Hlavní obsah

5 tipů, jak nejrychleji spalovat tuky

Foto: thinkstock

Šetřete svůj čas i peníze a spalujte při pohybu své tuky co nejlépeFoto: thinkstock

Potřebujete se hýbat, abyste svým faldům dali vale? Jděte na to chytře a efektivně, ať nemrháte svým časem a penězi. Poradíme vám, jak spalovat tuky na maximum!

Článek

Pohyb vážně nemusí být jen nutné zlo. Přinese vám uvolnění, ale i lepší postavu či minimálně dobrý pocit ze sebe samotných. Ať tak či tak, důležité je však vsadit na pohyb, který vám umožní efektivně hubnout. Zeptali jsme se proto odborníků, jak pohybem spalovat tuky co nejlépe. Zde jsou jejich odpovědi:

1. Vyberte správně

Aby vaše cvičení bylo efektivní, musí být komplexní a svižné. „Plavání je sice skvělé na protažení těla a i dobrý relax, ale v rekreační podobě jím nezhubnete,“ uvádí trenérka Aneta Procházková. Přiklání se k dynamičtějším sportům: kruhové tréninky, běhání, hardcore tréninky, crossfit, svižná chůze, zumba, jízda na kole či nyní v zimě lekce spinningu... Nejúčinnější je podle ní kombinace více druhů cvičení, která zamezí tomu, aby vás to brzy přestalo bavit.

Foto: thinkstock

Cvičit byste měli ani ne moc, ani málo – to funguje nejlépeFoto: thinkstock

2. Hlídejte si tepovku

Klíčem ke spalování tuků je také pohyb v optimální tepové frekvenci, tedy v určitém rozmezí, při kterém se tuky nejrychleji odbourávají. „Když je váš tep vyšší, nemůžete popadnout dech a jste zpocení, spaluje vaše tělo místo tuků pouze cukry,“ vysvětluje Petr Kořínek ze studia Expreska. Při nižší tepové frekvenci zase mnohem déle trvá, než spalování tuků začne, počkáte si na něj až 40 minut. „Kruhový trénink je v tomto ohledu naprosto unikátní. Do optimální tepové frekvence se díky rychlému střídání aerobních a anaerobních aktivit dostanete už za pár minut,“ dodává trenér.

3. Po probuzení na lačno

První hodina po probuzení má prý největší vliv na to, jakou náladu budete mít po celý den. „Myslete na to a využijte ji maximálně efektivně – udělejte něco pro sebe,“ radí nutriční specialistka Olga Jandová.

Je dobré se před tím najíst, nebo ne? Pokud jdete sportovat do půl hodiny po probuzení, tak ne. Jen se zlehka napijte. Pokud bude pauza po probuzení delší, lehce se nasnídejte, vhodná je třeba půlka banánu. Nebudete hladovět a cvičení či běh si užijete. Ať tak či tak, ranní aktivita vždy umí rozpohybovat metabolismus, což jde v ruku v ruce s hubnutím.

Foto: thinkstock

Správné jídlo před pohybem i po něm vám pomůže zbavit se faldůFoto: thinkstock

4. Ráno nejefektivněji

A kdy je nejlepší doba na spalování tuku? Ideálním časem je na to podle odborníků šestá a osmá hodina ranní. „Ráno sice bývá lidský organismus dehydrovaný, má vyčerpané zásoby glykogenu ve svalech a chybí mu vitaminy, ale zároveň je odpočinutý po spánku," uvádí Petr Kořínek. „Proto při správně zvoleném cvičení, kdy snížíte běžnou zátěž a délku omezíte třeba jen na 20 až 30 minut, dochází při aerobním tréninku k nejefektivnějšímu spalování tuků,“ doplňuje odborník. Platí ale, že cvičení či běh takhle ráno nemusí vyhovovat každému.

5. Jídlo před cvičením a po něm

Stejně tak dodržujte zásadu dvě až tři hodiny před cvičením jíst jen lehčí jídlo. „Pokud chcete využít takzvaného pospalovacího efektu, při kterém dochází k využívání mastných kyselin, tedy tuků, tak je potřeba zhruba 30 až 40 minut po docvičení nic nejíst, pouze pít," uvádí nutriční expertka Ing. Iva Veselá z poradny Food Life. Teprve pak si dejte menší svačinku.

Co vy na to? Jdete na to? ;-)

Reklama