Hlavní obsah

5 pravidel, díky kterým budete v životě šťastnější

Foto: thinkstock

Myslíte, že se vám nikdy nepovede žít šťastným a vyrovnaným životem? Snad vám v tom rady Toltéků pomohou!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete být šťastní ihned? Co mají společného lidé, kteří jsou celý život v pohodě, uměle vytvořené problémy neřeší a prakticky se nemění? Záměrně nebo nevědomky dodržují 5 dohod Toltéků. Zkuste to i vy!

Článek

Přestaňte sami sobě komplikovat život. Jak na to? Existuje pět kroků, pět dohod, které uzavřete sami se sebou a začnete s jejich dodržováním hned. Tento návod, který vychází z učení Toltéků a který někteří už možná znáte, sepsal spisovatel Don Miguel Ruiz. Vychází z toho, že váš současný život je jako dům postavený na vratkých základech. Uzavíráte s okolím jednu dohodu za druhou, jenže ty neodpovídají vaší vnitřní pravdě, nejste šťastní, trápíte se a máte pocit, že z nešťastného života není cesty ven. Ale je. Vykročte mu vstříc teď hned!

1. Važte slova

Já jsem hloupá! nebo Vždyť ona je husa! Slyšíte se? Slovo je nejmocnější dar, ale i zbraň. Proto byste si měli osvojit první dohodu: Já svým slovem nezhřeším. Nikdy se neshazujte, ubližujete si. A útočíte-li na druhého, postupujte uvážlivě. Zlý útok se vám vrátí vždy, jde o jakýsi jed, který prskáte kolem sebe – pomluvou, nenávistí, intrikařením. Začne se šířit nekontrolovaně jako vir a pohltí i vás. Přestanete-li vysílat jed slovem, nebudete v tomto prostředí aktivní a stanete se vůči němu imunní, nic vám neudělá. Nebude to úleva?

2. Neberte si nic osobně

Řekne-li vám někdo „Ty jsi hloupý, blázen, ignorant...“ je to o něm, ne o vás. Pokouší se vnést svoji pravdu do vaší. Přijmete-li myšlenku druhého za svoji, že hloupý jste, zbytečně si ubližujete. Proč to na vás lidé zkoušejí? Kvůli egu. To se vyvíjí během dospívání, výchovy, jste ochočováni, učíte se brát věci osobně. Jen děti si myslí, že za všechno můžou – za hádky v rodině, za to, že jsou nemocné... Myslíte si o sobě totéž i v dospělosti? Pak vaše dospělé ego není v pořádku. Potřebujete nadhled, ne neustálou potřebu dokazovat ostatním vlastní pravdu a hodnotu. A proto si neberte nic osobně, odpovědnost máte jen za svoje činy.

Foto: thinkstock

Šuškání, pomluvy a intriky se vám vždycky vrátí, a věřte, příjemné to nebude!Foto: thinkstock

3. Nevytvářejte si žádné domněnky

Co když se vybourali?! Co když je někdo přepadl?! Měla tu být před pěti minutami. Je v pořádku?! Hypnotizujete telefon a často bezdůvodně trápíte sami sebe. Nebo co když má milenku? Lidé jsou schopni trávit i měsíce v pochybách a utrpení, přitom bezbolestné řešení bývá na dosah – zeptejte se. Další pravidlo pro klidný život zní: Ptejte se, nedomnívejte se, ať jsou základy vašeho jednání správné a základy pevné.

Možná jen něco špatně pochopíte, vezmete si to osobně a nepříjemnost je na světě. Řešení je i v odvaze: ptejte se tak dlouho, jasně a srozumitelně, dokud vám nebude všechno jasné. Druhý má právo neodpovědět, ale minimalizujte domněnky. A když lže? I to je v pořádku. Má strach, abyste neobjevili, že není dokonalý. Sejmout tuto masku bude obtížné, ale jde to.

4. Dělejte vše, jak nejlépe dovedete

Za všech okolností konejte – ne více a ne méně, než tak, jak to jde.Budete-li se přepínat, dosažení cíle bude trvat déle. Budete-li dělat méně, než jak nejlépe dovedete, budete frustrovaní, začnete se obviňovat a litovat se. Výsledky budou různé podle situace, při nemoci, únavě, ale svědomí budete mít čisté a v sobě klid, protože v každou chvíli, v každém období, budete dělat vše, jak umíte nejlépe. Ten pocit je k nezaplacení.

Foto: thinkstock

Když odpočíváte, odpočívejte. Když pracujete, snažte se o poctivé a kvalitní výsledkyFoto: thinkstock

5. Buďte skeptičtí, ale naslouchejte

Jen v umění skutečně naslouchat můžete vědět, co druzí chtějí. Je na vás, jestli budete reagovat, souhlasit, nebo dáte druhému, co chce. Pozorně naslouchejte, ale skepticky. Jak přesně na to? Oprostěte se od emocí, přemýšlejte nad tím, proč co který člověk říká. Jen tak poznáte tichou pravdu. Říká vám, že máte ošklivé a křivé prsty? Možná je křivé máte. Z jeho pohledu jsou ošklivé, protože se na ně zaměřuje a líbí se mu jen symetrické a dokonalé. Ale z vašeho pohledu přece mohou být krásné – máte na ně jiné nároky. Řešením je tedy naslouchat, zvažovat – a pak si vybrat.Podle vlastní pravdy. Uvidíte, osvobozuje to.

Máte přátele, kteří si na nic nehrají, nelžou, nepomlouvají? Zkoušeli jste žít podle dohod Toltéků? Napište nám o tom do diskuse!

Reklama

Související témata:

Načítám