Hlavní obsah

Co byste neměli skladovat v koupelně?

Foto: LStockStudio, Shutterstock.com

Foto: LStockStudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ručníky, župan nebo kartáček na zuby. Ačkoliv si většinou myslíte, že právě koupelně říkají tyhle věci domov, opak je pravdou. Proč sem nepatří a pro jaké další předměty to ještě platí?

Článek

Župan věšíte na háček vedle sprchy, zubní kartáček máte v kelímku na umyvadle vedle štětců na líčení, žiletka odpočívá na poličce nad vanou či sprchou. Zdá se v pořádku skladovat takové věci v koupelně, pravdou ale je, že vlhkost a teplo je mohou poškodit. Co tedy do koupelny nepatří dlouhodobě?

1. Léky

Léčiva by měla být skladována při pokojových teplotách v rozmezí 18–22 °C. V koupelně často panují teploty vyšší, k nim se navíc přidává vlhkost. „To všechno může ovlivnit účinnost léků v blistru a způsobit, že projdou ještě před vypršením stanovené lhůty. Léky v lahvičkách by ale proti vlhkosti měly být utěsněny dobře,“ říká profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně.

2. Ručníky

Vlhkost a vysoké teploty vytváří živnou půdu pro plísně, z toho důvodu není dobré v koupelně dlouhodobě skladovat ručníky. Ty, které denně používáte, byste měli maximálně po týdnu vyměnit, ostatním ručníkům bude lépe ve skříni třeba v ložnici. Podobně je to i s županem, tomu bude lépe na háčku v jiné méně vlhké a teplé místnosti.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Župan do koupelny nepatří, stejně jako ručníkyFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

3. Listoviny

Možná si rádi počtete ve vaně, knihy a časopisy ale do koupelny rovněž nepatří. Je v pořádku, když si knihu přinesete a po koupeli ji zase odnesete, dlouhodobé skladování se ale podepíše na kvalitě papíru i vazby – ty totiž absorbují vlhkost ze vzduchu, což se projeví zvrásněním. Platí to jak pro knihy, tak pro jiné listoviny.

4. Šperky

Šperkům svědčí chlad a sucho – že se tradičně ukládají do šperkovnic, má proto dobrý důvod. Koupelna šperkům nesvědčí a to právě kvůli vlhkosti, která způsobuje rychlou únavu materiálu, což se týká zejména stříbra. Pokud necháváte šperky v koupelně, nemůžete se divit, že vypadají sešle.

5. Kartáčky

Pokud máte toaletu spojenou s koupelnou, pak byste tu neměli volně nechávat zubní kartáčky. Vědci z Manchester University v Anglii totiž už v roce 2012 zjistili, že zubní kartáček může ukrývat až 10 milionů bakterií, přičemž část z nich pochází z fekálií, jejichž výpary po spláchnutí putují ovzduším v místnosti. Abyste minimalizovali kontaminaci kartáčku, zavřete před spláchnutím víko toalety. Po každém použití také kartáček důkladně omyjte a nechte uschnout na vzduchu.

Volně na umyvadle byste neměli skladovat ani mezizubní kartáčky. „V jejich vláknech se množí bakterie a ty mají negativní vliv na dásně. Ve chvíli, kdy řešíte problém s krvácením dásní, zvyšujete riziko zánětu. Je lepší pořídit si stojánek, kartáčky po použití oplachovat horkou vodou a nechat oschnout,“ upozorňuje zubní lékařka a odborná garantka značky Splat Jana Karbusická.

Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Pokud je nechcete mít plné bakterií, nenechávejte zubní a mezizubní kartáčky volně ležet na umyvadleFoto: Ollyy, Shutterstock.com

6. Kosmetické potřeby

Make-up, korektor, pudr nebo rtěnka jsou v koupelně vystaveny nežádoucímu teplu a vlhkosti, které umožňují šíření plísní a bakterií a podepisují se na ztrátě konzistence a kvality těchto produktů. Platí to i pro štětce a štětečky, na nichž mohou ulpívat bakterie z toalety, jako je tomu u zubních kartáčků.

7. Parfémy

S koupelnou si dlouhodobě nerozumí ani parfémy. Kolísání teplot může zničit molekulární soudržnost voňavky a způsobit, že zkysne – jakoby se srazí a už nebude vonět tak, jak by měla.

8. Žiletky

Podobně jako u ručníků platí, že kusy, které zrovna používáte, můžete v koupelně za situace, kdy je pravidelně měníte, nechat. V případě náhradních žiletek by ale vlhkost mohla zapříčinit rez nebo jejich otupení, takže by se staly nepoužitelnými ještě dříve, než byste po nich skutečně sáhli.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Žiletka odpočívající ve stojaté vodě na vaně se stává semeništěm nežádoucích mikroorganismůFoto: RossHelen, Shutterstock.com

9. Laky na nehty

Většina laků na nehty vydrží zhruba 2 roky, tato doba se však výrazně zkrátí ponecháním v koupelně. Teplo a vlhko způsobí narušení jejich konzistence, vyschnutí a drolení, případně nadměrnou hustotu nebo naopak řídkost.

Reklama

Načítám