Hlavní obsah

5 triků, jak mít ráno po probuzení skvělou náladu!

Foto: Profimedia

Kvalitní spánek je zárukou snazšího probouzeníFoto: Profimedia

Reklama

Co se ranního vstávání a večerního ponocování týče, existují dva typy lidí. Skřivani a sovy. Ti první zvládají rána v pohodě. Patříte-li ovšem k sovám, rána jsou pro vás hotová muka. Jak je zmírnit?

Článek

Sovy nebudou mít brzké ranní vstávání nikdy úplně v lásce. Mají už tak zkrátka nastavený biorytmus. Většina lidí nočního chronotypu ale dělá ještě tu chybu, že místo toho, aby si ráno co nejvíce zjednodušila a zpříjemnila, dělá si ho spíše horším.

Jak tedy zařídit, abyste rána zvládali s lepší náladou?

1. Vstaňte dříve

Je to sice naprostý paradox, ale opravdu si brzké ranní vstávání usnadníte tím, že vstanete ještě o něco dříve. Vězte, že deset patnáct minut spánku navíc už vás nevytrhne. Ovšem mít tento čas ráno k dobru se hodí.

„Ráno byste se měli vyvarovat spěchu. Pokud odoláte pokušení zamáčknout budík a ještě si několik minut poležet, dosáhnete ranní pohody či alespoň příjemného pocitu, že máte věci pod kontrolou a stíháte,“ uvádí MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a zdravý životní styl.

Foto: Profimedia

První věc, kterou byste po probuzení měli udělat, je napít se velké sklenice vodyFoto: Profimedia

2. Usilujte o kvalitní spánek

Sovám se často radí, ať chodí spát dříve, stejně jako skřivani. Pokud jste noční typ, tak víte, že je to nepopsatelně náročný úkol. Můžete jít v půl desáté do postele, ale stejně nebudete moct usnout.

Je proto důležité usilovat aspoň o co nejkvalitnější spánek. Spěte v chladné vyvětrané místnosti, a hlavně v absolutní tmě, protože tělo se ke spánku ukládá díky hormonu melatoninu, který se vyplavuje, když se ocitáte ve tmě. Právě proto se v zimním období obvykle vstává hůře než v létě, kdy ráno dříve svítá. Důležitá je i lehká večeře před spaním a ideálně umírněná konzumace alkoholu. Jeho vyšší dávky totiž spánek výrazně narušují a způsobují noční probouzení.

3. Pusťte si oblíbenou hudbu

Víte, jak působí oblíbená hudba na psychickou i fyzickou stránku člověka? Naprosto neuvěřitelně! Zmiňme třeba drobnosti jako, že posiluje imunitu, snižuje krevní tlak, pomáhá docílit hlubokého dýchání, snižuje svalové napětí, zlepšuje paměť, zvyšuje kreativitu,... V neposlední řadě – co vás ve spojitosti s ránem bude zajímat asi nejvíce – reguluje hladinu stresového hormonu kortizolu, a naopak výrazně zvyšuje produkci endorfinu neboli jednoho z hormonů štěstí.

Foto: Profimedia

Ranní pohodu podpoří vaše oblíbená hudbaFoto: Profimedia

4. Hned po probuzení se pořádně napijte

Během noci většinou nepijete. Ovšem stále dýcháte, čímž o vodu v těle přicházíte. Ráno tělo proto potřebuje okamžitou hydrataci, takže se hned po probuzení pořádně napijte. Uvidíte, jak vás to vzpruží. Už jenom proto, že voda je transportní médium, takže přenáší kyslík a usnadňuje přísun živin k buňkám.

„Nejrychleji biologicky využitelná je vlažná voda. Vlažný nápoj je pro probouzející se tělo nejpříjemnějším, protože ho může okamžitě využít. Nemusí teplotu nápoje přizpůsobovat teplotě těla,“ vysvětluje Hana Mojžíšová.

5. Těšte se na úžasnou snídani

Do snídaně investujte ten čas, o který jste vstali dříve. Ono je vážně příjemné ráno vstát, udělat všechno potřebné a posledních dvacet minut před odchodem z domu věnovat snídání. Věřte, že si tak zlepšíte celý den, zvláště pokud posnídáte něco výživného, co vám dodá energii.

„Co se týká skladby snídaně, měla by obsahovat sacharidy, přednostně takzvaně komplexní, jako je celozrnné pečivo, dalamánek, müsli s vyšším obsahem vlákniny či vločky. Dále by v ní měly být zastoupeny i bílkoviny – tvaroh, jogurt, sýr, šunka nebo vejce. A pokud nemusíte řešit hmotnost, tak tam patří i trocha másla či rostlinného tuku,“ popisuje dietoložka Karolína Hlavatá z inciativy Vím, co jím a piju.

Čím si zpříjemňujete ráno vy?

Reklama

Načítám