Hlavní obsah

5 silvestrovských nehod: Jak si s nimi poradit?

Foto: Thinkstock

Konec roku je příležitostí k radovánkám, které ale nemusí dopadnout dobřeFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ten okamžik, kdy končí starý rok a začíná nový, si chce člověk užít v dobré náladě a bez starostí. Proto dlouho dopředu nakupuje, vaří, plánuje a zdobí. Ale stačí jedna tragická událost a je – v lepším případě – po veselí. Víte, co vás poslední den v roce může potkat za neštěstí?

Článek

Chcete před přáteli naposledy zapálit adventní věnec, a on chytne? Přestane vám fungovat chladnička právě tehdy, když ji máte plnou jídla a pití? A vylije vám návštěva červené víno na bílou sedačku? Poradíme vám, jak při podobných silvestrovských nehodách pokračovat.

Problém číslo 1: požár

Nikoli Vánoce, ale právě přelom roku je podle hasičů období, kdy v domácnostech nejčastěji hoří adventní věnce nebo stromečky. Jehličí už je suché, a tedy vzplane mnohem snadněji než ve svátky. Stejně tak hasiči varují před nesprávným uchováním rachejtlí a velmi často za požár může i nepořádek na balkoně. Jen se jděte podívat, zda tam náhodou nemáte ještě papíry od vánočních dárků a krabice, které se chystáte časem hodit do kontejneru na tříděný odpad. Stačí totiž jedna zbloudilá pyrotechnická hračka, a tohle všechno mlže vzplát.

Co dělat pokud taková situace nastane? Dnes už mají mnozí v autě malý hasicí přístroj, tak možná by ho nebylo od věci přinést si na poslední noc v roce do bytu pro „strýčka příhodu“. Jestliže nic takového nevlastníte, pomůže i obyčejná voda – pozor však na elektrická světýlka –, nebo třeba deka, osuška či jiná látka. Pokud neztratíte hlavu, namočte ji ještě do vody! Ale pozor, musí jít vždy o nehořlavé materiály, silonová dečka ze stolku nebo tolik oblíbené fleecové deky za pár korun jsou hořlavé, a nejenže s nimi nic neuhasíte, ale naopak ohni pomůžete!

Foto: Thinkstock

Je krásný, plný světel, svíček... a od nich může přijít nemilé překvapeníFoto: Thinkstock

„Pamatujte, že lidské zdraví je vždy cennější než majetek a rozhodně se nepokoušejte požár zlikvidovat za každou cenu sami. A co nejdříve ho oznamte hasičům prostřednictvím tísňové linky 150 či 112,“ radí Vladimír Vonásek na stránkách Hasičského záchranného sboru.

Problém číslo 2: chladnička nefunguje!

Je to ale smůla, zrovna letos vám přestane fungovat chladnička s mrazničkou, přitom teploty venku šplhají k osmi stupňům, sousedé odjeli na hory a vy máte lednici i mrazák plný jídla, které budete muset za pár hodin vyhodit.

Budete-li se držet naší rady, spoustu toho zachráníte. „Moderní spotřebiče mají určitou odolnost proti výpadku proudu nebo při poruchách, ta je u chladniček dvanáct až dvacet čtyři hodin, u mrazniček to může být hodin až třicet," vysvětluje Eva Kučmášová ze společnosti Whirlpool a dodává, že aby tohle platilo, nesmíte pořád otevírat dvířka a kontrolovat, jak to uvnitř vypadá.

Vyndejte tedy veškeré pití a jídlo, které potřebujete na večer, dejte ho na balkon či za okno, deset stupňů na krátkodobé skladování stačí.

Zbývá-li vám čas, můžete připravit Silvestrovské pohoštění jinak: Upečte ho!

Na lednici nalepte ceduli neotevírat nebo dvířka přelepte páskou, co kdybyste nad ránem na nehodu zapomněli, a neotvírejte ji! Takto by vám potraviny pro dlouhodobější skladování měly vydržet do pondělního rána, kdy budete moct řešit, co s nimi – tedy požádat známé a sousedy o uložení, zavolat opraváře nebo koupit nový přístroj.

Foto: Isifa

Na některé karamboly se naštěstí může vzpomínat s úsměvemFoto: Isifa

Problém číslo 3: politá pohovka

Červené víno na bílé pohovce nebo vosk ze svíček na křesle patří k častým nehodám, se kterými se setkáte nejen na Silvestra. Pamatujte, že v takovém případě jde především o rychlost. Tekutinu co nejdříve odsajte papírovou kuchyňskou utěrkou či jinou savou látkou. Na flek po červeném pak nalijte trochu bílého vína, které zneutralizuje barvu, opět odsajte a místo otřete čistou vlažnou vodou.

Že možná nebudete tolik při smyslech, abyste tohle zvládli? Když na skvrny od pití a jídla přijdete až druhý den, vezměte třeba lžičku či příborový nůž a oškrábejte maximum nečistot. Udělejte roztok z vody a mýdla, vezměte houbičku či hadr a místo čistěte krouživými pohyby, které směřujete od okraje doprostřed, aby se vám flek nezvětšoval. Pak místo opět vysušte a až potah uschne, přeluxujte ho.

Další podrobnosti najdete v článku: Chcete mít gauč stále jako nový?

Problém číslo 4: pes se bojí

Další silvestrovskou katastrofu, kdy kamarádce v panice utekl pes a zakousl jiného, přidává moje kolegyně Jana Netopilová. Pokud se bojí i váš pes, rozhodně platí, neberte ho ven! Právě tam se může leknout a utéct, a pokud neublíží on, může se něco stát jemu.

Foto: Thinkstock

Silvestrovské oslavy s výbuchy a rachejtlemi jsou pro zvířata stresujícíFoto: Thinkstock

Lepší je nechat ho doma a zavřít třeba do koupelny, kde nejsou rachejtle zvenku tolik slyšet. Veterináři však doporučují, aby s ním někdo zůstal a uklidňoval ho. Zavření v malém prostoru nepůsobí dobře na psychiku zvířete.

Pomoci mohou i utišující prostředky, ale jejich volbu byste měli konzultovat s veterinářem. A také nejprve vyzkoušet, protože na zvíře fungují různě. Některé po nich usne, jiné je naopak aktivnější a nervóznější. Rozhodně ale nepoužívejte ty lidské, zvířeti mohou uškodit.

Problém číslo 5: uklízejte po sobě!

Pokud jsme vás silvestrovskými nehodami vyděsili, na závěr přidáváme jednu „katastrofu“ s dobrým koncem, kterou zažila kolegyně Monika Rajtrová, která tráví poslední den na horách na chalupě s kamarády a jejich dětmi. „Na kutě jsme tenkrát odcházeli poměrně dost dlouho po půlnoci a nějak jsme zapomněli sklidit v kuchyni nedopité láhve se zbytky různého alkoholu. Druhý den ráno jsme trochu déle vyspávali, když nás kamarádka probudila a zděšeně nám řekla, že její tříletý syn je snad opilý. A opravdu byl! Prostě vstával z nás první, šmejdil po chalupě, ochutnával, co ještě nikdy neochutnal, a bylo to. Kamarádka ho uložila a spal jako dudek.“

Tedy poslední rada říká: buď všechno dopijte, nebo alkohol dobře ukliďte!

Veselého Silvestra! A pokud máte také za sebou nějakou kuriózní nehodu,  napiště ji do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám