Hlavní obsah

5 zdánlivě dietních potravin, které vám ale s hubnutím nepomůžou!

Foto: thinkstock

Některé zdravé potraviny nemusí být dietní. Nenechte se napálitFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tváří se dietně, ale takové nejsou! Řeč je o potravinách, které jíte v dobré víře, že vám pomohou s hubnutím. O které jde? Našli jsme jich minimálně pět!

Článek

Magda jedla zdravě, ale pořád se jí nedařilo hubnout. „Cvičila jsem čtyřikrát týdně, vyhýbala se tučnému i sladkému jídlu, ale úspěch se nedostavoval,“ uvádí čtenářka. Nakonec se obrátila na odborníka na výživu, který odhalil její chyby ve skladbě potravin. Které zdánlivě dietní vám mohou působit potíže?

Sportovní nápoje

Během fyzické aktivity je dobré pochopitelně pít. „Ale na hodinové aktivity to nemusí nutně být iontový nápoj,“ uvádí fitness trenér Radek Mirovský z Fitness clubu Olgy Šípkové. Vyhněte se tak časté chybě, kdy do sebe zbytečně dostáváte jednoduché cukry v podobě těchto nápojů. Používejte je u déle trvajících, tedy vytrvalostních aktivit, kdy vám doplní ztracené minerály a další látky, zabrání křečím svalů. Ale nenahrazujte jimi sladké limonády, nepijte je celý den, využívejte je jen ke sportovnímu výkonu.

Sušený banán

Vypadají jako zdravá sladkost, ale jde o smažené plátky banánu většinou na palmovém oleji, poté doslazované cukrem. „Sto gramů sušených banánových plátků obsahuje přes 20 g tuků, nejedná se tedy o dietní potravinu,“ uvádí Ing. Iva Veselá z poradny Food Life. Podle ní v jednom malém 100g sáčku můžete sníst stejný obsah jako mají dvě malé čokoládové tyčinky. Místo sušených plodů si raději dejte ty čerstvé.

Foto: thinkstock

Teď, když je skvělá doba na čerstvé ovoce, to sušené úplně vynechteFoto: thinkstock

Hummus pomazánka

Cizrna, sezamová pasta, olivový olej jsou sice zdravé, ale zároveň tučné potraviny. Zvýší vám pak nutriční hodnoty celého jídla. Pokud si jej připravíte doma (pouze rozmixovaná cizrna) a potřete lehce dva krajíce chleba za den, není potřeba se o svou postavu bát. „Ale pokud sníte celých 100 g kupovaného hummusu, kde se pohybuje 20 až 40 g tuku na 100 g, plány v hubnoucím programu by se vám mohly narušit," doplňuje Iva Veselá. Zkuste třeba pomazánky, které jsme pro vás testovali zde.

Velké latté

S latté bez cukru určitě kalorie ušetříte. Dáváte si je, byť se sníženým množstvím cukru, i více než dvě denně? Nebo má váš kávový hrnek skoro čtyři deci? Zvyšujete si tím množství přijaté energie! Při hubnutí je zkrátka vhodná malá silná (zrychluje metabolismus) černá káva či jen presso s malým množstvím mléka.

Zálivky na zeleninu

Zní to nevinně, dát si salát k večeři je přece skvělá volba. Méně už však množství zálivky a smažených kuřecích kousků na něm. Vaše jídlo se tak vylučuje z kategorie dietní a možná byste si klidně mohli i dát steak s bramborem a udělali byste lépe. Tučný majonézový dresink, obalované kousky, smažené nugety... to jsou zabijáci vaší diety. Vsaďte raději na balsamicový ocet, pár kapek olivového extra virgin oleje, domácí jogurtovo-bylinkovou zálivku...

Máte i vy nějaké tipy na potraviny, co vypadají dietně, a přitom nejsou? Podělte se o ně s ostatními!

Načítám