Hlavní obsah

5 věcí, které vám pomalu, ale jistě ničí mozek

Foto: Profimedia

Fast food pokrmy plné prázdných kalorií rozhodně nedodají mozku živiny, které ke svému fungování potřebujeFoto: Profimedia

Reklama

Je-li vaše životospráva katastrofální, časem se to zcela jistě projeví. Teď ale můžete situaci ještě zachránit. V prvé řadě se vyvarujte těchto pěti věcí, které prokazatelně poškozují váš mozek.

Článek

Mozek je orgán, který zkrátka chcete mít maximálně funkční. Jistě víte, že jakékoli sebemenší fyzické poškození tohoto orgánu může mít fatální dopad na lidský život. K jeho poškozování ale může docházet postupně. A hlavně – vaší vinou. Je proto dobré vědět, na co si dávat pozor...

1. Bez cukrů nemá mozek palivo

Populární nízkosacharidové diety vedou obvykle ke kýženému efektu, tedy k úbytku váhy. Mají ale jeden háček. „Diety bez sacharidů znamenají omezení zdroje energie pro mozek. Ač mozek představuje jen dvě procenta tělesné hmotnosti, na jeho funkci spadá 25 procent celkové spotřeby glukózy a 20 procent spotřeby kyslíku,“ uvádí MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity.

„V dnešní moderní době, kdy jste často nuceni vykonávat několik činností zároveň, jsou kladeny mimořádné nároky na přísun energie – glukózy – do mozku. Energie je totiž spotřebovávána jednak na řešený úkol jako takový, ale i na ,přepínání‘ z jedné činnosti na druhou,“ popisuje lékařka.

2. Negativní myšlení vás vyčerpává

Je vám asi jasné, že obecně chronický stres má na mozek velmi negativní dopad. Při stresu se zvyšuje produkce hormonu kortizolu, který zhoršuje paměť, a dlouhodobé přetrvávání tohoto stavu může vést až ke zmenšení mozkové kapacity.

Stresu se nedá úplně vyhnout. Je zcela běžné, že se občas ve vašem životě vyskytne něco nepříjemného, co vaši psychiku zasáhne. Na druhé straně je pravda, že dnes se mnohem častěji dostáváte pod nátlak sami, vlastním smýšlením.

Foto: Profimedia

Přetrvávání negativních psychických stavů se odrazí zejména na vaší pamětiFoto: Profimedia

„Velkým problémem je nadměrná sebekritika. Když si říkáte, že jste nedostáli nárokům a očekáváním, když vám přijde, že všechno děláte špatně. Negativní myšlení vůči vlastní osobě neprospívá celkovému pocitu zdraví a nutí mozek reagovat jako na stresovou situaci,“ vysvětluje psycholog a lektor rozvoje osobnosti Mgr. Michal Petr.

3. Prázdné kalorie jsou zlo

„Častý nešvar běžných jídelníčků je strava bez obsahu cenných živin,“ říká Hana Mojžíšová. Jedná se zejména o konzumaci nepříliš výživově hodnotných polotovarů, fastfood pokrmů či dalších průmyslově zpracovaných potravin. Ty nejenže vám nedodají živiny, které tělo potřebuje, ale jsou navíc plné škodlivých látek, jako jsou například nebezpečné trans tuky.

Mozek je natolik složitý a na správné fungování náročný orgán, že spotřebovává velké množství celé řady makroživin i mikroživin. Kromě zmíněných komplexních sacharidů potřebuje i zdravé tuky či vitaminy skupiny B nebo třeba minerály jako zinek, železo a jód.

4. Pravidelný pohyb je takřka nutnost

„Stále více je na odborných konferencích referováno, jak důležitý je pro fungování těla pravidelný pohyb. Dle vědců pracující sval vylučuje různé látky, které umožňují tělu efektivně fungovat. Navíc takto aktivní sval využívá přijatou energii a pomáhá rozvádět kyslík a živiny do jednotlivých částí těla, tedy také do mozku,“ říká Hana Mojžíšová.

Foto: Profimedia

Určitě nezapomínejte na pravidelný odpočinek, který může být i formou sportovních aktivitFoto: Profimedia

5. Nezapomínejte na nicnedělání

Cítíte se unavení, slabí, možná na vás i něco leze. Přesto vás ani nenapadne dát si pauzu. „Lidé často nerespektují potřeby těla, které vám samo říká, kdy si máte odpočinout. Vy místo toho jdete ještě pracovat, uklízet nebo číst něco na mobilu. Stálá potřeba něco dělat, být neustále on-line, vede nakonec k vyčerpání. Je proto třeba více naslouchat tomu, co vaše tělo potřebuje, a dát tomu prioritu. Dovolit si odpočinek způsobem, který vám vyhovuje, je obrovskou výzvou,“ říká psycholog Michal Petr.

Jakých svých špatných návyků se chcete zbavit?

Reklama

Načítám