let. A stejný názor mají i dvě americké výzkumnice, které se studiem párových rituálů dlouhodobě zabývaly.

Sarah Halpern-Meekin z univerzity Wisconsin a Laura Tach z univerzity Cornell potvrzují, že si páry, které využívají rituály, lépe pamatují důležité okamžiky vztahu a obecně jsou spokojenější a stabilnější. Tak na co ještě čekáte? Blíží se Vánoce, tedy ideální čas na nový začátek. Jaký rituál si osvojíte?

A co vy, máte s partnerem nějaký rituál?

Reklama

Načítám