Hlavní obsah

5 partnerských stereotypů: Co je pravda a co mýtus?

Foto: thinkstock

O vztahu ženy a muže se toho říká hodně! Ne vše se ale zakládá na pravděFoto: thinkstock

Reklama

O lásce a vztahu mezi mužem a ženou se toho hodně říká. My se na pár těchto partnerských stereotypů, které společnost všeobecně zastává, zaměřili. Něco je vážně pravda, něco ale jen mýtus!

Článek

Láska prochází žaludkem, chlapům jde jen o sex, ženy pořád mluví a tak dále. To je jen malý výčet toho, čemu se tak nějak všeobecně věří. Jenže je to vážně tak?

1. Každá holka sní o svatbě

Neexistuje žena, která by se nechtěla vdávat, která od dětství nesní o princeznovských šatech, hostině a velké slávě. A ta, co tvrdí, že po sňatku netouží, lže! Tak tohle je bohužel (možná díky bohu) mýtus!

„Řada žen v sobě má už jen díky pohádkám touhu po svatbě zafixovanou, ale zároveň tu už je generace dívek, které chtějí být primárně nezávislé. Ženy jsou dnes mnohem soběstačnější a nemusejí se hnát do manželství kvůli finančnímu zabezpečení a jistotě,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

2. Láska prochází žaludkem

Tak to je naprostá pravda! Hladový chlap bývá nesnesitelný, nepřístupný, neochotný, prostě na zabití. Ne nadarmo se říká (i když je to myšleno samozřejmě ve vtipu) „dejte tý potvoře doma nažrat, a pak něco chtějte“. S mužem, co má plný žaludek, se dá vyjít mnohem snáz a pro obě strany je to výrazně příjemnější.

„U muže více než u ženy funguje naplnění primárních potřeb, mezi které jídlo bezesporu patří. Takže s dobrou večeří a milým úsměvem ze své drahé polovičky mnohem snáze dostanete to, co chcete,“ upřesňuje psychoterapeutka Lucie Horníková.

Foto: thinkstock

O důležitosti jídla v lásce ovšem nepochybujte! Rozhodně nenechte svého muže hladovětFoto: thinkstock

3. Ženy pořád jenom mluví

Z určitého pohledu to je pravda, ale v některých situacích bývá problém umlčet i muže. Takže za nás je tohle jakýsi polomýtus. „Ženy mívají tendenci být skutečně upovídané v oblasti emocí a vztahů, kdy od muže očekávají určitou debatu a vysvětlování pozic. V ten moment to ale muž moc neumí. Na druhé straně i pánové umějí být drbny a povídat si od rána do večera, ovšem hodně záleží na tématu,“ říká Lenka Černá.

4. Muži myslí jenom na sex

Jde jim jednoduše jen o to jedno. Myslí na to pořád, chtějí to kdykoli a kdekoli, bez ohledu na náladu, starosti či povinnosti. Vážně jsou muži takové jednoduché sexuální mašiny? Kdepak! Je to jasný mýtus! „Ani muži nemohou mít sex jen tak, i oni potřebují něco cítit, mít náladu, povídat si, užít si předehru,“ tvrdí Lenka Černá.

Stejně tak neplatí tvrzení, že muži zahýbají kvůli nedostatku sexu, kdežto ženy kvůli chybějící lásce a citům. „Tak černobílé to skutečně není. I muži mají rádi ve svém vztahu klid a ne vždy si nutně potřebují dokazovat svou mužnost,“ říká Lucie Horníková. Lidé obecně zahýbají, když jim ve vztahu dlouhodobě něco schází, a nemusí to být vždy jen sex. Většinou muže i ženy trápí spíš nedostatek podpory, porozumění, společných zážitků, plánů do budoucna a podobně.

Foto: thinkstock

Muži myslí jen na sex? Omyl, dámy! I jim jde o lásku a cityFoto: thinkstock

5. Muž je hlava rodiny, žena krkem

O tom, kdo většinou doma velí, se vedou nejrůznější diskuse. Padají slova jako macho, diktátor, ale třeba také podpantoflák. Ideální je, když ve vztahu funguje jakási rovnost, ale přiznejme si, že na tomhle tvrzení něco je.

Ženy mají na své partnery skutečně velký vliv, to nelze popřít. Když to s muži umíte, cítí se s vámi dobře, vědí, že je milujete, snesou vám prostě modré z nebe. Dalo by se říct, že v tomto případě platí i pořekadlo „jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá“.

Napadají vás ještě další partnerské stereotypy? A jsou to mýty nebo čirá pravda?

Reklama

Načítám