Hlavní obsah

5 tipů, díky kterým zamilovanost ve vztahu nevyprchá

Foto: Profimedia

Recept na štěstí není složitý. Vlastně se všechno odvíjí od toho, že se máte rádi...Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete patřit k párům, kterým ostatní závidí štěstí, pohodu, zamilovanost a harmonii? Osvojte si pět návyků těch, kdo se svými životními partnery prožívají krásné chvíle! Začít můžete ihned!

Článek

Podle sexuologa Petra Weisse se zamilovanost charakterizuje jako erotická fascinace. „Je to pověstné období celkové intoxikace organismu vlastními drogami. Jedná se o dočasný a iracionální stav, který trvá obvykle v průměru dva roky,“ zastává názor odborník, který tak pochopitelně nevylučuje, že by páry citově i sexuálně nemohly být šťastné i po uplynutí této „zaláskované karantény“.

Co udělat proto, aby to v posteli i mimo ni klapalo? Magazín Woman’s Health přinesl seznam pěti pilířů spokojených partnerství. Učte se…

1. Projevy smyslného zájmu

„Za jeden z nejdůležitějších sexuálních návyků šťastných párů je považován sexuální zájem,“ tvrdí sexuální terapeutka Ursula Ofman z New Yorku, která se odvolává na svoji klinickou praxi. „Často vidím, že zvlášť ženy hodně slevují a myslí si, že muži nestojí o to, aby je jejich žena dobývala,“ vysvětluje s tím, že šťastné páry vědí, že nemusí dělat velké věci, jak si mnozí myslí.

K jejímu názoru se přidává i psychiatrička a taktéž sexuální terapeutka ze stejného města Madeleine Castellanos. „I během telefonního rozhovoru při obědě můžete říct ‚chybíš mi‘.“ Vždyť co vám to udělá?

Foto: Profimedia

Umíte projevit nefalšovaný zájem o svůj protějšek? A nejde jen o erotikuFoto: Profimedia

2. Soustředění se na pozitivní věci

„Spokojené páry sdílejí to, co je baví, a to pozitivním způsobem. Přece se nebudou zaměřovat na to, co se jim nelíbí. Tak kritiku stranou, prosím,“ popisuje další položku třetí odbornice, tentokrát americká sexpertka Jane Greer, která tvrdí, že cítíte-li se nepříjemně, samozřejmě musíte s partnerem komunikovat, ale tohle je něco jiného.

Přesměrujte svoje myšlení na kladnou vlnu, aby negativní postoj nezničil váš vztah. „Vždyť koš přece není to nejdůležitější. Hlavně, že mě má ten Tomáš rád."A co se týče frekvence sexu, z chronické únavy nedělejte vědu. Spíš jen mějte přehled o tom, kolik milostných setkání oba potřebujete k tomu, abyste byli spokojení. A co dál?

3. Fantazírování

Podle terapeutky Madeleine Castellanos, ať už sdílíte všechny své hříšné detaily nebo své fantazie držíte pod pokličkou, šťastné páry se nevyhýbají tomu, aby jejich mysl bloudila v neznámých vodách. „Fantazírování je skvělý způsob, jak udržet primární čerpadlo pro vaše srdce a vášně v chodu,“ podotýká s tím, že sny a touhy jsou povoleny pro každého. Maximálně!

Foto: Profimedia

Své sny byste si měli umět sdělitFoto: Profimedia

4. Rozlišení mýtů

Bylo by úžasné, kdyby všechno šlapalo jako v romantickém filmu, ale reálný život je o něčem jiném. Ursula Ofman proto dál doporučuje „spadnout na zem“.

„Všichni spokojení nemají pocit, že sex musí být pokaždé velkolepý. Vždyť to není sport,“ uvádí a apeluje na jednu skutečnost. „Akorát to funguje tak, že pokud sex máte jen zřídka, pravděpodobně bude těžší mít dobré zkušenosti.“ Že by bludný kruh? Ven se dostanete takhle…

„Šťastné dvojice jsou otevřené sexuálním touhám, i když zrovna není vhodná doba. To znamená, že pokud na sex nemáte náladu, vynahradíte to partnerovi třeba druhý den nebo přejdete k ruční práci. Neřeknete jenom ‚ne‘ a odmítnete ho,“ objasňuje a přidává i další bod seznamu. Netvařte se kysele!

5. Psychická přítomnost i naladění

Partner vás vyrušil od seriálu? Tváříte se, že sex je jenom povinnost? Tak to je špatná zpráva pro vaše partnerství. „Není nic horšího než se duchem neúčastnit intimního spojení,“ uzavírá Ursula Ofman a přidává upozornění, že zvlášť ženy se často dostávají do rozpoložení, kdy dávají nudu najevo otřesnými výrazy. Patříte k nim?

A co děláte pro štěstí vašeho partnerství vy?

Reklama

Související témata:

Načítám