Hlavní obsah

5 rodičovských dilemat: Vyřešili jsme je za vás!

Foto: thinkstock

Dítě v posteli rodičů je problém mnoha rodin. Jak tohle dilema vyřešit?Foto: thinkstock

Reklama

Nejistota, neustálé rozhodování o nejrůznějších věcech, a pak zpytování vlastního svědomí, zda bylo dané rozhodnutí správné. Rodičovství je prostě plné dilemat. Některá z nich vyřešíme za vás!

Článek

Chcete být dobrými rodiči, správně vychovávat své děti. Jenže ta tíha zodpovědnosti je někdy příliš velká. Pokusíme se vám ulehčit alespoň pět častých rodičovských dilemat.

1. Fyzické tresty

Jedni razí heslo, že „jedno plácnutí je leckdy lepší než sáhodlouhé vysvětlování“, pro druhé je fyzický trest nepřípustný. Pravdu nemají nejspíš ani jedni. „Fyzické tresty je potřeba použít ve správnou chvíli a ve správné míře. Když mi dítě vběhne do silnice, tak mu potřebuji naprosto jednoznačně doručit informaci, že se to už nesmí opakovat, protože další taková situace by mohla být poslední. A pár plácnutí přes zadek je v tu chvíli srozumitelnější sdělení než dlouhé vysvětlování,“ říká psycholožka Katarína Filasová. Vedle toho ale pleskat dítě po ručičce poté, co omylem vylilo hrnek s mlékem, je čirý nesmysl.

Četnost fyzických trestů pak velmi často souvisí s tím, jak má rodina nastavené hranice toho, co je a co není přípustné. „V podstatě o co větší nejednoznačnost v pravidlech a požadavcích, o to víc pak trestů. A to rozhodně nepovažuji za funkční. Fyzický trest má posloužit jen k jakémusi podtrhnutí celkového postoje, je to jen takový doplněk v krajních případech,“ dodává Katarína Filasová.

Foto: thinkstock

Škoda rány, která padne vedle? Nebo fyzické tresty odmítáte? Tohle téma je velmi složitéFoto: thinkstock

2. Šátek nebo kočárek

Čím dál častěji se objevují názory, že kočárek není pro dítě přirozený, že je v něm odtrženo od matky. Zato v šátku máte miminko stále na srdci, v přirozené poloze, hřejete ho vlastním tělem. Ovšem militantnost (a to jakékoli strany) není na místě. Dítě je spokojené, když je spokojená jeho matka. Zvolte to, co vyhovuje vám a aktivitám, které hodláte s miminkem podnikat. Nebo si pořiďte obojí a používejte podle aktuální potřeby.

3. Dítě v posteli rodičů

Začíná to tím, že miminko celé noci propláče a znavená matka si jej v zoufalství bere k sobě do postele. Později je z toho zvyk, který není snadné odnaučit. Ale dítě by mělo mít svou vlastní postel. Je to bezpečnější (u malých miminek hrozí zalehnutí rodičem či udušení těžkou peřinou), navíc ve svém se vyspí kvalitněji.

A i vy a váš muž máte nárok na vlastní místo ke spánku a nepodceňujte ani vliv, jaký to má na váš partnerský život. „V rámci rodinného života je těžké uspokojit všechny, ale pokud váš muž každý večer odchází spát jinam, měl by se váš poplašný alarm rozezvučet,“ varuje klinická psycholožka Angharad Rudkin.

Foto: thinkstock

Čím víc má rodina členů, tím težší je, aby se všichni cítili skvěle. Ale jde toFoto: thinkstock

4. TV v dětském pokoji

Pokud má vaše rodina jasně stanovená pravidla týkající se sledování televize, není nutné se tím až tak trápit. „Dítě může strávit celý den před televizí klidně v obýváku. Pokud mu je ale jasné, že se pouští jen jedna pohádka před usnutím, tak se může pouštět i v dětském pokojíku. Je to o pravidlech a nastaveních, ne o tom, kde se televize nachází,“ říká Katarína Filasová.

5. Sladkosti

Čokoláda? Bonbony? Lízátka? Ani za nic? Nebo má naopak vaše dítko neomezený přístup k těmto pochoutkám? Obojí je nejspíš špatně. Zdravá výživa je pro vývoj dětí velmi důležitá, ale zcela sladkosti vyčlenit z jídelníčku je téměř nemožné. Oslavy narozenin u kamarádů či složení pokladů při různých bojovkách. Jak se asi vaše ratolest bude cítit, až mu vyhrané dobroty odeberete a dáte mu do ruky jablko?

Opět to chce jasná pravidla a hranice. V tomto směru vážně platí pořekadlo o zlaté střední cestě.

A jaká dilemata trápila vás?

Reklama

Načítám