Hlavní obsah

5 věcí, které vás na hubnutí možná překvapí

Foto: Thinkstock

Ještě se možná najde něco, co jste o hubnutí nevěděliFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že už víte o hubnutí snad všechno? Možná. Ale proč se vám tedy i přes vaši snahu nedaří shodit nadbytečná kila? Třeba najdete důvod mezi těmito pěti věcmi.

Článek

Zvyk je železná košile a málokdo ho rád mění. Jenže občas stačí jen malá změna, a výsledek je na spadnutí. U hubnutí to platí dvojnásob: přestanete-li se po cvičení trápit hlady nebo se příliš urputně snažit, či třeba večer vynecháte pití nevhodných nápojů, jedení jablek a slazení medem, budete překvapeni. Je něco, co by vás ještě mohlo překvapit? Mohlo! Třeba tohle…

Hubnutí „přes kopírák"

Jak to, že se vám hubnout přes veškeré dodržování všech známých pravidel nedaří? Není jeden recept pro všechny. Pokud na vaši kamarádku funguje po 18. hodině nejíst, vám může být špatně z hladu. Jestli třeba kolegyně zhubla častým cvičením, vy po něm můžete naopak přibrat. Proto hledejte vlastní cestu! Třeba vám zabere hot jóga, čínská medicína, chodit ráno běhat, vynechat občas přílohy… Jen žádné hloupé diety!

Foto: Thinkstock

Způsob, jak se dá zhubnout, existuje. Jen ho najítFoto: Thinkstock

Může to být i v hlavě

Ne vždycky můžou za vaše kila strava a nezdravý životní styl. „Psychika bývá mocnou čarodějkou jak vzhledem k váze, tak ke zdraví,“ říká kouč zdravého životního stylu Ing. Martin Škába. A může jít o starosti současné, ale i minulé. „Některé ženy mohou objevit různé spouštěče potíží ve své minulosti. Pomoci s tím mohou odborníci, kteří je řeší například regresní terapií,“ uvádí Martin Škába. Sám má mezi klientkami mnoho těch, kterým to pomohlo. Došlo k odblokování kritického stavu v minulosti, a pak se změnila i přítomnost.

Cvičíte, a potom už nic nejíte?

Strava po cvičení je důležitá, jinak nebude k redukci vašich tukových zásob docházet. „Bohužel tohle většina lidí vůbec neví, a tudíž to nemůže ani dodržovat. Jen se pak diví, že i když cvičí, nehubnou,“ říká Martin Škába a radí: „Do 15 minut po cvičení si dejte kousek čerstvého nebo sušeného ovoce. Po 30 minutách po cvičení zkonzumujte nejlépe proteinový nápoj – měl by být bez umělých sladidel jako aspartam, acesulfam, sucralosa – nebo proteinovou tyčinku – bez přidaných cukrů, sladidel a konzervantů – nejlépe v raw kvalitě. Toto dodržujte, i když svoje cvičení ukončíte ve 20 nebo ve 21 hodin.“

Foto: Thinkstock

Hodně cvičení nemusí fungovat zrovna na vásFoto: Thinkstock

Nenápadné, co vypadá zdravé

Například caro káva je zdravá volba kávy, ale přece jen je plná sacharidů a k večeři vhodná není. „Vsaďte proto raději na čaj, či, máte-li chuť na kávu, raději v tuhle hodinu na malé presso,“ uvádí nutriční poradkyně Aneta Procházková. Jsme-li u pitného režimu, opatrně také na bylinné čaje, které se teď pijí více než kdy v roce. Dokážou z těla odvádět hodně vody: třeba zázvorový či mátový čaj prokládejte vodou.

Bez pečiva, prosím

Že nejíte pečivo, protože tak to je při dietě správně? Chyba! „Pečivo přináší tělu sacharidy, které jsou zdrojem energie, a jeho konzumace se i v rámci redukce hmotnosti doporučuje. Pro hubnutí jsou vhodné komplexní sacharidy s vyšším obsahem vlákniny, které najdete v celozrnném pečivu a chlebu,“ říká Gabriela Knosová z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. Stejně tak je to s přílohami – být musí vždy, s přibývajícími denními hodinami se však jejich množství snižuje. Ale dejte si je i večer!

Co vy na to?

Reklama

Související témata:

Načítám